Rio 2016

Britisk verdensmester frifundet for doping og klar til OL

Elizabeth Armitstead vandt sølv ved OL i London i 2012. Polfoto

Storbritanniens Elizabeth Armitstead er klar til OL - og det selvom verdensmesteren har misset tre dopingkontroller på ét år.

Den suveræne britiske verdensmester i landevejsløb, Elizabeth Armitstead, har fået lov til at deltage ved OL.

Det er den internationale sportsdomstol, CAS, der har givet OL-sølvvinderen fra 2012 medhold i en appelsag om udelukkelse efter at hun ellers havde misset tre dopingtests - én af dem fulgte nemlig ikke de rigtige procedurer.

27-årige 'Lizzie' Armitstead blev foreløbigt suspenderet den 11. juni, og kunne se frem til fire års udelukkelse, men fik medhold i, at hun ikke havde forsøgt at undgå at blive testet, og derfor ikke skulle have karantæne.

- Jeg har altid været, og vil altid være, en ren atlet, og jeg har utrykt min antidoping-holdning hele vejen op gennem min karriere. Jeg er glad for, at CAS har accepteret min forklaring, hvori jeg også har fremlagt detaljerede oplysninger om omstændighederne for mine missede testes, sagde Armitstead på et pressemøde efter frifindelsen.

- Problemet var administrativt, og var resultatet af, at UKAD (Storbritanniens Antidopingforbund, red.) ikke fulgte de rigtige procedurer, eller helhjertet forsøgte at få fat i mig, selvom de havde fået detaljerede oplysninger om, hvor de kunne finde mig.

- Jeg blev testet i forbindelse med et løb dagen efter den missede test, hvilket bekræfter mit standpunkt om, at jeg ikke snyder, og at jeg ikke havde intentioner om ikke at blive testet.

Derefter opfordrede den britiske cykelrytter UKAD til at lave klarere retningslinjer for administrationen af dopingkontroller, og stillede sig til rådighed for et samarbejde med de britiske antidopingmyndigheder for at forhindre, at lignende situationer kan opstå i fremtiden, ligesom hun udtrykte håb for, at UKAD nu kan fortsætte arbejdet med at søge for, at OL i Rio bliver dopingfrit.

- Jeg forstår, hvor vigtigt det er at være årvågen i min rolle som professionel atlet, og jeg er klar over de konsekvenser, denne sag kunne have haft. Jeg vil gerne takke British Cycling og holdet omkring mig for deres hjælp og støtte. Jeg ser frem til at lægge denne sag bag mig, sluttede Lizzie Armitstead.

De tre missede dopingkontroller, der lå til grund for sagen mod Armitstead, var fra henholdsvis 20. august sidste år, hvor hendes hold, Boels Dolmans, kørte Crescent Women World Cup Vargarda i Sverige, samt fra sidste november og fra juni i år.

Briten er en af de helt store favoritter til guldet i landevejsløb ved OL efter en sæson, hvor hun har vundet Aviva Womens Tour, samt éndagsløbene Boels Rental Hills Classic, Flandern Rundt, Trofeo Alfredo Binda - Comune di Cittiglio, Strade Bianche og Omloop Het Nieuwsblad.