Cykling

Bjarne Riis er tilbage som holdejer: Overtager cykelhold

Bjarne Riis og Lars Seier Christensen overtager cykelholdet Team Virtupro - Véloconcept, mens han også overtager kvindeholdet Team BMS BIRN.

Bjarne Riis faktaboks november 2016

Født: 3. april 1964

Aktiv karriere:

1986: Roland

1987: Lucas

1988: Toshiba

1989: Systeme U

1990-1991: Castorama

1992-1993: Ceramiche Ariostea

1994-1995: Gewiss-Ballan

1996-1999: Telekom

Største sejre:

To etaper i Giro d'Italia (1989, 1993), fire etaper i Tour de France (1993, 1994, 1996), Amstel Gold Race (1997), dansk mester (1995, 1996). Samlet vinder af Tour de France i 1996, tredjeplads i Tour de France (1995), femteplads i Tour de France (1993).

Dopingindrømmelse:

I 2007 erkendte Bjarne Riis at have brugt doping i perioden fra 1993 til 1998.

Den tidligere cykelrytter Bjarne Riis kan på ny skrive holdejer på sit visitkort.

Sammen med forretningsmakker Lars Seier Christensen overtager Bjarne Riis ejerskabet af det danske cykelhold Team Virtupro - Véloconcept, mens de også overtager det danske kvindehold Team BMS BIRN.

Det fortæller duoen på et pressemøde torsdag.

- Vi ser et kæmpe potentiale i Danmark, og vi drejer os mere mod Danmark, fordi cykelsport er stort i her i landet, og vi ser et stort potentiale i dansk cykling, siger Bjarne Riis på pressemødet.

Dermed er Bjarne Riis tilbage som holdejer omtrent to år efter, han solgte sit tidligere cykelhold til russeren Oleg Tinkov.

I juli måned gik Riis og Seier ind i cykelholdet Team Virtupro - Véloconcept som hoved- og navnesponsor. Tidligere hed cykelholdet Team Trefor. Nu tager duoen skridtet videre og overtager ejerskabet af holdet sammen med Michael Sand, der er indehaver af firmaet Nortec.

Holdet kører på kontinentalniveau - den tredjebedste række i cykelsporten. Team BMS BIRN kører næste sæson på kvindernes World Tour.

Målsætningen er fortsat at have et herrehold med på mændenes World Touren i 2018.

Lars Seier Christensen

Lars Seier Christensen faktaboks

Født: 19. januar 1963.

Karriere:

Medstifter af Saxo Bank i 1992. I perioden 2008-2015 var banken navnesponsor for det cykelhold, der til slut hed Tinkoff.

Banken har også støttet det politiske parti Liberal Alliance økonomisk, men i august 2015 blev støtten til partiet stoppet med begrundelsen om, at partiet nu kunne stå på egne ben.

Seier trådte ligeledes ud af bankens direktion i 2015. Samme år købte han Michelin-restauranten Geranium.

Tidligere i karrieren arbejdede han i restaurationsbranchen og som børsmægler.

Kilde: Børsen.

Henter kendt sportsdirektør og danske topryttere

Som TV 2 SPORT tidligere kunne fortælle, har Bjarne Riis længe pønset på at overtage et dansk hold og bygge det op med danske talenter. Den vision vil Riis med dette projekt nu forsøge at føre ud i livet.

Til dette hyrer han den tidligere manager for cykelholdet Glud og Marstrand og senere Cult Energy, Michael Skelde, der bliver ny sportsdirektør for cykelholdet. Han skal sidde i sportsdirektørbilen, mens Bjarne Riis får til rolle at trække de mere overordnede linjer op.

Efter flere år i spidsen for et af de mest vindende talenthold i dansk cykling blev han fyret som sportsdirektør, da Cult Energy i vinter fusionerede med tyske Stölting Service Group i cykelsportens næstbedste række.

Med sig fra netop dette hold tager Michael Skelde de danske ryttere Rasmus Guldhammer, Michael Carbel Svendgaard, Michael Reihs og den danske mester Alexander Kamp.

Ydermere kommer det danske talent Anthon Charmig i folden på holdet, hvor også Bjarne Riis’ søn Thomas Nybo Riis er på kontrakt.

- Vi har en ambition om at køre med om sejrene til DM og i PostNord Danmark Rundt. Vi vil ud og måle os med World Tour-hold, siger Michael Skelde på pressemødet.

I alt kommer Team Virtupro - Véloconcept-truppen til at bestå af 13 ryttere.

Overtager dansk kvindecykelhold på World Touren

På pressemødet kom det også frem, at Riis og Seier går ind i professionel kvindecykling og overtager et World Tour-hold.

Nærmere bestemt det danske hold Team BMS BIRN, der blandt andre havde U23 EM-sølvvinderen Cecilie Uttrup Ludwig i folden i denne sæson.

Vi har en målsætning om at opbygge verdens bedste cykelhold for kvinder.

Bo Madsen, team manger for BMS BIRN

- Jeg føler personligt, at jeg har meget at give igen til dansk cykelsport. Cykling i Danmark er meget mere end på eliteplan. 20 procent af alle, der trækker i cykeltøjet, er kvinder. Derfor giver det mening for Lars’ og mit projekt, at vi går ind i kvindecykling, siger Bjarne Riis.

Bo Madsen får ansvaret for at drive cykelholdet. Det er en stilling, han i forvejen sidder i. Siden Team BMS BIRN blev startet op, har han været team manager for holdet.

- Vi har en målsætning om at opbygge verdens bedste cykelhold for kvinder. De skal have rødderne godt og grundigt plantet i den danske muld, siger team manager for BMS BIRN Bo Madsen.

Holdet har på nuværende tidspunkt 10 ryttere på kontrakt, mens Bo Hansen også fortæller, at holdet er i dialog med store internationale navne.

Holdet kørte 2016-sæsonen på højeste niveau og deltog blandt andet i World Tour-løb som Flandern Rundt. I det tjekkiske etapeløb Tour de Feminin hentede holdet årets bedste resultat med en samlet sejr til sølvvinderen Cecilie Uttrup Ludwig.

Vil på World Touren i 2018 - men med et andet hold

Mens kvindeholdet Team BMS BIRN allerede cykler på det højeste niveau i UCI-regi, har Team Virtupro – Veloconcept et stykke vej til cykelsportens største løb på World Touren.

Og der kommer de heller ikke op.

For Bjarne Riis forklarer nemlig, at han fortsat jagter drømmen om at have et hold på World Touren sideløbende med driften af Team Virtupro – Veloconcept på kontinentalniveau.

- Vi vil gerne adskille de to hold. Selv når vi får et World Tour-hold, så skal dette hold fortsat eksistere. Det er logisk, at vi har et talenthold. Dermed ikke sagt, at alle fra dette hold kan blive sluset ind på et World Tour-hold, siger Bjarne Riis.

Men drømmen om World Tour inden for en snarlig fremtid lever fortsat, fortæller Lars Seier Christensen.

- Målsætningen er fortsat at have et herrehold med på mændenes World Touren i 2018. Vi forestiller os, at begge hold skal køre med samme identitet, siger Lars Seier Christensen.

Selv når vi får et World Tour-hold, så skal dette hold fortsat eksistere

Bjarne Riis

Dopingskandaler knytter sig til Riis’ hold

I sin tid som holdejer siden år 2000 og frem til salget af Riis Cycling i 2013 har den nu 52-årige herningenser været omgivet af flere skandaler.

Mens Riis selv indrømmede brug af doping i sin aktive karriere på et pressemøde i 2007, var flere af holdejerens stjerneryttere involveret i dopingskandaler, mens de kørte for Riis.

Særligt tidligere ryttere på Riis’ hold som Tyler Hamilton, Jörg Jaksche og Ivan Basso har med deres dopingdomme givet Bjarne Riis et plettet omdømme som holdejer.

Tyskeren Jörg Jaksche har fortalt, at man på Riis’ hold nemt havde adgang til præstationsfremmede præparater.

– Rakte man hånden ud efter doping, så fik man det. Det kan ingen på holdet hævde, at de ikke vidste. Det er meget svært for mig at tro på, at ryttere, der har kørt på holdet i flere år, ikke vidste det, har Jörg Jaksche udtalt til Ekstra Bladet.

Tyler Hamilton har i sin selvbiografi The Secret Race beskrevet, at det var Bjarne Riis, som introducerede amerikaneren til den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes.

Bjarne Riis karriere som holdejer og holdsponser

 1. 1998

  1. Team Home Jack & Jones

   I anledning af Bjarne Riis' triumf i sommerens Tour de France i 1996 opstod ideen til holdet tilfældigt på Hotel Eyde i Herning.

   1998:

   Den 16. januar 1998 kunne man fejre den officielle oprettelse af holdet, der fik navnet Team Home Jack & Jones. 

   1999:

   På UCI's verdensrangliste var holdet på førstepladsen i 2. division med 2.756 point i 1999, og dermed var oprykningen til 1. division en realitet

 2. 2000

  1. Memory Card–Jack & Jones

   Inden sæsonen ændrede holdet navn til Memory Card Jack & Jones, da sponserne Homes udtrådte og Memory Cards indtrådte. Dog valgte Memory Card Technologies at trække sig ud af cykelsporten igen i slutningen af sæsonen på grund af økonomiske problemer. 

   I slutningen af året overtog Bjarne Riis holdet og sikrede samtidig CSC og Tiscali som nye hovedsponsorer.

 3. 2001

  1. CSC–Tiscali

   2001:

   Riis' cykelhold blev verdenskendt, da den nyindkøbte Laurent Jalabert vandt bjergtrøjen i Tour de France 2001.

   I de sidste dage af Tour de France fortalte Riis, at holdet havde sikret sig Tyler Hamilton, der ville støde til holdet fra næste sæson

   2002:

   Jalabert kørte sit sidste Tour de France i sin karriere og sikrede sig den prikkede bjergtrøje for andet år i træk. Derudover trak Tiscali sig ud, og holdet kørte derfor under navnet Team CSC i 2003.

 4. 2003

  1. Team CSC

   2003:

   Tyler Hamilton vandt Liege-Bastogne-Liege, og Tour de France blev alt i alt særdeles god for Team CSC - tre ryttere kom i top-20, tre etapesejre samt samlet sejr i holdkonkurrence. 

   I 2003 skiftede Tyler Hamilton til schweiziske Phonak.  

   2005:

   Holdet dominerede foråret og blev samlet vinder af holdkonkurrencen i den nye ProTour. Samme sæson blev Ivan Basso, som kom til holdet i 2004, samlet nummer 2 i Tour de France.  

   Team CSC vandt 54 sejre i 2005, hvilket også blev rekordåret.

   2006:

   Holdet vandt bl.a. Paris-Rpubaix (Fabian Cancellara) og Giro d'Italia (Ivan Basso). Men Dagen før Tour de France blev skudt i gang, blev Ivan Basso suspenderet, da hans navn optrådte i dopingsagen Operacio Puerto. Den nye holdkaptjan på Team CSC's blev Carlos Sastre og sluttede som nummer fire.

   Holdet vandt 51 sejre i 2006 herunder ProTour'rens holdkonkurrence for andet år i træk.  

 5. 2008

  1. CSC–Saxo Bank

   13. marts meddelte CSC, at de ville trække sig som hovedsponsor for cykelholdet efter sæsonen.

   10. juni meddelte Saxo Bank, at de ville sponsorere holdet 3 år frem som ny hovedsponsor. Team CSC skiftede efterfølgende navn fra Team CSC til Team CSC-Saxo Bank.

   Drømmen om at vinde Tour De France blev til virkelighed i 2008, da Carlos Sastre vandt. Derudover vandt CSC Saxo Bank også holdkonkurrencen og den hvide ungdomstrøje med Andy Schleck.

   Under linjeløbet ved VM fortalte Bjarne Riis, at man havde fundet IT Factory som en ny sponsor til holdet næste år. Holdets navn skulle så fra år 2009 være Team Saxo Bank – IT Factory.

 6. 2009

  1. Team Saxo Bank

   Fra starten af 2009 blev Saxo Bank og IT-Factory's samarbejde stoppet, da IT-Factory's ejer og direktør, Stein Bagger, havde svindlet for op imod én milliard danske kroner. Dermed blev holdets navn Team Saxo Bank.

    

    

 7. 2011

  1. Saxo Bank–SunGard

   3. august 2010 annoncerede Bjarne Riis, at Saxo Bank forblev sponsor og supplerede med Sungard fra USA. Dermed gik holdet under navnet Team Saxo Bank-Sungard fra 2011, men i november valgte SunGard at stoppe sponsoratet. 

   I 2011 præsenterede Riis også Alberto Contador som ny rytter de næste to år frem.

 8. 2012

  1. Team Saxo Bank

   Fordi SunGard valgte at stoppe som sponser, fortsatte holdet i 2012 under navnet Team Saxo Bank fra januar til juni.

   Sæsonen 2012 bød på en karantæne til holdets stjerne Alberto Contador. Derudover var holdet det dårligste på World Tour'ren frem til årets Tour de France.  

 9. 2012

  1. Saxo Bank–Tinkoff Bank

   Den 25. juni 2012 offentliggjorde Bjarne Riis, at Tinkoff Bank gik ind med et hovedsponsorat i holdet. Dermed skulle holdet skifte navn til Team Saxo Bank-Tinkoff Bank fra dags dato. Aftalen indebar også at Saxo Bank forlængede aftalen indtil 2013.

 10. 2013

  1. Saxo–Tinkoff

   Den 2. december 2013 kom det frem, at den russiske rigmand Oleg Tinkoff, der var sponsor for holdet, overtog Riis Cycling. Riis fortsatte dog som sportsdirektør på holdet frem til marts 2015.

 11. 2014

  1. Tinkoff–Saxo

   Den russiske holdejer har helt taget over på holdet og gør sig i foråret blandt andet bemærket på Twitter ved at kalde cykelholdet; 'sit legetøj'.

   Men i løbet af foråret kørte holdet sig også til en række sejre, hvor Contador vinder både Tirreno-Adriatico og Baskerlandet Rundt, inden Michael Rogers vinder to etaper i Giro d'Italia. Tour de France begynder med en kæmpe skuffelse for holdet, da Alberto Contador styrter og udgår af løbet på 10. etape. Holdet rejser sig dog stærkt og vinder tre etapesejre samt bjergtrøjen til Rafal Majka. Også Contador rejser sig og vinder i sensommeren Vuelta à España.

 12. 2015

  1. Tinkoff-Saxo

   Forud for 2015-sæsonen skriver holdet kontrakt med den slovakiske superstjerne Peter Sagan, men holdet har svært ved at vinde fra start og bliver kun noteret for to sejre inden årets første store endagsklassiker Milano-San Remo. Bjarne Riis glimter ved sit fravær, da holdet kører det italienske endagsløb og i marts kommer det frem, at danskeren ikke længere skal være en del af holdet under Oleg Tinkovs ejerskab.

   I december annoncerer Oleg tinkov så, at han vil sælge holdet. til trods for, at de faktisk er begyndt at vinde løb. alberto Contador vinder blandt andet Giro d'Italia og Peter Sagan bliver verdensmester.

 13. 2016

  1. Tinkoff

   Det er en realitet, at 2016 bliver holdets sidste sæson nogensinde. paradoksalt bliver det også en af holdets mest succesrige.

   Især verdensmesteren Peter Sagan har demonstreret sit unikke og enorme talent med sejre i Gent-Wevelgem, Flandern Rundt, Tour of California og Schweiz Rundt - inden Sagans soloshow indtog Touren. Tre gange vandt slovakken en etapesejr og endte derfor også med sikkert at vinde pointtrøjen. Igen. Rafal Majka kunne igen lade sig hylde som vinder af løbets bjergkonkurrence.

   I skrivende stund er Sagan noteret for 11 af holdets 29 sejre, der også tæller Danmark Rundt samlet (Michael Valgren), Baskerlandet Rundt (Alberto Contador) og den samlede triumf i Vuelta a Burgos (ligeledes Contador), men holdet vinder ikke en Grand Tour.

   Den 22. juli 2016 overtog Riis sponsoratet af det danske kontinentalhold Team trefor sammen med Lars Seier Christensen. Samme dag fik holdet navnet Team Virtu Pro-Veloconcept.

   Den 3. november offentliggjorde Riis og Seier, at de overtager ejerskabet af Team Virtu Pro-Veloconcept. Dermed er Riis tilbage som holdejer i cykelsport.