Cykling

Bjarne Riis pønser på dansk talenthold

Bjarne Riis drømmer om et hold med unge, danske talenter, når visionen om et World Tour-cykelhold bliver realiseret, fortæller han til TV 2 SPORT.

Den tidligere cykelrytter, holdejer og sportsdirektør Bjarne Riis jagter med sin kompagnon Lars Seier Christensen fortsat hovedsponsoren, så de kan realisere deres lancerede vision om et cykelhold på World Touren.

I bestræbelserne på at finde sådan en er Riis og Seier også i færd med at klarlægge linjerne for, hvad der er for en slags cykelhold, de to agter at drive.

- Vi går og overvejer, om det hold absolut skal være med helt deroppe, hvor det koster skjorten, eller om vi måske skulle være mere fornuftige og strategiske og tage et ungt hold og bygge det op, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT, men understreger samtidig, at det kun er World Tour-niveau, der er interessant.

- Bare fordi det er World Tour, så skal du jo ikke nødvendigvis have Sagan, Froome og Contador. Det kunne også være, man skulle bygge et team op med unge talenter, siger han.

Og et sådant hold kan meget vel blive med et fundament baseret på vores egne talenter her i landet, fortæller Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

- Vi har så mange danske talenter, og det kunne være spændende at arbejde med dem. Det kunne være sjovt at være med til at gøre dem til vindere, siger Bjarne Riis.

Kæmpe, dansk talentmasse

Der er nok at tage af, ifølge Riis. Talenterne har vi masser af her i Danmark. Både blandt de helt unge, de endnu lidt unge og de etablerede ryttere i det professionelle cykelfelt.

- Der er en kæmpe, dansk talentmasse, der kunne være sjov at bygge videre på. Skal Jakob Fuglsang en dag have sit eget danske hold? Det kunne jo også være en mulighed. Who knows? Jeg ved godt, jeg taler i overskrifter. Men hvorfor ikke? Jakob Fuglsang står måske ikke lige først for som potentiel Tour-vinder. Men det er sgu da en god historie, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

Der er dog særligt de helt unge ryttere, der bringer passioneret snak frem i Bjarne Riis. Bordpladen må lægge kadaver til et del knytnævegonk, når den tidligere holdejer understreger sine pointer.

- Der er nok danske talenter at tage af. De gør det alle sammen godt. Men der er langt fra at være en god amatør og U23-rytter til at gå ind i prof-feltet og klare sig, siger Riis.

Vi har så mange danske talenter, og det kunne være spændende at arbejde med dem. Det kunne være sjovt at være med til at gøre dem til vindere

Bjarne Riis

- Tag Mads Würtz Schmidt for eksempel. Hvis han bliver bragt rigtigt frem, så bliver han verdensmester og den, der slår Tony Martin og Fabian Cancellara en dag. Han har alle de kvaliteter, der skal til. Men kun hvis han gør det rigtige. Det kunne være fedt at bygge sådan noget op, siger Bjarne Riis, der også nævner Kragh Andersen-brødrene, Mads Pedersen fra Stölting-holdet og Michael Valgren som potentielle superstjerner, hvis de bringes rigtigt frem.

Får vi nok ud af vores talenter?

En ting af potentialet. Noget andet er resultater i det professionelle cykelfelt. Dem har der ikke været mange af fra de danske ryttere i de seneste år.

Spørgsmålet, der trænger sig på, er, om dansk cykelsport får nok ud af den påståede enorme talentmasse, hvis bombastiske resultatliste på ungdomsniveau nærmest kronisk giver forhåbninger om en ny guldalder i dansk cykling.

I forhold til, hvor meget vi danskere vinder på U23-plan, så vil jeg nok mene, at vi laver for få resultater på den store scene.

Bjarne Riis

- Vi får masser ud af vores talentmasse, når de er helt unge. Men senere hen i deres karrierer, så er jeg ikke så sikker på, at vi får nok ud af dem. Nogle af dem vælger måske de forkerte hold eller går i stå, fordi de mangler opbakning og støtte, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

Tager man et kig på UCI’s årlige rangliste over de mest succesfulde europæiske nationer i U23-regi, har Danmark i top fem de seneste fire år. På eliteniveau har Danmark blot en enkelt gang i samme periode været blandt de ti mest pointhøstende nationer i Europa.

- Vi skal passe på ikke at lade os lulle i søvn på de gode resultater, vi får på ungdomsniveau. Vi er nødt til at forberede dem bedre på at træde ind i det professionelle felt, siger Bjarne Riis.

Et godt eksempel på et dansk stortalent, der har haft det svært som nyprofessionel er Asbjørn Kragh Andersen. Han tog ved årsskiftet springet til prokontinentalniveau med et skifte til Delko Marseille Provence KTM. Han har dog ikke fuldført et eneste løb i denne sæson som følge af en mareridtsskade i knæet forsaget af manglende grundighed med cykelopsætningen fra holdets side.

- Vi har det med at læne vi os tilbage og sige, at det er rytternes holds ansvar at forberede dem på livet som proffer, når de skriver med dem. Men der er bare for mange hold, der ikke magter den opgave, siger Bjarne Riis dog uden at ligge inde med formularen på talentgennembrud:

- Jeg sidder jo ikke med de vises sten. Jeg prøver bare at analysere på, hvad der er galt. For i forhold til, hvor meget vi danskere vinder på U23-plan, så vil jeg nok mene, at vi i Danmark laver for få resultater på den store scene.

Blandt danske talenter, der i sin tid trådte deres første professionelle pedaltråd i Bjarne Riis’ stald kan nævnes ryttere som Matti Breschel, Chris Anker Sørensen, Jakob Fuglsang og Michael Valgren.

Flere tog at springe på

Selvom Bjarne Riis synes meget passioneret omkring arbejdet med de danske talenter, så understreger han, at den endelige retning for cykelholdet med Lars Seier Christensen endnu ikke fastlagt.

- Vi sidder jo og spekulerer i, hvilket tog, vi skal hoppe på. Der er jo mange options, men i sidste ende, så er det jo kroner og øre, der bestemmer, hvilket tog man er nødt til at stige på, siger han.

På rygtebørsen er Bjarne Riis blevet kædet sammen med cykelholdet i Bahrain af cykelmediet Cyclingnews.com. Selv ønsker hovedpersonen ikke at kommentere på rygterne, da timingen ifølge Riis ikke er god.

- Der er mange options derude, og det er det, vi går og tænker over. Hvad er det rigtige, hvad giver mening? Vi kan jo for fanden alle sammen sætte os ved et bord og sige, at nu vil vi fandeme bare lave det helt store. Fint nok, men hwem betåle?

Tidligere på måneden udtalte Bjarne Riis til TV 2 SPORT, at han og Lars Seier fortsat mangler en hovedsponsor for at kunne realisere drømmen om et cykelhold. Riis forklarede, at visionen om et cykelhold sandsynligvis først kan realiseres fra sæsonen 2018.

Bjarne Riis' personlige rejse fra 2000 til 2016

 1. 2000

  1. Riis overtager cykelhold

   I slutningen af året overtager Ørnen fra Herning, Bjarne Riis, cykelholdet Team Jack & Jones, der som det første danske cykelhold havde kørt Tour de France under navnet MemoryCard Jack & Jones. Det danske hold skuffede under Tour de France, så det er lidt en synkende skude, Bjarne Riis overtager.

  2. Wild card med succes

   Team Jack & Jones bliver til Team CSC World Online, som en måned inden Tour de France igen ændrer navn til CSC-Tiscali. Bjarne Riis går benhårdt en billet til Tour de France, men manglende resultater betyder, at holdet af afhængig af at få tildelt et wild card.

   Primært på grund af den franske stjerne, Laurent Jalabert, der har skrevet kontrakt med det danske hold, får Bjarne Riis billet til Touren. Og det kom arrangørerne ikke til at fortryde. Laurent Jalabert vinder to etaper og kan iklæde sig bjergtrøjen i Paris. Dermed har Bjarne Riis’ CSC-Tiscali slået sit navn fast på den internationale cykelscene.

  3. Den lille amerikaner

   Tyler Hamilton tiltræder holdet, og der er fra start store forventninger. I Giro d’Italia ender den lille amerikaner på en samlet andenplads efter at have været styrtet flere gange undervejs. Selvom en andenplads i Giroen er en flot bedrift, er der ingen tvivl om, at alt handler om Tour de France for Bjarne Riis. Og her ender Tyler Hamilton som nummer 15, mens Carlos Sastre bliver 10’er.

   Sommeren bliver reddet, fordi Laurent Jalabert genvinder bjergtrøjen. Den franske nationalhelt indstiller karrieren efter sæsonen, og dermed er Bjarne Riis’ fremtid i Tyler Hamiltons hænder – eller ben, om man vil.

  4. Kravebenet og de mange etapesejre

   2003 skal vise sig at være året, hvor Bjarne Riis for alvor bider sig fast i toppen af cykelsporten. Holdet hedder nu kun Team CSC, og de kan i foråret glæde sig over en sejr i Liege-Bastogne-Liege til Tyler Hamilton.

   I Touren stjæler Team CSC mange overskrifter for opportunistisk kørsel. De vinder tre etaper, og Tyler Hamilton ender på en fjerdeplads efter at have kørt med et brækket kraveben i store dele af løbet. Holdet vinder også holdkonkurrencen, hvilket fremover bliver en kæphest for Bjarne Riis. I slutningen af sæsonen siger Tyler Hamilton farvel til det danske hold og ind kommer det italienske talent, Ivan Basso.

  5. Tour-podiet for første gang

   Ivan Basso bliver hurtigt en succes, og medierne er vilde med den generte italiener. I Tour de France 2004 ender italieneren på en tredjeplads og vinder en etape. Året efter træder han et trin op på podiet. To år med stor personlig succes til Bjarne Riis, der har gjort et scoop med Ivan Basso.

  6. Operation Puertos mørke skygge

   Året starter fremragende: Fabian Cancellara vinder Paris-Roubaix, og Ivan Basso vinder Giro d’Italia. Dermed har Bjarne Riis’ hold nu kalde sig Grand Tour-vindere.

   Lige inden Tour de France møder Bjarne Riis for første gang i sin karriere som holdejer for alvor modgang. Holdets Tour-kaptajn, Ivan Basso, bliver beskyldt for at være indblandet i Operation Puerto. Italieneren bliver udelukket fra Tour de France, og derfor må Bjarne Riis sadle om. I stedet satser han på Carlos Sastre, som kører over al forventning og ender på en fjerdeplads. Det hele foregår dog i skyggen af Operation Puerto. Det helt store spørgsmål er, om Bjarne Riis kendte til det.

  7. Første beskyldninger mod Riis

   Sportsligt bliver 2007 tilfredsstillende for Team CSC. I Tour de France tager Carlos Sastre igen fjerdepladsen, og undervejs har Fabian Cancellara haft den gule trøje. Det træder dog lidt i baggrunden af det, der foregår ellers. Efter at Bjarne Riis’ holdkammerater på T-Mobile, Rolf Aldag, Brian Holm og Erik Zabel, indrømmer doping, bliver Ørnen fra Herning beskyldt for det samme. I slutningen af maj indrømmer han at have været dopet under sin aktive karriere. Dog afviser han at have noget at gøre med doping i sin tid som holdejer.

   Kort inden Tour de France beskylder Bjarne Riis’ tidligere rytter, Jörg Jaksche, holdejeren for at rådgive om doping til sine ryttere. Det skulle blandt andet være sket i en skilift i 2004. Selvom der er tale om alvorlige beskyldninger, lykkes det Bjarne Riis at få Jörg Jaksche til at fremstå utroværdig.

   Et turbulent år i medierne for Bjarne Riis får Tour de France-ledelsen til at reagere: De meddeler, at Bjarne Riis ikke velkommen i Touren. Dermed er danskeren noget uvant ikke at finde i Frankrig til sommer.

  8. Drømmen går i opfyldelse

   CSC meddeler tidligt på året, at de trækker sig som sponsor efter sæsonen. Saxo Bank melder sig inden Touren som medsponsor for CSC og meddeler, at de vil sponsorere holdet tre år frem. CSC får sig noget af en drømmeafsked. Det bliver nemlig året, hvor Bjarne Riis endelig vinder det, han allerhelst har villet vinde, siden han blev holdejer: Tour de France. Carlos Sastre vinder blandt andet efter imponerende kørsel på Alpe d’Huez. Derudover tager CSC-Saxo Bank også holdkonkurrencen og den hvide ungdomstrøje til Andy Schleck.

   I slutningen af sæsonen kan en storsmilende Bjarne Riis præsentere en ny hovedsponsor i form af IT Factory. Til december, lige inden han skal præsentere cykelholdet for 2009, bliver det kendt, at IT Factory er gået konkurs. Bjarne Riis er tydeligt rystet til pressemødet, men garanterer, at holdet overlever.

  9. Riis ikke til at slå ud

   Det bliver et roligt år for Bjarne Riis. Han kan se Andy Schleck køre fremragende i Tour de France. Her bliver talentet kun slået af Alberto Contador. Udover andenpladsen vinder han også den hvide ungdomstrøje. Vigtigst af alt for Bjarne Riis er det at vise, at holdet kører videre trods den store skuffelse med IT Factory.

  10. Kniven i ryggen

   Bjarne Riis bliver efter endnu et flot Tour de France, hvor Andy Schleck gentager bedrifterne fra i fjor, sat under pres. Hans sportsdirektør, Kim Andersen, meddeler, at han starter eget hold og tager Schleck-brødrene, Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang og flere med sig. Dermed går han bag om ryggen på Ørnen fra Herning, der derfor bliver dømt ude af pressen.

   Som så mange gange før redder den danske korkprop situationen og offentliggør til et pressemøde, at han har skrevet kontrakt med Alberto Contador. Dermed vender han en potentiel fiasko til en sejr.

   Kun små to måneder efter offentliggøres det, at Alberto Contador har afleveret en positiv test under Tour de France samme år. 

  11. 0,00000000005 gram

   Der er dømt nye tider på Saxo Bank-holdet, hvor hele holdets stamme har forladt skuden. I stedet er Alberto Contador som bekendt blevet hentet ind. Med sig har spanieren taget en dopingsag. Dopingkontrollanter har fundet 0,00000000005 gram per milliliter clenbuterol. I starten af året bliver han idømt et års karantæne. Spanieren appellerer og får medhold. Dermed kan Bjarne Riis få glæde af sin nye stjernerytter.

   Alberto Contador vinder det hårdeste Giro d’Italia længe kørt. På grund af den hårde Giro, slår han ikke til i Tour de France, hvor han ender på en skuffende femteplads.

  12. Hamilton, Contador og Anti Doping Danmark

   Det bliver et hårdt år for Bjarne Riis. Først idømmes Alberto Contador et halvt års karantæne, hvilket betyder, at han blandt andet ikke må deltage i Tour de France. Karantænen til stjernen er en af årsagerne til, at Saxo Bank-holdet er det dårligst placerede hold på World Touren inden Tour de France.

   Inden Tour de France bliver en russer introduceret. Oleg Tinkov er navnet. Han ejer en russisk bank ved navn Tinkoff Bank og bliver medsponsor for Saxo Bank-Tinkoff Bank. Bjarne Riis vil stadig være chefen sportsligt.

   2012 er også året, hvor en af fortidens Bjarne Riis-ryttere puster til doping-ilden. I Tyler Hamiltons bog, The Secret Race, beskylder han Bjarne Riis for at være manden, der introducerede ham for dopinglægen Eufemiano Fuentes.

   Tyler Hamiltons beskyldninger giver dog ikke for alvor gennemslagkraft, fordi amerikanerens troværdighed i cykelsporten ligger på et meget lille sted.

   Endnu mere pres bliver der lagt på Bjarne Riis, da Anti Doping Danmark iværksætter en undersøgelse, hvor de vil undersøge, om der har været systematisk doping på det danske hold. 

  13. Kyllingen udbener Ørnen

   Sportsligt bliver 2013 et år på det jævne for holdet. Højdepunktet for Bjarne Riis sker i december, hvor han sælger sit cykelhold til Oleg Tinkov. Han vil dog fortsat fungere som team manager på holdet, der fra 2014-sæsonen kommer til at køre under russisk fane.

   Som forventet bliver Bjarne Riis afhørt af Anti Doping Danmark.

   Endnu et af fortidens spøgelser melder sig i koret af anklager mod Bjarne Riis. Denne gang er det Michael Rasmussen, der i starten af året erkender brug af doping. Senere på året udgiver han bogen Gul Feber, hvor han anklager Bjarne Riis for at kende til Kyllingens dopingmisbrug.

  14. Depressionen og Tinkov

   Overdragelsen til Tinkov ligner en god beslutning bedømt på resultaterne på cyklen. Efter et par sløje år vinder Rafael Majka bjergtrøjen i Tour de France, og Contador triumferer i Vuelta a Espana.

   I starten af året afslører Bjarne Riis i dokumentaren ’Riis - Forfra’, at han som konsekvens af de mange dopingbeskyldninger har haft en depression i slutningen af 2013. Manden, der altid har været kendt for det kølige overblik og den rolige facade, har været på randen af et sammenbrud.

   Blandt andet derfor solgte han sit livsværk til Oleg Tinkov.

  15. Farvel til eventyret

   Med Oleg Tinkov ved roret er stjernerytteren Peter Sagan blevet en del af holdet. Den russiske holdejer meddeler, at han vil se resultater i denne sæson. For Bjarne Riis bliver 2015 enden på eventyret, der startede i 2000. I marts suspenderer Oleg Tinkov danskeren. Oven i det fulgte der en masse stikpiller til Bjarne Riis over Twitter. 

   Se Oleg Tinkovs tweets her

   Til sommerens Tour de France bliver Bjarne Riis tilknyttet TV 2 SPORT i en ekspertrolle. Under løbet åbner sportsdirektøren for Etixx-Quickstep, Brian Holm, op for et muligt kommende samarbejde med Bjarne Riis. Det gengælder Ørnen fra Herning, der siger, at det ville være en ære at arbejde sammen med Brian Holm.

  16. Riis på vej tilbage?

   I slutningen af januar meddeler Bjarne Riis og Lars Seier Christensen, at de på et pressemøde den 25. februar offentliggør et samarbejde med cykling som omdrejningspunkt. 

   Samarbejdet er et firma som vil arbejde på at skabe et World Tour-hold fra 2017.

  17. Brøndby-rigmand går ind i Riis' og Seiers cykelhold

   Hovedaktionæren i fodboldklubben Brøndby IF Jan Bech Andersen køber sig ind på Bjarne Riis og Lars Seiers cykelhold, som skifter navn til Team Virtu Cycling.

   Han køber en tredjedel af aktierne i Riis og Seiers koncern, som i fremtiden skal hedde Virtu Cycling Group. Samtidig slår holdet nu fast, at målsætningen er, det professionelle herrehold skal optræde på allerøverste hylde fra 2019.