Danske etapesejre i Tour de France

16x9
Magnus Cort er den seneste dansker, der har vundet en etapesejr i Tour de France. Foto: Stephane Mahe / Ritzau Scanpix

Her kan du få overblikket alle de 19 danske etapesejre, der har været i Tour de France.

Kan du huske, da Bjarne Riis i 1996 kiggede sine konkurrenter dybt i øjnene, inden han i den gule trøje accelererede væk og slog sin Tour-sejr fast på Hautacam?

Eller da Michael Rasmussen i den gule trøje kørte først over stregen på 16. etape i 2006, og det lignede, at Danmark skulle få endnu en samlet Tour de France sejr?

Få overblikket over danskerne i Tour de France-trøjer her

Det er blot to ud af de i alt 19 etapesejre, der har været i Tour de France. Magnus Cort står for den seneste etapesejr i 2018, mens Mogens Frey sikrede Danmark den første etapesejr i det legendariske cykelløb tilbage i 1970.

Se hvilke danskere, der har været med i Tour de France

Danske etapesejre i Tour de France
1970
9. etape
Mogens Frey
Mogens Frey har udover en etapesejr i Tour de France også vundet sølv i 4 km individuel forfølgelsesløb ved OL i 1968. Erik Jepsen / Scanpix
Danmarks første etapesejr var en af de kontroversielle af slagsen. Mogens Frey var alene i udbrud sammen med sin kaptajn, Joaquim Agostinho, og de fleste folk forventede, at holdets kaptajn naturligvis ville få sejren og nogle vigtige bonussekunder. Men Frey ville det anderledes og forsøgte at spurte fra Agostinho. Portugiseren så sig nødsaget til at holde Freys styr, så han selv kunne cykle først over stregen. Det var dog så tydeligt, at der var foregået en ulovlighed, så Agostinho blev diskvalificeret af løbsjuryen, og Frey fik tilkendt sejren.
1983
12. etape
Kim Andersen
Kim Andersen (tv.) ses her sammen med sin tidligere holdkammerat Jean-Louis Gauthier. Scanpix
Kim Andersen stod for den anden danske etapesejr i Tour de France og den første uden hjælp fra en jury. Sejren kom i hus efter en spurt, hvor han slog Pedro Delgado.
Tidligere i løbet havde Kim Andersen som den første dansker kørt i den gule trøje. Den nåede han at forsvare i seks dage.
1985
10. etape
Jørgen V. Pedersen
Jørgen Vagn Pedersen ses her under Danmark Rundt i 1986. Bent K Rasmussen / Scanpix Danmark
Jørgen V. Pedersen var kommet af sted i et udbrud sammen med tre andre, og på målstregen slog han hollandske Johan Lammerts i spurten. Året efter lykkedes det ham at erobre førertrøjen og beholde den i fem dage.
1988
19. etape
Johnny Weltz
Johnny Weltz (forrest) ses her, da han kørte for Motorola-mandskabet med blandt andet Lance Armstrong. Ernst van Norde / Scanpix
I sin debut i Tour de France lykkedes det Johnny Weltz at vinde en etape, da han snød den forsvarende Fléche-Wallonne-mester Rolf Gölz, som han var i udbrud med.
1993
5. etape
Jesper Skibby
Jesper Skibby kan se tilbage på sin ene etapesejr i Tour de France. Nils Meilvang / Scanpix
Få måneder efter Jesper Skibby pådrog sig et dobbelt kraniebrud i et styrt, lavede han et suverænt comeback, da han med et angreb i slutningen af etapen snød sprintere som Mario Cipollini og Wilfried Nelissen for sejren.
7. etape
Bjarne Riis
Bjarne Riis på vej mod etapesejr og bjergtrøje med publikum heppende på ham. NF / Scanpix Danmark
Bjarne Riis fik sit gennembrud som cykelrytter på Ariostea-holdet. Især med etapesejren på den bjergrige 7. etape hvor han i spurten slog Johan Museeuw og Max Sciandri.
1994
8. etape
Bo Hamburger
Bo Hamburger høstede en af sine største sejre på TVM-mandskabet. JENS NØRGAARD LARSEN / Scanpix Danmark
Bo Hamburger begyndte et stort dansk Tour-år, da han slog Kelmes Ángel Yesid Camargo i spurten efterfulgt af Festinas Luc Leblanc og Telekoms Rolf Aldag, der udgjorde resten af udbruddet.
13. etape
Bjarne Riis
Bjarne Riis var en dominerende skikkelse på Gewiss-Ballan. JENS NØRGAARD LARSEN / Scanpix Danmark
Bjarne Riis viste prøver på sin store angrebslyst, der for alvor skulle give konkurrenterne problemer nogle år senere. På en 223 kilometer lang bjergetape kørte Riis fra sin udbrydergruppe og endte med at vinde med ni sekunder foran feltet.
14. etape
Rolf Sørensen
Rolf Sørensen havde på vej mod etapesejren tid til at kaste vand i håret. PASCAL PAVANI / Scanpix Danmark
På etapen til Montpellier var Rolf Sørensen kommet i et udbrud med ONCE-rytteren Neil Stephens. Med få meter tilbage sprintede han forbi australieren og sikrede sig dermed sin første Tour de France-sejr og en dansk etapesejr for anden dag i træk.
1996
9. etape
Bjarne Riis
Bjarne Riis erobrede den gule trøje på 9. etape og forsvarede den hele vejen til Paris. Pascal Pavani / Scanpix
I den røde danske mesterskabstrøje angreb Bjarne Riis, og ingen kunne følge med danskeren på bjergetapen. Det resulterede i en etapesejr og en gul trøje med 40 sekunders forspring.
13. etape
Rolf Sørensen
Rolf Sørensen kunne juble over at være den hurtigste mand i udbruddet. NILS MEILVANG / Scanpix Danmark
Rolf Sørensen viste endnu engang sine kvaliteter i at snyde sine udbrudskollegaer, da han fik kastet sin cykel bedst rundt i en teknisk svær afslutning i målbyen Superbesse og slog Luc Leblanc, Richard Virenque og Orlando Rodrigues fra udbruddet.
16. etape
Bjarne Riis
Abraham Olano (tv.) og de andre konkurrenter kunne slet ikke følge med Bjarne Riis på vej mod Hautacam. Pascal Pavani / Scanpix
Sejren på 16. etape i 1996 er en af Bjarne Riis' mest ikoniske sejre. Efter at have set sine konkurrenter dybt i øjnene, valgte Riis selv at angribe på vej op mod målet på stigningen Hautacam. Riis vandt etapen med et minut ned til Richard Virenque, mens den femdobbelte forsvarende Tour-vinder, Miguel Indurain, først kom i mål to et halvt minut efter.
2003
10. etape
Jakob Piil
Et år efter at have trådt ud af pedalerne, da en etape skulle afgøres, tog Jakob Piil revanche og vandt en Tour-etape. Nils Meilvang / Scanpix Danmark
Over 200 kilometer nåede Jakob Piil at være i udbrud, da han vandt sin eneste etapesejr i Tour de France. Med 18 kilometer tilbage af etape stak han sammen med Fabio Sacchi af fra den resterende udbrydergruppe, inden han i spurten slog italieneren med en cykellængde.
2005
9. etape
Michael Rasmussen
Michael Rasmussen havde erobret bjergtrøjen dagen inden, han vandt sin første etapesejr. FRANCK FIFE / Scanpix Danmark
Michael Rasmussen tog et stort skridt op i klassementet, da han vandt 9. etape i Mulhouse. Inden den katastrofale sidste enkeltstart i løbet lå han til at få en podieplads. I stedet endte han med at slutte som nummer syv.
2006
16. etape
Michael Rasmussen
Med en massiv bjergpointhøst på 16. etape sikrede Michael Rasmussen sig også bjergtrøjen. Pascal Guyot / Scanpix
Michael Rasmussen vandt nok engang det, som skulle gå hen og blive en klassisk Michael Rasmussen-sejr. Et langt soloridt på en bjergetape der endte med etapesejr. Igen vandt han bjergtrøjen det år.
2007
8. etape
Michael Rasmussen
Michael Rasmussen fik hjælp af danske cykeltilskuere til at køre sig frem til sin tredje etapesejr. Scanpix
Michael Rasmussen vandt både etapen, bjergtrøjen og den gule trøje denne dag. Han sendte dermed for alvor et signal om, at han ikke blot ville nøjes med en bjergtrøje dette år.
16. etape
Michael Rasmussen
Efter at have kørt fra en ung Alberto Contador lignede Michael Rasmussen en, der ikke kunne forstå sin egen præstation. FRANCK FIFE / Scanpix Denmark
Da Michael Rasmussen cyklede over målstregen på 16. etape i 2007, lignede det en ny dansk Tour-sejr. Men den efterfølgende nat blev tæppet trukket væk under Rasmussen, da Rabobank hev ham ud af løbet på grund af rod med whereabouts.
2009
12. etape
Nicki Sørensen
Overraskelsen stod malet i ansigtet på Nicki Sørensen, som med vidspændte øjne og armene strakt i vejret kunne juble over sin første etapesejr. JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix Denmark
Efter alene at have indhentet en udbrydergruppe stak Nicki Sørensen af sted. Først med Sylvain Calzati på hjul og sidenhen alene, hvilket i finalen gav ham god tid til at strække armene i vejret og fejre sin mandfolkepræstation med en sejr.
2018
15. etape
Magnus Cort
. Stephane Mahe / Ritzau Scanpix
Magnus Cort var sammen med Michael Valgren i et stort udbrud på en kuperet etape. Sprinteren formåede at sidde med over en kategori 1-stigning og med syv kilometer tilbage af etapen slap han væk med to andre ryttere. I finalen vandt han overbevisende spurten.