Tour de France

Riis’ danske løjtnant: Doping ændrer intet ved hans Tour-sejr

Danske Brian Holm var hjælperytter for Bjarne Riis på tyske Telekom. Holm mener, at Riis er den rigtige vinder af Touren i 1996.

Se Tour de France på TV 2 PLAY

- Det var stort. Jeg tror, det er det største, jeg selv har været med til som cykelrytter.

Sådan husker Brian Holm tilbage på sejren i 1996. Den danske hjælperytter endte som nummer 126, men han følte stor glæde over sejren med Team Telekom. Og det gør han stadig i dag.

- Jeg har været med i cykelsporten i 40 år, så sejren i 1996 var noget helt specielt. At kæmpe for den gule trøje, og så vinder en dansker den gule trøje, det var noget helt særligt, fortæller Brian Holm.

Du kan se interviewet med Brian Holm over artiklen

Bjarne Riis indrømmede efter længere tids pres, at han havde taget doping i en lang årrække. Blandt andet i 1996, hvor han stod øverst på skamlen i Paris klædt i gult. Men ifølge Brian Holm kan ingen tage sejren fra Riis.

Doping – ændrer det noget ved sejren?

- Nej, overhovedet ikke. I hver sin tidsalder bruger man de våben, som de er. Om man så havde taget den fra Bjarne, tror jeg heller ikke, at nummer to, tre, fire og fem havde råbt højt om at få den. Det ændrer stort set ingenting, siger Brian Holm.

Den nuværende danske sportsdirektør forklarer, at doping dengang var et normalt middel, som flere ryttere brugte. Derfor er Riis en fortjent vinder.

- Selvfølgelig var der doping. Så vidt jeg husker, var jeg også dopet, og jeg blev nummer 126. Jeg har respekt for præstationen. Jeg tror ikke, at nogen havde gjort krav på hans sejr alligevel. Alle var lidt i samme båd.

Jeg har respekt for præstationen. Jeg tror ikke, at nogen havde gjort krav på hans sejr alligevel. Alle var lidt i samme båd.

Brian Holm, daværende cykelrytter på Telekom 1996

Han kan dog godt forstå, at nogen stadig føler, at den danske Tour-vinder har bedraget sig til de gule trøjer.

- Jeg kan godt forstå, at folk var chokerede, da braget kom, om hvad der skete, men sådan var det på det tidspunkt, og jeg tror efterhånden, at folk har accepteret det.

Få troede på Bjarne

Brian Holm var imponeret over Riis måde at vinde Tour de France. Særligt fordi hans eget hold ikke troede på, at han kunne besejre den femdobbelte Tour-vinder Miguel Indurain.

- Bjarne troede selv på det fra start. Han rejste sig op på det første taktikmøde, da Goodefroot (sportsdirektøren) ikke rigtig havde nævnt ham, og så sagde Bjarne: ’Jeg tror, jeg kan vinde Touren.’ Alle tyskerne vendte det hvide ud af øjnene og sad og krummede tæer.

Heller ikke Brian Holm havde fidus til sin landsmand.

- Jeg troede aldrig på det fra starten. Jeg tænkte, at Bjarne ikke kunne vinde Touren, siger den tidligere professionelle cykelrytter, mens han uddyber, hvordan Bjarne Riis cyklede tvivlen til skamme, som Touren skred frem:

- Han er en god cykelrytter, han var blevet treer og femmer, og så tager han den gule trøje i Sestriere og sætter Indurain på Hautacam. Som løbet skred frem, begyndte man at tro på, at han kunne vinde.

I dag arbejder 53-årige Brianl Holm som sportsdirektør for det belgiske cykelhold Etixx-Quick Step. Og han synes bestemt, at man skal hylde cykelsensationen fra 1996.

Men er det noget pjat fra dem, som siger, at vi ikke skal hylde Bjarne Riis?

- Jeg synes, de er nogle idioter. De kan jo bare lade være. Jeg er sådan set lige glad, siger Brian Holm. 

Det tyske hold Team Telekom havde i 1996 ni ryttere til start:

Bjarne Riis, Brian Holm, Jan Ullrich (D), Erik Zabel (D), Udo Böltz (D), Christian Henn (D), Rolf Aldag (D), Jens Hepper (D), Mario Kummer (D)