Cykling

Girovinder blev fældet af Rasmussen: - Mit største lavpunkt

Michael Rasmussens bogudgivelse i 2013 blev karrierens lavpunkt for Giro-vinderen Ryder Hesjedal.

Vinderen af Giro d’Italia i 2012, canadieren Ryder Hesjedal, fortalte i august måned, at han indstiller sin karriere efter denne sæson. Nu hvor sæsonen er ved at nå vejs ende, har hjemmesiden cyclingtips.com fået en længere snak med den 35-årige canadier, hvor han blandt andet fortæller om karrierens absolutte højdepunkt (Girosejren i 2012), men også om det absolutte lavpunkt som skete året efter.

Et lavpunkt der har en dansk afsender. For i november 2013 udgiver Michael Rasmussen sin selvbiografi ’Gul feber’, hvor han blandt andet fortæller om, hvordan han lærte tre canadiske mountainbikeryttere at dope sig. Den ene var Ryder Hesjedal. Det kalder den snart tidligere cykelrytter selv for karrierens absolutte lavpunkt.

- Det var helt sikkert ikke let. Jeg havde vundet Giroen som følge af en masse hårdt arbejde. At vinde den på den måde følte jeg, var vigtigt for mig selv og for sporten. Så at gå der fra og så til at stå i denne situation (med dopingafsløringen, red.), var ikke nemt. Det er ikke noget, jeg ønsker, at andre skal gå igennem. Det var fra det absolutte højdepunkt til det absolutte lavpunkt, siger Ryder Hesjedal til cyclingtips.com.

Den canadiske cykelrytter indrømmede kort efter Rasmussens bogudgivelse, at han havde benyttet sig af forbudte stoffer i sine unge år, og at han beklagede dybt. Han fik aldrig en karantæne, fordi sagen var over otte år gammel, som på daværende tidspunkt var forældelsesfristen for dopingsager.

Hesjedal samarbejde med myndighederne og lagde i 2013 alle kort på bordet i forhold til sin dopingfortid. Den dag i dag siger han – selvom han kalder det for karrierens absolutte lavpunkt – at det var nødvendigt at blive afsløret og få talt ud om fortidens dopingsynder.

- Det skulle ske. Jeg er glad for, at det skete, og at jeg gik igennem det. Jeg er glad for, at jeg ikke længere skal forholde mig til det. Uanset hvor svært det var for mig, så var det min egen byrde at bære. Jeg kunne ikke have nået til, hvor jeg var på det tidspunkt uden at forholde mig til det her, lyder vurderingen fra Ryder Hesjedal.

I løbet af sine 18 år som professionel vandt Ryder Hesjedal fire sejre. Udover Giroen er han noteret for to etapesejre i Vuelta à España og en enkelt etapesejr i Tour of California.

I Hesjedals sidste sæson kørte han for Trek-Segafredo. Årets bedste placering er en fjerdeplads på enkeltstarten i Tour of Alberta.