Cykling

Husker du? Riis vinder Amstel Gold Race

Bjarne Riis har som eneste dansker vundet Amstel Gold Race, som køres i dag. Se Riis' sejr her

SE AMSTEL GOLD RACE KL 14.00 PÅ TV 2 PLAY

Det var i en gylden dansk tid i dansk cykelsport. I hvert fald hvis man kigger på resultaterne og ikke på metoderne til resultaterne, som siden er blevet blotlagt. 

Det var i 90erne og specielt i 1996 og 1997. Bjarne Riis vandt Tour de France i 96, Rolf Sørensen vandt Flandern Rundt i 97 og et par uger efter vandt Bjarne Riis Amstel Gold Race. Den hollandske klassiker, som køres i dag. 

Vi har været en tur i arkiverne for at finde båndet fra 1997 frem, og vi har klippet den sidste kilometer af det regnfulde løb op. Situationen var, at Bjarne Riis havde været i udbrud i 30 kilometer, da han han kører ind på afslutningen. Bag ham ligger en forfølgergruppe, og Riis kigger bagud for at se efter dem. Se i klippet i toppen af denne artikel, hvordan Riis kørte sejren hjem - med Mader og Leth som kommentatorere. 

10 års Amstel Gold Race-vindere

2015 Michal Kwiatkowski Etixx-QuickStep
2014 Philippe Gilbert BMC
2013 Roman Kreuziger Saxo-Tinkoff
2012 Enrico Gasparotto Astana
2011 Philippe Gilbert Omega Pharma-Lotto
2010 Philippe Gilbert Omega Pharma-Lotto
2009 Sergei Ivanov Team Katusha
2008 Damiano Cunego Lampre
2007 Stefan Schumacher Gerolsteiner
2006 Frank Schleck Team CSC

Det er første og eneste gang, at en dansker har triumferet i det hollandske løb. Flere har forsøgt, og Jakob Fuglsang og Michael Valgren har i nyere tid haft ambitionen om at gøre Riis kunsten efter.

Amstel Gold Race 2016

Det hollandske løb har udviklet sig en smule gennem årene. I onsdags tyvstartede Brabantse Pijl Ardennersæsonen, men ellers er Amstel Gold Race startskuddet på Ardennerne, som tager over for brostensløbene. Det betyder i grove træk, at brosten er blevet skiftet ud med bjerge. Og med bjerge menes der korte men stejle stigninger. 

I Amstel Gold Race gælder det hele 34 stigninger fordelt på 258 km. Ingen af dem er dog særligt lange - de længste er på tre kilometer - men de er tilgengæld stejle. 

Den vigtigste stigning er Cauberg, som rytterne skal bestige fire gange i alt. Tidligere var mål på toppen af Cauberg, men i 2013 flyttede løbet målstregen 1,8 km efter toppen af Cauberg. Det gør afslutningen anderledes, da rytterne ikke bare skal komme først på toppen, men også have kræfter tilbage til at køre de sidste 1,8 km mod målstregen. Sidste år kom Philippe Gilbert, Michael Matthews og Alejandro Valverde først op på toppen af Cauberg, men Michal Kwiatkowski var den mest snu, da han vandt på målstregen. 

Løbet bliver oftest afgjort til slut, men Roman Krueziger - og Bjarne Riis - har vist, at det kan lade sig gøre at vinde løbet fra et udbrud udefra. I 2013 angreb han med 17 kilometer til mål og holdt hele vejen. 

Favoritterne

Michal Kwiatkowski (Sky) er også med i løbet i år, og han er blandt forhåndsfavoritterne. Men hold også øje med Philippe Gilbert (BMC), som har vundet løbet tidligere. Michael Matthews (Orica-Greenedge), Simon Gerrans (Orica-Greenedge), Julian Alaphilippe (Etixx-Quickstep), Petr Vakoc (Etixx-Quickstep), Tony Gallopin (Lotto-Soudal) eller måske den tidligere vinder Roman Kreuziger (Tinkoff).

Der er tre danske ryttere med i årets udgave. Michael Valgren og Jesper Hansen fra Tinkoff og Chris Juul-Jensen fra Orica-Greenedge. Imens de to sidste kommer til at agere hjælperyttere får Michael Valgren en lidt mere åben rolle. Holdets kaptajn er Roman Kreuziger, men Valgren passer rigtig godt til Amstel Gold Race, som han har kørt to gange tidligere. 

Michael Valgren havde denne kommentar til løbet inden start i dag. 

- Jeg har fået en fin rolle på holdet og kan køre min egen chance. Forhåbentligt har jeg noget at skyde med i stængerne.

Se Amstel Gold Race på TV 2 SPORT kl. 14.00