Cykling

Efter dansk World Tour-triumf: Sølv kan vise sig at blive guld værd

Timingen for Michael Valgrens podieplacering kan vise sig at få betydning for kommende kontrakt, vurderer flere involverede i international cykling.

I en alder af 24 år og 70 dage hentede Tinkoff-rytteren Michael Valgren sin karrieres hidtil største skalp, da han med de sidste kræfter, badet i syre knoklede sig til en andenplads ved Ardenner-klassikeren Amstel Gold Race.

Se afslutningen i videoen øverst i artiklen

Det var danskerens første World Tour-podie, efter i snart tre år at have været del af det russiske mandskab med skiftende dansk islæt.

Umiddelbart efter løbet udtalte Michael Valgren til TV 2 SPORT, at han til sidst gik efter andenpladsen mere end sejren med risiko for så at ende helt nede i feltet – og uden for podiet. Et udsagn han holder fast i efter at have sundet sig på løbet.

- Måske kan man da godt ærgre sig over, at man ikke var lidt mere cool i finalen. Men jeg kører altid for at vinde, og for mig er en andenplads lidt som en sejr, når jeg ikke kører flere finaler, end jeg gør.

- Det betyder, at folk de ser, at man stadig kan, og man kigger stadig på resultatlisten, og der er nummer to stadig et godt resultat.

Og podiepladsen har nemlig allerede vundet genklang.

Blandt andet hos den danske sportsdirektør på Trek-Segafredo, Kim Andersen, der selv tilbage i 1984 hentede præcis samme placering.

- Jeg synes absolut, det var en fantastisk præstation og under virkelig Michael det.

- Vi ser ham jo ofte i en rolle, hvor han skal arbejde for hans hold. Og da han så åbenbart fik chancen til sig selv, så er jeg rigtig, rigtig glad for, han kunne gøre det, han gjorde.

- Hvis jeg havde været ham, havde jeg gjort det samme, bare kørt for at blive nummer to altså. Absolut et fantastisk resultat, som vi nok alle sammen er enige om, der skal nok komme mange flere fra hans side af, lyder det fra Kim Andersen.

Også hos det australske mandskab, Orica GreenEDGE, har deres danske pressechef, Brian Nygaard, kun store roser til overs for det – i cykelsammenhænge – unge talent.

- Det er kæmpe stort, det er altså en af de betydningsfulde klassikere.

Der er dog intet i evnen til at præstere det, der overrasker Brian Nygaard.

- Jeg synes egentlig ikke, det var overraskende. Jeg synes det kommer i en naturlig forlængelse af de forventninger, man med rette har kunne tillade sig at have til en rytter som Michael, når man se på, hvad han har præsteret tidligere. Så jeg synes ikke, det er et resultat, der kommer ud af det blå.

Det startede i vinden i Nordjylland

Michael Valgren startede sin cykelkarriere i en lidt senere alder end så mange andre, da han rent faktisk også havde et talent på græsplænen med en bold mellem fødderne. Men efter at have været med i naboens cykelklub i Østerild nogle gange, overtog de to hjul interessen fremfor de knoppede sko.

Som 19-årig stiftede Valgren så for alvor kendskab med ’livet som cykelrytter’, dengang talentfabrikken hed Glud & Marstrand – og senere Cult Energy.

I 2014 blev Michael Valgren hentet til World Tour-holdet Tinkoff-Saxo af Bjarne Riis, og han kvitterede allerede i sin første sæson for tilliden ved at blive dansk mester og vinde den samlede sejr ved Post Danmark Rundt.

Sidste år blev det ikke til mange sejre, men som Valgren selv udtalte til TV 2 SPORT, så blev det et lærerigt år, og høst af vigtig erfaring.

- Jeg synes, jeg er blevet meget stærkere. Bare det, at jeg er blevet et år ældre og har kørt en Grand Tour (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espna, red) mere, det øger din balast og dit bundniveau sindssygt meget. Også mentalt vil jeg sige, at jeg er meget stærkere, lød det i februar fra Michael Valgren i forbindelse med sin bogudgivelse. Om netop sin 2015-sæson.

Hør Michael Valgren reflektere lidt over sin sidste og kommende sæson i indslaget her.

Den ekstra mentale og fysiske styrke gik altså op i en højere enhed søndag den 17. april. Og timingen kunne nærmest ikke være bedre, da den tre-årige kontrakt med Tinkoff-mandskabet udløber med udgangen af dette år, og forhandlingerne allerede er så småt i gang, da de oftest er så godt som aftalte omkring Tour de France i juli.

I februar udtalte Michael Valgren ligeledes, at han regnede med, at kunne finde et nyt hold, alene på sine kvaliteter som hjælperytter. En podieplacering har ikke ligefrem gjort Valgrens agent, Ken Sommers job sværere.

- Vores job er aldrig helt let, men selvfølgelig når rytterne hjælper os på den der måde, så er det lidt sjovere for os, og jeg er sikker på, at det kommer på et godt tidspunkt i tilfælde af, at holdet ikke fortsætter, så det skader helt sikkert ikke, lyder det fra Ken Sommer dagen derpå.

Dog har podieplaceringen ikke fået teamet til at ændre strategi i forhold til en kommende arbejdsgiver.

- Jeg tror, de fleste allerede ved, at Michael Valgren er i stand til at køre sine egne chancer, som vi så. Så det ændrer ikke så meget for os. Det mest vigtige for os er, at en ung fyr som ham får lov at udvikle sig, men også finder et hold, hvor han får lov til at få muligheder men også giver ham plads til fortsat at udvikle sig, lyder det fra Ken Sommer.

Hos Brian Nygaard er der ingen tvivl om, at resultatet kommer til at få en indflydelse, men at det i virkeligheden er flere faktorer, der kommer til at spille ind.

- Hans fysiske kvaliteter er jo helt åbenlyse. Det beviste han også igen til Amstel. Men derudover, så har han en god og positiv indstilling til tingene. Det er lige så vigtigt. Han er glad, når han går på arbejde og er villig til at krænge sig selv helt ud for sine holdkammerater, det er absolut mindst lige så vigtige kvaliteter.

Også hos Trek og Kim Andersen, holder man lidt ekstra øje med danskeren.

- Han er en fantastisk hold-rytter. Han gør det, han bliver bedt om, og kan gøre det. Og vi har også set flere gange, at når han får muligheden trods alt også er en vindertype.

- Kunne han passe ind på et hold som Trek?

- Det var i hvert fald en rytter, jeg gerne ville have på holdet, lad os sige det sådan, lyder det fra Kim Andersen.

- Men nu er det ikke mig, der står for det. Men i det hele taget tror jeg, han kan passe ind på alle hold, det er jeg overbevist om.

Michael Valgren - og de øvrige ryttere, får endnu engang mulighed for at vise sig frem, når de søndag kører den sidste af Ardenner-klassikerne, og ikke mindst moumentet, Liege-Bastogne Liege. Et løb, som Michael Valgren i øvrigt har vundet to gange som U23-rytter.

2016-udgaven kan ses på TV 2 fra klokken 14:00.