Wiggins' tidligere læge: Det minder om Armstrong-dagene

16x9
Bradley Wiggins vandt Dauphine i 2011. Foto: ROBERT PRATTA / Scanpix Denmark

En holdlæge i cykelsporten sammenligner Team Skys seneste forklaring med tiden under Lance Armstrong.

Team Sky er i modvind i øjeblikket. Det britiske storhold har været nødt til at forklare sig overfor det britiske parlament på grund det, der er blevet beskrevet som en mystisk pakkelevering til holdet under Criterium Dauphine i 2011.

Den britiske avis Daily Mail beretterede første gang om pakken, som Team Sky fik leveret af en ansat i det britiske cykelforbund under løbet i 2011. Men holdet ville i første omgang ikke redegøre for, hvad der var i pakken.

Team Manager David Brailsford forklarede, at han ikke vidste, hvad der var i. Overfor parlamentet har han siden fortalt, at pakken indeholdt stoffet Fluimucil, som var til holdets kaptajn Bradley Wiggins. Stoffet bruges mod hoste og slim i halsen, det er fuldt ud lovligt, og kan købes receptfrit på et apotek.

Og netop fordi produktet kan købes så nemt, undrer forklaringen Prentice Steffen, som var læge for Bradley Wiggins på Garmin-Slipstream.

- Det slår mig som et mærkeligt udspil, og en usandsynlig forklaring, siger Steffen til cyclingnews.com.

Han forklarer, at Fluimucil kan købes på ethvert apotek over hele verden, og derfor er det underligt, at Team Sky har fået det leveret til Frankrig, hvor Dauphine blev kørt.

- Vi har stort set Fluimucil ved hånden hele tiden, fordi rytterne spørger efter det. Det er helt afgjort lovligt, og det er sandsynligvis effektivt imod slim, ligesom det giver en antioxidant-effekt. Vi kan give det ud ret frit på kolde og regnfulde dage, eller hvis rytterne mærker, at en forkølelse er på vej, siger Prentice Steffen.

Sagen omkring den ’mystiske pakke’ har fået stor opmærksomhed i international cykelsport. Det har vakt skepsis og mistro, at Sky i første omgang ikke ville fortælle hele historien. David Brailsford har sagt, at han i første omgang ikke kendte noget til pakken, og dermed ikke til indholdet. Siden har han via holdets læge fundet ud af, at der var Fluimucil i pakken.

Og da anti doping-myndighederne indledte en sag mod Team Sky for at komme til bunds i det, måtte Brailsford altså forklare sig overfor parlamentet sammen med Shane Sutton, som dengang var ansat i det britiske cykelforbund. 

Prentice Steffen får tankerne hen på Lance Armstrong og US Postal i 90erne. De havde som regel en forklaring parat, hvis der blev sat spørgsmålstegn ved deres oprigtighed.

- Det minder mig på en måde om Lance-dagene (Lance Armstrong, red), hvor de kom ud med en historie, som alle ’believers’ ville tro på, og alle andre ville ikke tænke mere over det, udover en håndfuld af mennesker, og de ville sige ’hey, det giver ikke rigtigt mening’.

- Hvis det bare var Fluimucil, så både kunne og burde de have sagt det fra start af i stedet for at komme op med forklaringen flere uger senere. Det lægger bare yderligere til det usandsynlige ved det hele, men jeg har ingen ide om, hvad der kunne være i den pakke. Det kunne være et kærlighedsbrev fra hans kone. Hvem ved?

Daily Mail har senere berettet, at David Brailsford har forsøgt at stoppe historien om pakken i opløbet. Han har ifølge avisen forsøgt at tilbyde dem en anden historie i cykelsporten, hvis de ville lade være med at skrive om leveringen af pakken.

Historien kommer ovenpå afsløringen af, at Bradley Wiggins vandt Tour de France med en såkaldt TUE. En dispensation til at tage et forbudt astmapræparat, som har en præstationsfremmende effekt.

Hverken Wiggins eller Team Sky havde fortalt nogen om undtagelsen, eller at Bradley Wiggins skulle lide af astma, som kunne give anledning til at få dispensation til at tage så potent et astmapræparat. 

Holdet har derimod altid slået sig op på at være gennemsigtige i forhold til alt, hvad de foretager sig. 

Tilbage står, at Team Sky ikke på noget tidspunkt har brudt anti doping-reglerne, og at de ikke har gjort noget, der er strafbart.