Tour de France

Rørt Leth genforenes med Jørn Mader på Champs-Élysées

Tour de France-kommentator Jørgen Leth fik følelserne ude skjorten, da han blev genforenet med sin gamle makker Jørn Mader i hjertet af Paris.

Se Leths og Maders genforening over artiklen

- Det er et følelsesmæssigt øjeblik. Jeg bliver helt rørt af det. Det må jeg indrømme.

Sådan sagde Jørgen Leth kort efter, han blev genforenet med sin gamle medkommentator Jørn Mader på Champs-Élysées.

Også Jørn Mader blev rørt af det nostalgiske møde.

- På en eller anden måde er det som at komme hjem. Man møder en masse gamle bekendte, lød det fra Mader.

De to Tour-kommentatorer er kendt for at bringe cykelsporten helt ind i danskernes hjerter. Og i 1996 nåede cyklesporten og de to cykelkommentatorer hidtil ukendte højder.

- Det var jo skønne tider. Vi var gode sammen, og vi oplevede meget samme, og vi har delt mange skønne store øjeblikke, emotionelle øjeblikke sammen i Tour de France. Jeg bliver stadig rørt, når jeg tænker på det, fortalte Jørgen Leth.

Og de store Tour-minder sprang øjeblikkeligt frem i kø for at blive genfortalt af de to aldrende herrer.   

- Det er jo ikke til at vælge mellem minderne. Der var jo også vilde øjeblikke. Vi var jo ikke nogen kontrollable kommentatorer, vi var jo vilde. Hver af os var en slags digtere, mens vi fortalte, sagde Jørgen Leth

- Vi var gode til at fortælle, og vi kunne fortælle på en helt ny måde. Jeg var somme tider ved at falde om på stolen, når Mader kom med en malende beskrivelse, mindes Leth.

Fra 1989 til 2003 var de to cykelkommentatorer de danske stemmer i fjernsynet, når Tour de France hver sommer løb over skærmen, og når rytterne cyklede om kap på de franske landeveje.

Men det var slet ikke planen, at makkerparret skulle kommentere Tour de France, fortæller Mader.

- Da det hele skulle starte med Tour de France, skulle vi finde ud af, hvem jeg skulle have som medkommentator. Der nævnte Jørgen Schleimann (tidl. direktør TV 2, red.) et andet navn end Leths, men jeg sagde nej. Det skal være Jørgen Leth. Så udbrød Schleimann: Nej det går sku ikke - det bliver alt for meget lyrik.