Tour de France

Riis om Tour de France-sejren: Jeg kan godt tillade mig at glæde mig

I dag er det 20 år siden, at Bjarne Riis kunne køre over stregen på Champs Élysées som vinder af Tour de France.

Den første og eneste danske vinder af verdens største cykelløb hedder Bjarne Riis.

Se mere om Riis' sejr i TV 2 på Tour kl. 12:35

For præcis 20 år siden, den 21. juli 1996, stod Ørnen fra Herning øverst på podiet i Paris efter et løb, hvor Riis detroniserede den femdobbelte Tour-vinder Miguel Indurain.

Siden indrømmede Bjarne Riis brug af doping, da han vandt løbet, og det selvsagt kastet en skygge henover triumfen, som dog stadig står skrevet i historiebøgerne.

Og alt taget betragtning er præstationen stadig noget, der gør Riis stolt.

- Jeg synes egentlig, jeg godt kan tillade mig at glæde mig, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

- Om vi vil det eller ej, så er det gode minder for mig. Selvfølgelig har det til tider været rigtig svært at glæde sig, fordi man bliver mindet om nogle andre ting ret ofte, men det er jeg heldigvis ved at have rigtig godt på afstand, og jeg er kommet videre i mit liv.

- Mange mennesker har heldigvis stor respekt for en Tour de France-vinder, og med eller uden doping er det ikke noget, man lige kan hver dag.

I TV 2 på Tour klokken 12:35 kan du høre Riis fortælle mere om sejren i 1996.

Herunder kan du se en tidslinje med de vigtigste momenter i hans Tour de France-sejr.

TOUR DE FRANCE 1996

 1. 1996

  1. Prologen

   Bjarne Riis kom til Tour de France indkøbt som kaptajn for det tyske mandskab Team Telekom. Holdet huskes nok bedst for deres iøjnefaldende lyserøde trøjer.

   Det tyske hold var nyt og var på det tidspunkt ikke en magtfaktor i international cykling endnu. De satsede stort på danskeren, som året for inden var blevet nummer tre i Touren. Her matchede han næsten mægtige Indurain og tabte på enkelstarterne ’kun’ et minut til spanieren.
    

   På prologen i 1996 fik ørnen fra Herning en perfekt start og blev nummer seks.

  2. 9. etape - Sestriere

   Riis kørte sig i den gule trøje på 9. etape. Etapen var oprindeligt 176 kilometer lang. Men på grund af dårligt vejr og sne på flere bjergtoppe forkortede løbsledelsen ruten, så den blot var 46 kilometer.

   Bjarne Riis narrede sine konkurrenter på den korte bjergetape og kørte alene til tops. Han tog etapesejren og den gule trøje. Danskeren havde efter 9. etape hele 4.38 ned til Indurain og halvandet minut ned til Jan Ullrich, der blot var 22 år.

  3. 16. etape - Hautacam

   Bjarne Riis var stadig i hård kamp med andre favoritter. Han havde 1.21 ned til østrigske Tony Rominger og tre minutter ned til giftige Richard Virenque før slaget på Hautacam.

   Hele Tour de France i 1996 kunne meget vel blive afgjort på det mægtige bjerg.

   Ved foden af Hautacam var favoritterne samlet. Med ti kilometer til toppen hang Indurain og de andre stadig på. Riis slog flere gange ud og kiggede sine rivaler an. På vej mod toppen accelererede Riis flere gange. Han tvang dem ud på grænsen, og til sidst gav de op.

   Riis kørte alene til toppen og tog sin anden etapesejr 49 sekunder foran Virenque og Dufaux. Miguel Indurain tabte 2 minutter og 28 sekunder.

  4. 20. etape – Enkelstarten

   Indurain var besejret før den afgørende enkelstart på 20. etape. Allerede på første enkelstart det år slog danskeren ham med et halvt minut, og Indurain var ude af kampen om podiet. Nærmeste konkurrent var holdkammeraten Jan Ullrich, som var fire minutter bagefter.

   Riis blev nummer fire på 20. etape, han holdt sin førsteplads og sensationen var en kendsgerning. Danmark fik sin første Tour de France-vinder.

  5. 21. etape - I gult på Champs-Élysées

   Den 21. juli blev Bjarne Riis hyldet i Paris. En dansker øverst på podiet. Han vandt med 1.41 ned til Jan Ullrich og med ned 4.37 ned til Richard Virenque.

   I dag står triumfen dog i skyggen af de dopingindrømmelser, som Bjarne Riis gav tilbage i 2007.

  6. Hyldes i Danmark

   Bjarne Riis blev modtaget som en helt, da han vendte hjem til Danmark i 1996. I et solbeskinnet Tivoli sang Anne Dorte Michelsen sangen ’Bjarne i den Gule Trøje’.