Cykling

UCI-præsident afviser kritik: - Ingen er kollapset på grund af varmen

Brian Cookson mener, at VM i cykling i Qatar har været afviklet rigtig godt, og trods den massive kritik er han tilfreds.

Kritikken er haglet ned over forholdene til VM i cykling i Qatar. Varmen har været for høj og ekstrem, og der er ingen tilskuere langs vejene. 

Men præsidenten for den internationale cykelunion, Brian Cookson, har ikke samme holdning som kritikerne. Han er tilfreds med den måde, som byen Doha i Qatar har afviklet VM indtil videre, fortæller han til TV 2 SPORT.

- Der har helt sikkert været meget kritik, men indtil videre har organiseringen været på et meget højt niveau. Der er blevet gjort et godt stykke arbejde her i Doha, Qatar. Varmen har været et tema, men vi vidste godt, at det ville blive varmt her, så derfor har vi lavet nogle gode planer med medicinsk assistance, siger præsidenten.

- Der er måske ikke den store kultur for at tilskuere står langs vejene i den her del af verden, men jeg tror, at efter den her uge vil vi være overraskede over, hvor god en uge vi har haft.

Brian Cookson, Præsident, UCI
Brian Cookson er tilfreds med afviklingen af VM i cykling på trods af meget kritik af specielt varmen i Qatar.

Under VM har der flere gange været eksempler på ryttere, der er faldet om i varmen. Senest i går, da Norges Iver Knotten, faldt om som følge af varmen. Som man kan se i toppen af denne artikel, var der allerede på holdtidskørslen problemer med varmen. 

Men Brian Cookson har fået andre informationer af den medicinske stab, der er tilnkyttet VM.

- Ifølge vores medicinske hold har vi ikke haft nogle uheld med overophedning. Vi har haft flere tilfælde af udmattelse, men det sker ved alle verdensmesterskaber. Man ser ofte ryttere kollapse, når de er kommet i mål, siger han. 

Temperaturen har ligget omkring 36 grader i skyggen under hele VM. I solen, hvor rytterne har brugt mest tid, er temperaturen langt over 40 grader. 

- Temperaturen har helt sikkert været en udfordring, men vi har sørget for god medicinsk assistance og lavet forsvarlige planer. Jeg mener også, at holdene har et ansvar for at sørge for at forberede rytterne. Vi har gjort, hvad vi kan for at støtte dem. Det er meget varmt, men det vidste alle, siger præsidenten.

Det største løb ved VM foregår søndag, når mændenes landevejsløb skal afvikles. Her skal rytterne ud på 260 km, hvoraf de første 150 km foregår i ørkenen. Brian Cookson oplyste i dag, at det næppe kommer på tale at forkorte løbet, som det ellers er blevet diskuteret på det seneste. 

Valget af Qatar som vært for VM blev truffet før Brian Cookson blev valgt som præsident. Han var dog i UCI, dengang Qatar blev valgt, og han forsvarer beslutningen.

- Det ligger i navnet. Det hedder ”verdensmesterskaberne”, så det skal bevæge sig rundt i verden fra tid til anden. Jeg tror ikke, vi kommer herned til golfen hver andet eller tredje år, men det var et eksperiment, og det har været en udfordring for alle. Jeg tror, at den udfordring fortsætter. Lad os se på det, når ugen er slut, og så må vi se, siger Brian Cookson.

Den italienske avis Gazetta Dello Sport skrev i ugens løb, at Qatar har betalt 10 millioner euro (75 mio kroner), hvilket er det dobbelte af den tidligere pris på VM. 

I 2017 skal VM afholdes i Bergen, Norge, i 2018 i Innsbruck, Østrig og i 2019 i Yorkshire, England.