Tour de France

Ekspert har set en ny version af Froome: Han har vist alle farver på paletten

Chris Froome har domineret årets Tour de France, og hans sejr har været mere truet af uheld end rivalerne i klassementet.

Team Sky-kaptajnen Chris Froome bliver kåret som vinder af årets Tour de France, hvis han blot undgår uheld på dagens paradeetape til Paris.

Det bliver britens tredje sejr i verdens største cykelløb, men denne vil adskille sig fra de tidligere sejre, hvor han trods alt har mødt mere modstand.

Facit er et forspring på fire minutter til andenpladsen, som er bevet grundlagt takket være nye sider af Chris Froome.

- Han har vist en fantastisk evne til at læse løbet, siger TV 2 SPORT's cykelekspert Henrik Jul Hansen.

Froome har været kendt som en rytter, der stolede 100 procent på sin watt-måler, havde gode evner opad og en kanon enkeltstart.

Derimod er han blevet betragtet som en dårlig nedkører, men efter sit angreb på 8. etapes finalenedkørsel er det punkt blevet slettet fra listen.

- Det er en fantastisk flot sejr, især fordi han er enerådende i alle facetter af løbet. Enkeltstarten, nedkørsel, sidevindskørsel. Han har vist alle farverne på paletten i den her Tour, og det er rigtig, rigtig stærkt.

Herunder er nogle af de nøglemomenter, der har sikret Froomes Tour-dominans.

Nedkørslen

Chris Froome er dårlig til at køre ned af. Den påstand blev sparket fuldstændig til jorden på 8. etape, da han fuppede alle favoritterne og kørte fra dem på etapens sidste nedkørsel.

Han og de andre klassementsfolk passerede den sidst top Col de Peyresourde, og briten opsnappede, at Quintana og co. var uopmærksomme et kort sekund. Froome strøg alene ned af bjergsiden i en stil, man aldrig havde set fra ham. Han tog etapesejren og kom i mål 13 sekunder foran forfølgerne og fik ovenikøbet ti bonussekunder for sejren.

Chris Froome fremviser ny og halsbrækkende teknik på nedkørslen. Video: TV 2 SPORT

Sidevinden

Kraftig sidevind huserede på 11. etape. Ti kilometer før mål stak Peter Sagan væk fra feltet, og Froome strøg efter.

Briten kom i mål seks sekunder før feltet og scorede otte bonussekunder. Efter 11. etape havde briten 28 sekunder ned til nummer to, Adam Yates, og han havde 35 sekunder ned til Quintana på fjerdepladsen.

{"metadata":{"race_day":"12","category":"attack","published":1468422841513}}

Mont Ventoux

Skandaleetapen endte som succesetapen for Froome efter hans løbetur op ad Mont Ventoux.

På vej op ad Ventoux accelererede han væk fra rivalerne, og kun Richie Port og Bauke Mollem kunne følge med. De havde 19 sekunden ned til Quintana og co. inden tremandsgruppen kolliderede med en motorcykel.

Han endte med at komme i mål over et minut efter konkurrenterne, men han fik godskrevet sit tab. Efter 12. etape var han 54 sekunder foran Quintana.

{"metadata":{"race_day":"13","category":"highlights","published":1468509541947}}

Tissepausen

På 12. etape viste Froome en form for taktisk tissetalent. Briten mistede to stærke hjælperyttere, der styrtede, på en nedkørsel. Froome dikterede tissepause kort efter sine hjælperes styrt. Feltet skruede ned for farten, og Froomes ryttere kom op til igen.

{"metadata":{"category":"horscategorie","race_day":"13","published":1468505064459}}

Enkelstarten

Den 37,5 kilometer lange enkelstart blev én lang magtdemonstration. Froome vandt ikke etapen, men han kørte to minutter hurtigere end Quintana og Yates.

Bauke Mollema var udover Froome den bedste klassementsrytter. Han tabte ’kun’ 51 sekunder. Quintana er efter enkelstarten tre minutter efter briten. Den dobbelte Tour-vinder udtalte efterfølgende, at hans største konkurrent nu var Mollema, som indtog andenpladsen – 1.47 efter briten.

{"metadata":{"race_day":"14","category":"highlights","published":1468597068454}}

Holdet - det sjette element

Froome viste overskud på en bjergrig 15. etape. På sidste stigning lod han som om, at han ville angribe. Angiveligt for at se om nogle af hans konkurrenter var friske nok til at reagere.

Og Froome kører på et overskudshold. Eksperter er skuffede over, at ingen angreb på 15. etape. Men Quintanas sportdirektør, Eusebio Unzué, kom med sin forklaring:

- Valverde prøvede og senere Aru, men Poels (Froomes hjælperytter) neutraliserede med samme angrebene. Han giver bare lidt mere gas og kontrollerer alt. Det er Poels, ellers er det Landa eller en helt tredje. Poels er utrolig stærk.

I øjeblikket er forklaringen altså, at Froomes rivalerne ikke kan køre fra hans hjælperyttere!

{"metadata":{"race_day":"16","category":"attack","published":1468837214538}}