Cykling

Leth oplevede Riis-feberen på første række: - Vi var ved at få storhedsvanvid

Kommentatorduoen Jørn Mader og Jørgen Leth deltog i Bjarne Riis' Tour-hyldest i 1996. De var ved at få storhedsvanvid af oplevelsen, fortæller Leth.

- Det var helt absurd.

Sådan indleder Jørgen Leth erindringen om den 22. juli 1996. Dagen, hvor Danmarks første vinder af verdens største cykelløb, Tour de France, vendte hjem fra Frankrig.

Som formidlere og stemmer af løbet var kommentatorduoen Jørn Mader og Jørgen Leth inviteret med på første paket. Begivenheden er selv efter et langt liv med cykelsporten en af de absolut største, Leth har oplevet som kommentator.

- Da vi kom hjem med rytterne og med Bjarne, var vi med i den store lastbil, der skulle køre fra lufthavnen og ind til byen. Den var pyntet med blomster. Det var et fantastisk øjeblik. Det var det, fortæller Jørgen Leth til TV 2 SPORT.

- Det var usædvanligt, at vi som kommentatorer var inviteret med i lastbilen. Det var jo rytterne, der skulle hyldes. Ikke kommentatorerne. Der var vi lige ved at få storhedsvanvid over, at vi blev hyldet som gladiatorer på en lastbil, der kørte igennem København.

- Jeg synes, det var fantastisk. Vi var i den syvende himmel. Det er klart, lyder det fra Tour de France-kommentatoren.

Bjarne Riis' største resultater

  • Amstel Gold Race 1997
  • Tour de France 1996
  • 4x etaper i Tour de France (1996, 1994 og 1993)
  • 2x etaper i Giro d'Italia (1993 og 1989)
  • 3.-plads i Tour de France 1995
  • 5.-plads i Tour de France 1993

I 2007 indrømmede Bjarne Riis at dopingmidlet EPO havde været en del af hans dagligdag som aktiv cykelrytter. 

Fra lastbilen kunne Jørgen Leth se en rød-hvid menneskemængde i de københavnske gader, som talte op imod 100.000. Alle var mødt op for at fejre den danske Tour-triumf. Senere stod både Jørn Mader og Jørgen Leth på scenen i tivoli med en mikrofon i hånden og et hvinende publikum foran sig. 

Rådhuspladsen i København set fra oven den 22. juli 1996. Dagen efter Bjarne Riis' Tour-sejr.

- Vi skulle i Tivoli om aftenen. Bjarne skulle hyldes i Glassalen. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen var inde for at hylde ham. Vi var med til det hele. Det var helt vildt. Der kunne man godt få storhedsvanvid som kommentator, synes jeg. At vi skulle have del i det. Det var jo ikke os, der havde kørt løbet. Vi havde kun kommenteret det.

Bjarne Riis vinder på Hautacam på 16. etape i Tour de France 1996. Video: Mass Lisby

Tour-sejren bragte Leth tættere på Riis 

Jørgen Leth husker, hvordan han og Jørn Mader i de kronede julidage for 21 år siden havde lettere adgang til Bjarne Riis, end de ellers havde været vant til. Triumfen fik Riis til at lukke op.

- Vi kom tæt på Bjarne. Vi kendte ham godt i forvejen. På det tidspunkt var det muligt at snakke med ham. I nogle perioder kunne man slet ikke komme til at snakke med ham, men det kunne vi der.

- Sommetider har jeg oplevet at måtte løbe efter ham, når et løb var kørt for at fange ham til interview.

Jørgen Leth måtte løbe for at fange Bjarne Riis til en kommentar efter 15. etape til Morzine under Tour de France i 1997.

- Der har jeg flere gange oplevet, hvor irriteret han kunne være. Jeg måtte løbe med mikrofonen langs med ham. Han tvang journalisterne til at løbe. For han kørte bare. Og han var rasende i ansigtet, når det ikke var gået godt.

- Sådan nogle oplevelser var der også. Der skal man også være med. Det er vigtigt. Men han var nemmere at omgås, når han havde vundet, fortæller Jørgen Leth.

Hør meget mere om Jørgen Leths Tour de France-oplevelser i denne uges cykelpodcast: