Slog Froome og kæmper om Giro-titlen: Hvem er Ilnur Zakarin?

16x9
Ilnur Zakarin i et sjældent interview med TV 2 Foto: Nicholas Sterling / TV 2

EKSKLUSIVT INTERVIEW: Rasmus Staghøj har mødt den russiske overraskelse Ilnur Zakarin til et sjældent interview.

Da Ilnur Zakarin sidste år vandt Romandiet Rundt foran Chris Froome, som senere vandt Tour de France, tænkte jeg Ilnur Zaka-hvem?

Jeg kendte ham simpelthen ikke. Jeg kender ganske vist ikke alle cykelryttere, men jeg plejer at kende dem, der kører med om sejrene. Det gjorde jeg bare ikke denne gang.

Den dengang 25-årige russer overraskede stort. På den afgørende enkeltstart tabte han kun 13 sekunder til specialisten Tony Martin på trods af, at han havde en defekt undervejs. Det var nærmest utroligt. Og i bjergene var Zakarin også med og endte altså med at være bedre end Tour-vinderen sammenlagt. Mageløst.

Tony Martin fortalte efter enkeltstarten, at han aldrig havde hørt om Ilnur Zakarin før løbet.

Et hurtigt google-tjek på ’Ilnur Zakarin’ afslørede, at russeren for et par år siden havde afsonet en dopingkarantæne for en positiv dopingprøve for et anabolsk steroid. Hans cykelopvækst har han fået i Rusland på henholdsvis Rusvelo og Katusha.

Med cykelsportens dopinghistorik i baghovedet og overraskelsen i Romandiet Rundt helt frisk i hukommelsen, skal jeg være ærlig at sige, at det hele lød foruroligende. Hvor urimeligt det end måtte være for både Zakarin, Rusland og cykelsporten.

Eksklusivt interview med Zakarin

Torsdag aften mødtes jeg med Ilnur Zakarin. Det var et par timer efter Andre Greipel havde vundet sin tredje etapesejr i Giro d’Italia, og jeg havde aftalt med Katushas pressechef, Vitalii Abramov, at jeg kunne få et interview med Zakarin på holdets hotel.

Ilnur Zakarin i et sjældent interview med TV 2 / Foto Nicholas Sterling
Ilnur Zakarin i et sjældent interview med TV 2 / Foto Nicholas Sterling Foto: Nicholas Sterling / TV 2

Jeg var spændt på interviewet. Af flere årsager. Først og fremmest taler Ilnur Zakarin udelukkende russisk, og mit russiske begrænser sig til at sige ja og skål. Og derudover havde jeg læst mig til, at Zakarin er en sky, genert og fåmælt person, som sjældent giver interviews. Der findes ikke ret mange interviews med ham, og der er kun sparsom tilgængelig information om den 26-årige russer.

Jeg har også hørt flere af mine udenlandske kolleger være frustreret over, at de ikke kan interviewe Zakarin, når han kommer over målstregen, fordi han kun taler russisk.

Interview-aftalen med Zakarin var dog overraskende nem at lande. I første omgang havde jeg spurgt Katusha om et interview på hviledagen i mandags, men da Zakarin styrtede på enkeltstarten søndag blev det ikke til noget. Jeg kunne dog sagtens interviewe ham en anden dag, fik jeg at vide. Og det fik jeg så lov til på hotel Villa Angelina i feriebyen Bibione i går aftes.

Sprogvanskelighederne blev vi nødt til at løse på den måde, at Katushas pressechef sad ved siden af Ilnur Zakarin og oversatte både mine spørgsmål og Zakarins svar fra engelsk til russisk og omvendt. Slet ikke optimalt for et givtigt interview, men det var vilkårene.

Der blev ikke stillet nogle krav til spørgsmål fra Katushas side. Der blev kun spurgt til hvor langt tid interviewet ville vare.

En time forsinket dukkede Zakarin op. Aftensmad, massage og andet havde trukket ud. Det er, hvad man må forvente som journalist under en Grand Tour. Specielt da interviewet først blev aftalt efter etapen.

Den 26-årige russer er høj, ranglet og minder i statur om Chris Froome. De ligner også en lille smule hinanden på cyklen. Ingen af dem er ligefrem stilister.

Han vejer omkring 68 kilo, men med en højde på 1.87 meter ser han meget spinkel ud. Hans vægt har været højere, men hans kone har hjulpet ham med at komme ned i vægt. Hun er specialist i kost og lægger hans kostplan. Kort efter Giro d’Italia føder hun i øvrigt parrets første barn. Det glæder han sig naturligvis til, fortæller han mig i interviewet.

Ilnur Zakarin kommer fra regionen Tatarstan i Rusland omkring 1000 km fra Moskva. Jeg siger, at det lyder som lang afstand for sådan en som mig, der kommer fra Danmark, men det er det ikke for en russer, lader han forstå. Det smiler vi begge af, da jeg får hans svar oversat.

Som cykelrytter rejser han verden rundt med sit job, men han og hustruen bor stadig i hans fødeby.

Da Ilnur Zakarin var 10 år begyndte han at cykle, og han fandt hurtigt ud af, at han var den bedste blandt sine jævnaldrende. Sådan startede det, fortæller han.

Dopingkarantænen

Jeg bringer hans dopingprøve på banen, og beder ham fortælle historien bag. Det spørgsmål virkede han forberedt på, men han fortæller ikke historien bag. Han siger, at det var et fejltrin fra hans side, men at det er i fortiden nu, og at han gerne vil glemme det. Han vil gerne lade den ligge der.

Jeg forsøger lidt anderledes, og spørger ham til, om han oplever, at der er ekstra mistænkeliggørelse omkring ham, fordi han har afsonet dopingkarantæne, og fordi han dukkede op som trold af en æske i cykelsporten sidste år. Endda med russisk pas.

Det oplever han ikke. Ingen yderligere forklaring.

Dopingsnakken stopper der.

Få ord og et par smil

Ilnur Zakarin fremstår afslappet, en anelse ukomfortabel ved at blive interviewet, men han smiler engang imellem. Måske mest over vores kommunikationsvanskeligheder. Det gør jeg også selv.

Ilnur Zakarin i et eksklusivt interview med TV 2.
Ilnur Zakarin i et eksklusivt interview med TV 2. Foto: Nicholas Sterling / TV 2

Han fortæller, at han slet ikke er så sky eller genert, som han har fået ry for. Han svarer også gerne på spørgsmål og stiller op til interviews. Sidste år var hans første år på World Touren, og da han bor i Rusland, er det hans eneste sprog. Han er ved at lære engelsk, og han forstod også et enkelt af mine spørgsmål uden pressechefens oversættelse. Jeg siger til ham, at næste år gennemfører vi interviewet på engelsk. Han smiler høfligt igen.

Går efter at vinde Giro d’Italia

Katusha-kaptajnen ligger aktuelt nummer syv i klassementet i Giro d’Italia. Han er 2’25” efter Bob Jungels på førstepladsen. Havde det ikke været for en frygtelig enkeltstart i regnen i Chianti i søndags, havde han måske været i den lyserøde førertrøje.

På denne aften, hvor vi taler sammen, er det dagen før den afgørende del af Giro d’Italia begynder. Forude venter to hårde bjergetaper og en bjergenkeltstart på søndag. Enkeltstarten bliver vigtigst, mener Zakarin. Men også de næste to dage kommer til at få betydning, og han vil selv forsøge at angribe for at vinde tid.

Han tøver lidt, da jeg spørger til, om han forsøger at vinde Giro d’Italia. Svaret bliver noget i stil med, at han vil gøre det så godt, han kan. Og han vil helst ikke kigge for langt frem i roadbooken. Han kigger på morgendagens etape om aftenen, og forbereder sig på den, siger han.

Anderledes direkte var hans sportsdirektør Dimitri Konyshev dog, da jeg talte med ham tidligere på dagen. Målet er at vinde Giro d’Italia med Ilnur Zakarin, sagde han klart og tydeligt. Og det kan lade sig gøre, mente Konyshev.

Efter Giro d’Italia er planen, at Ilnur Zakarin skal køre Tour de France. Her bliver målet dog at hjælpe Joaquim Rodriguez. Katusha har også Alexander Kristoff på holdet, og derfor bliver Zakarin ikke kaptajnen på Katusha.

Hans personlige mål med Tour de France er at gøre sig klar til OL i Rio. Det er årets vigtigste begivenhed for ham, og han har allerede været i Rio for at kigge på ruten.

Det er en god rute for ham. Den er hård, og den passer til bjergryttere. Jeg spørger kækt, om han vinder guld i Rio. Den køber han dog ikke. Han vil ikke kigge så langt frem. Først og fremmest gælder det om at forsøge at vinde Giro d’Italia.

Interviewet med Ilnur Zakarin vil blive vist på TV 2 klokken 18.25.