Tour de France

I dag er det 20 år siden: Sådan så det ud, da Bjarne Riis vandt Tour de France

21. juli 1996 føjede Bjarne Riis et nyt kapitel til dansk idrætshistorie, da han trådte op på det øverste trin på podiet i Paris.

I dag er det præcis 20 år siden, at Bjarne Riis triumferende stod iklædt de gule farver som vinder af Tour de France.

Se Tour de France på TV 2 PLAY

21. juli 1996 var derfor et stort øjeblik i dansk idræts historie, og flere kaldte dengang Tour-sejren for en af de største danske individuelle sportspræstation nogensinde.

Bjarne Riis sikrede sin sejr ved offensiv kørsel i bjergene på flere etaper. Han gjorde en ende på Miguel Indurains fem år lange sejrsmonopol.

Den spanske rytter var suveræn på enkelstart, og den femdobbelte Tour-vinder smadrede tit sine konkurrenter med to til tre minutter, men i 1996 var det slut.

Med to etapesejre og 'lurende' kørsel var det Bjarne Riis, der stod øverst på sejrsskammelen i Paris - se øjeblikkene i tidslinjen i bunden af artiklen.

Siden løftede Bjarne Riis sløret for, at bagsiden af medaljen havde en grim skyggeside. En majdag i 2007 indrømmede Tour de France-vinderen fra 1996, at han havde kørt urent med ordene.

- Jeg har taget doping.

Sejren og den gule trøje blev taget fra danskeren. Senere blev han igen tildelt den samlede sejr; men med en note om, at han vandt Touren ved brug af doping.

TV 2 SPORT er gået i arkiverne i anledningen af 20 året for Bjarne Riis’ Tour-sejr. Vi tager turen tilbage til sommeren 1996.

TOUR DE FRANCE 1996

 1. 1996

  1. Prologen

   Bjarne Riis kom til Tour de France indkøbt som kaptajn for det tyske mandskab Team Telekom. Holdet huskes nok bedst for deres iøjnefaldende lyserøde trøjer.

   Det tyske hold var nyt og var på det tidspunkt ikke en magtfaktor i international cykling endnu. De satsede stort på danskeren, som året for inden var blevet nummer tre i Touren. Her matchede han næsten mægtige Indurain og tabte på enkelstarterne ’kun’ et minut til spanieren.
    

   På prologen i 1996 fik ørnen fra Herning en perfekt start og blev nummer seks.

  2. 9. etape - Sestriere

   Riis kørte sig i den gule trøje på 9. etape. Etapen var oprindeligt 176 kilometer lang. Men på grund af dårligt vejr og sne på flere bjergtoppe forkortede løbsledelsen ruten, så den blot var 46 kilometer.

   Bjarne Riis narrede sine konkurrenter på den korte bjergetape og kørte alene til tops. Han tog etapesejren og den gule trøje. Danskeren havde efter 9. etape hele 4.38 ned til Indurain og halvandet minut ned til Jan Ullrich, der blot var 22 år.

  3. 16. etape - Hautacam

   Bjarne Riis var stadig i hård kamp med andre favoritter. Han havde 1.21 ned til østrigske Tony Rominger og tre minutter ned til giftige Richard Virenque før slaget på Hautacam.

   Hele Tour de France i 1996 kunne meget vel blive afgjort på det mægtige bjerg.

   Ved foden af Hautacam var favoritterne samlet. Med ti kilometer til toppen hang Indurain og de andre stadig på. Riis slog flere gange ud og kiggede sine rivaler an. På vej mod toppen accelererede Riis flere gange. Han tvang dem ud på grænsen, og til sidst gav de op.

   Riis kørte alene til toppen og tog sin anden etapesejr 49 sekunder foran Virenque og Dufaux. Miguel Indurain tabte 2 minutter og 28 sekunder.

  4. 20. etape – Enkelstarten

   Indurain var besejret før den afgørende enkelstart på 20. etape. Allerede på første enkelstart det år slog danskeren ham med et halvt minut, og Indurain var ude af kampen om podiet. Nærmeste konkurrent var holdkammeraten Jan Ullrich, som var fire minutter bagefter.

   Riis blev nummer fire på 20. etape, han holdt sin førsteplads og sensationen var en kendsgerning. Danmark fik sin første Tour de France-vinder.

  5. 21. etape - I gult på Champs-Élysées

   Den 21. juli blev Bjarne Riis hyldet i Paris. En dansker øverst på podiet. Han vandt med 1.41 ned til Jan Ullrich og med ned 4.37 ned til Richard Virenque.

   I dag står triumfen dog i skyggen af de dopingindrømmelser, som Bjarne Riis gav tilbage i 2007.

  6. Hyldes i Danmark

   Bjarne Riis blev modtaget som en helt, da han vendte hjem til Danmark i 1996. I et solbeskinnet Tivoli sang Anne Dorte Michelsen sangen ’Bjarne i den Gule Trøje’.