Cykling

Absurd afsløring: Mafia stod bag Pantani-nedtur

Absurd sag ser ud til at være afsluttet efter 17 år. Nu viser det sig, at mafiaen stod bag Marco Pantanis positive dopingprøve i Giro d’Italia 1999.

Kært barn har mange navne. For en af Italiens mest elskede sportspersonligheder er det også tilfældet. ’Piraten’, ’Den lille elefant’ og ’Pac-man’ er blot et udpluk af de mange kælenavne, Marco Pantani havde i løbet af sin karriere, der bød på mange skandaler. En af skandalerne ser nu ud til at have fundet sin afslutning efter 17 år, skriver den italienske avis Gazzetta.

Og resultatet er helt vanvittigt.

Først en kort gennemgang af sagens baggrund. Det hele startede i 1999, hvor Marco Pantani afleverede en positiv dopingprøve inden næstsidste etape af etapeløbet Giro d’Italia. Hans hæmatokritværdi lå på 52 procent mod de tilladte 50 procent. Det tvang hans hold, Mercatone Uno, til at trække deres stjerne ud af løbet.

Inden den positive dopingprøve var Marco Pantani ellers så godt som sikker på at vinde løbet samlet og dermed forsvare titlen fra 1998. Med kun en bjergetape og en flad etape tilbage havde Piraten et forspring på fem minutter og 38 sekunder ned til nærmeste forfølger.

Og så skulle man tro, at sagen sluttede dér: En cykelrytter, der bliver taget med fingrene i kagedåsen – det ville ikke være første gang, det er sket. Det er bare ikke tilfældet her.

Sag vækket til livs

Det italienske supermarked Mercatone Uno, der sponserede Marco Pantanis hold i 1999, modtog i 2014 oplysninger om, at der havde foregået uregelmæssigheder i testproceduren, da ’Piraten’ afleverede den positive dopingprøve. Derfor blev sagen genåbnet.

- Jeg kan ikke sige, om der har været en sammensværgelse, fejl eller andet, men jeg er sikker på, at vi har modtaget nye elementer, som beviser, at udelukkelsen var forkert. Mercatone Uno ønsker at give Pantani retfærdighed, udtalte Mercatone Unos advokat Marco Baroncini til Mediaset.it dengang.

Med udelukkelsen af Marco Pantani blev vinderen af Giro d’Italia 1999 Ivan Gotti. Han udtalte til den italienske avis Gazzetta i 2014, at han var klar til at give sejren væk, hvis der er sket noget ulovligt i forbindelse med den positive test. Det ser nu ud til at være tilfældet.

Milliarder på spil

Det viser sig nemlig, at Camorra, en del af den italienske mafia, har truet en læge til at fabrikere den dopingprøve, som Marco Pantani i rollen som løbets førende rytter skulle aflevere efter hver etape. Mafiaen havde angiveligt spillet flere milliarder kroner på, at ’Piraten’ ikke skulle vinde løbet.

Ifølge Gazzetta har anklageren gennemgået sagen og afhørt fængslede folk fra mafiaen.

- Ja. Ja. Ja. Ja. Ja, skulle en person tilknyttet Mafiaen angiveligt have svaret, da anklageren, Sergio Sottani, spurgte, om testen var blevet fabrikeret.

Derudover fandt anklageren også bevis for, at Marco Pantanis positive test blev fabrikeret af en læge, der havde modtaget trusler på livet.

Marco Pantani døde i 2004. Nu har ’Piraten’ givet sine fans endnu mere grund til at elske ham. Sagen er forældet, og derfor kan hverken lægen eller folkene fra Mafian blive dømt.