Myte eller fakta:

Kan uskyldig morgenmad resultere i en positiv dopingprøve?

Myte eller fakta:

Kan uskyldig morgenmad resultere i en positiv dopingprøve?

Som professionel sportsudøver lurer farerne overalt. Næsespray og cremer mod forbrændinger er bare to eksempler på produkter, der kan indeholde stoffer, som får dopingfælden til at klappe.
Et sejlivet rygte er, at selv morgenbordet kan være farligt. I hvert fald hvis der er birkes på rundstykkerne. Det rygte satte SportsLab sig for at undersøge, og vi starter der, hvor langt de fleste birkes i Danmark findes.

Det starter ved bageren...

Håndværkere, tebirkes og frøsnappere. Det er bare noget af det bagværk, der traditionelt set indeholder birkes. Alle sammen er klassikere hos de danske bagere.
For at teste om rygtet med birkes holder stik eller ej, har SportsLab allieret sig med cykelrytteren Alex Rasmussen. Dopingprøver er en helt naturlig del af livet som professionel cykelrytter.
Det er modbydeligt for en atlet at komme under dopingmistanke. Og det er da grotesk, hvis man kan komme under mistanke, fordi du har spist et naturligt produkt, som du kan købe hos bageren.
Alex Rasmussen, professionel cykelrytter

Fakta:

SĂĄdan bliver birkes til 'doping'

Det kan godt ske, der ved fremstilling af birkes, som er de tørre opiumsfrø, kommer en lille smule mælkesaft fra opiumvalmuen over på de her birkes, og så vil de indeholde opium. Så kan man principielt godt finde, at man bliver narkopositiv.
Bente Klarlund Petersen, læge
INFO: De fleste birkes kommer fra Holland, Polen, Rumænien, Tyrkiet, Rusland og Afghanistan. PĂĄ grund af plantens indhold af de ulovlige, euforiserende stoffer, er dyrkningen under streng kontrol.

Nytteløs 'doping'

Birkes hjælper ikke på præstationen

Der er ikke nogen fordel for en atlet at spise birkes. Det giver ikke nogen klinisk effekt. Det giver ikke noget, der kan påvirke præstationen.
Bente Klarlund Petersen, læge
Der er altsĂĄ spor af opium i birkes, men det er ikke noget, der er præstationsfremmende.
Spørgsmålet er så, om det er nok til, at slå ud i en dopingtest? Vi serverede det store bagermåltid for vores forsøgspersoner Alex Rasmussen og SportsLabs reporter Mejse Egebjerg for at finde ud af, om birkes-rygtet er fup eller fakta.

Dopingtesten

Hvor meget skal der til, før fælden klapper?

For at se om en urinprøve bliver positiv for opiater (morfin og kodein), spiser Alex Rasmussen og SportsLabs reporter Mejse Egebjerg henholdsvis 30 og 40 gram birkes.
I dopingtesten er det ikke muligt at måle koncentrationen af opium eller morfin. Det kan man kun måle på specielle dopinglaboratorier. Men urinprøven giver et klart billede af, om man har ulovlige stoffer i kroppen.
Det er et sjovt forsøg på den måde, at der er nogle stoffer, som er naturligt forkommende, som godt kan give udslag på noget, der ligner ulovlige stoffer.
Nikolai Nordsborg, humanfysiolog

Resultatet

Prøven giver klart svar - POSITIV

Selvom birkes er et naturligt fremstillet produkt, og det indgĂĄr som en del af den almindelige hverdagskost i Danmark, sĂĄ vil et indtag pĂĄ bare 30 gram efter fĂĄ timer give et positivt resultat for opiater - blandt andet morfin - i en urinprøve. Og undersøgelser viser, at opium fra birkes kan spores i en urintest i op til 2-4 døgn efter indtagelse. 
- Hvis Alex bliver udtaget til en dopingtest lige nu, så vil de jo se, at han lægger over den værdi som er det tilladelige i opiater, og så vil man interessere sig ekstra for den prøve, siger Nikolai Nordsborg.
Antidoping Danmark oplyser, at de ikke kan spore om morfinindholdet fra opiummen er farmaceutisk eller naturligt fremstillet. Og derfor vil en atlet under alle omstændigheder komme under dopingmistanke. Dog fĂĄr atleten mulighed for at forklare sig inden en domfældelse. Men i værste tilfælde, kan man altsĂĄ blive testet positiv for doping ved at spise birkes. 
Det er meget overraskende, at prøven slår ud ved at spise de birkes. Jeg havde en forventning om, at det enten ikke ville være nok, eller at det ikke kunne give den samme reaktion som det kemiske stof. Men det viser sig i sådan en prøve, at det gør det.
Alex Rasmussen, professionel cykelrytter

SĂĄ ofte bliver atleterne testet

FAKTA: De mest kontrollerede idrætsgrene under DIF i 2014 var cykling, triatlon, fodbold, atletik, hĂĄndbold, svømning, roning, ishockey, styrkeløft, vægtløftning og kano og kajak.