Her er Danmarks 25 etapesejre i Tour de France

Her får du overblikket over alle 25 danske etapesejre i verdens største cykelløb.

Torsdag skrev Jonas Vingegaard Tour-historie, da han vandt 18. etape til Hautacam.

Med Vingegaards triumf i den gule førertrøje er Danmark noteret for fire etapesejre i årets Tour de France. Det er aldrig sket før, at danske ryttere har vundet fire etaper i den samme Tour.

Ud over Jonas Vingegaard er Magnus Cort og Mads Pedersen også kørt først over målstregen i år.

Danske etapesejre i Tour de France

 1. 1970

  1. Mogens Frey

   Danmarks første etapesejr var en af de kontroversielle af slagsen. Mogens Frey var alene i udbrud sammen med sin kaptajn, Joaquim Agostinho, og de fleste folk forventede, at holdets kaptajn naturligvis ville få sejren og nogle vigtige bonussekunder. Men Frey ville det anderledes og forsøgte at spurte fra Agostinho. Portugiseren så sig nødsaget til at holde Freys styr, så han selv kunne cykle først over stregen. Det var dog så tydeligt, at der var foregået en ulovlighed, så Agostinho blev diskvalificeret af løbsjuryen, og Frey fik tilkendt sejren.

 2. 1983

  1. Kim Andersen

   Kim Andersen stod for den anden danske etapesejr i Tour de France og den første uden hjælp fra en jury. Sejren kom i hus efter en spurt, hvor han slog Pedro Delgado.

   Tidligere i løbet havde Kim Andersen som den første dansker kørt i den gule trøje. Den nåede han at forsvare i seks dage.

 3. 1985

  1. Jørgen V. Pedersen

   Jørgen V. Pedersen var kommet afsted i et udbrud sammen med tre andre, og på målstregen slog han hollandske Johan Lammerts i spurten. Året efter lykkedes det ham at erobre førertrøjen og beholde den i fem dage.

 4. 1988

  1. Johnny Weltz

   I sin debut i Tour de France lykkedes det Johnny Weltz at vinde en etape, da han snød den forsvarende Fléche-Wallonne-mester, Rolf Gölz, som han var i udbrud med.

 5. 1993

  1. Jesper Skibby

   Få måneder efter at Jesper Skibby pådrog sig et dobbelt kraniebrud i et styrt, lavede han et suverænt comeback, da han med et angreb i slutningen af etapen snød sprintere som Mario Cipollini og Wilfried Nelissen for sejren.

  2. Bjarne Riis

   Bjarne Riis fik sit gennembrud som cykelrytter på Ariostea-holdet. Især med etapesejren på den bjergrige 7. etape, hvor han i spurten slog Johan Museeuw og Max Sciandri.

 6. 1994

  1. Bo Hamburger

   Bo Hamburger begyndte et stort dansk Tour-år, da han slog Kelmes Ángel Yesid Camargo i spurten efterfulgt af Festinas Luc Leblanc og Telekoms Rolf Aldag, der udgjorde resten af udbruddet.

  2. Bjarne Riis

   Bjarne Riis viste prøver på sin store angrebslyst, der for alvor skulle give konkurrenterne problemer nogle år senere. På en 223 kilometer lang bjergetape kørte Riis fra sin udbrydergruppe og endte med at vinde med ni sekunder foran feltet.

  3. Rolf Sørensen

   På etapen til Montpellier var Rolf Sørensen kommet i et udbrud med ONCE-rytteren Neil Stephens. Med få meter tilbage sprintede han forbi australieren og sikrede sig dermed sin første Tour de France-sejr og en dansk etapesejr for anden dag i træk.

 7. 1996

  1. Bjarne Riis

   I den røde danske mesterskabstrøje angreb Bjarne Riis, og ingen kunne følge med danskeren på bjergetapen. Det resulterede i en etapesejr og en gul trøje med 40 sekunders forspring.

  2. Rolf Sørensen

   Rolf Sørensen viste endnu engang sine kvaliteter i at snyde sine udbrudskollegaer, da han fik kastet sin cykel bedst rundt i en teknisk svær afslutning i målbyen Superbesse og slog Luc Leblanc, Richard Virenque og Orlando Rodrigues fra udbruddet.

  3. Bjarne Riis

   Sejren på 16. etape i 1996 er en af Bjarne Riis' mest ikoniske sejre. Efter at have set sine konkurrenter dybt i øjnene valgte Riis selv at angribe på vej op mod målet på stigningen Hautacam. Riis vandt etapen med et minut ned til Richard Virenque, mens den femdobbelte forsvarende Tour-vinder, Miguel Indurain, først kom i mål to og et halvt minut efter.

 8. 2003

  1. Jakob Piil

   Over 200 kilometer nåede Jakob Piil at være i udbrud, da han vandt sin eneste etapesejr i Tour de France. Med 18 kilometer tilbage af etapen stak han sammen med Fabio Sacchi af fra den resterende udbrydergruppe, inden han i spurten slog italieneren med en cykellængde.

 9. 2005

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen tog et stort skridt op i klassementet, da han vandt 9. etape i Mulhouse. Inden den katastrofale sidste enkeltstart i løbet lå han til at få en podieplads. I stedet endte han med at slutte som nummer syv.

 10. 2006

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen vandt nok engang det, som skulle gå hen og blive en klassisk Michael Rasmussen-sejr. Et langt soloridt på en bjergetape, der endte med etapesejr. Igen vandt han bjergtrøjen det år.

 11. 2007

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen vandt både etapen, bjergtrøjen og den gule trøje denne dag. Han sendte dermed for alvor et signal om, at han ikke blot ville nøjes med en bjergtrøje dette år.

  2. Michael Rasmussen

   Da Michael Rasmussen cyklede over målstregen på 16. etape i 2007, lignede det en ny dansk Tour-sejr. Men den efterfølgende nat blev tæppet trukket væk under Rasmussen, da Rabobank hev ham ud af løbet på grund af rod med whereabouts.

 12. 2009

  1. Nicki Sørensen

   Efter alene at have indhentet en udbrydergruppe stak Nicki Sørensen afsted. Først med Sylvain Calzati på hjul og sidenhen alene, hvilket i finalen gav ham god tid til at strække armene i vejret og fejre sin mandfolkepræstation med en sejr.

 13. 2018

  1. Magnus Cort

   Magnus Cort var sammen med Michael Valgren i et stort udbrud på en kuperet etape. Sprinteren formåede at sidde med over en kategori 1-stigning, og med syv kilometer tilbage af etapen slap han væk med to andre ryttere. I finalen vandt han overbevisende spurten.

 14. 2020

  1. Søren Kragh Andersen

   I en hektisk afslutning på 14. etape var der flere angreb til sidst. I et kort moment var der stilstand i feltet, og det udnyttede Søren Kragh Andersen til at køre væk fra feltet med tre kilometer til mål. Danskeren var efterfølgende stærk nok til at holde et jagtende felt bag sig, og han kørte alene over målstregen. Holdkammeraten Casper Pedersen blev endda nummer fem på etapen.

  1. Søren Kragh Andersen

   På 19. etape gjorde Søren Kragh det igen. Han sad med en mindre gruppe, der var stukket fra feltet. Med 15 kilometer til mål angreb han, og de så ham aldrig igen. Dermed sikrede Kragh sig sin anden etapesejr i Tour de France. Han blev samtidig den blot tredje dansker til at vinde to etaper i samme Tour. Før ham har også Bjarne Riis (1996) og Michael Rasmussen (2007) gjort det.

 15. 2022

  1. Magnus Cort

   Fire år efter sin første Tour de France-sejr kom nummer to til Magnus Cort. Han ramte det afgørende udbrud på den kuperede etape til Megeve, som sluttede med en lang stigning. Det så længe ud, som om han blev sat afgørende af mod slutningen, men da de forreste ryttere begyndte at tænke taktisk, kom Cort stærkt tilbage og slog Nick Schultz.

  2. Jonas Vingegaard

   Dagen efter Magnus Corts flotte sejre, trumfede Jonas Vingegaard den på en af nyere tids mest underholdende etaper, der endte på toppen af Col du Granon.

   Da danskeren angreb, kunne ingen følge ham. Heller ikke Tadej Pogacar, der gik kold og tabte 2 minutter og 51 sekunder. Inden etapen var han 39 sekunder efter sloveneren. Det betød, at Vingegaard kom i gult.

   Det var Jumbo-Visma-danskerens første etapesejr i Tour de France.

  3. Mads Pedersen

   Mads Pedersen havde tidligere været tæt på en etapesejr i Tour de France, men på 13. etape i 2022-udgaven af verdens største cykelløb lykkedes det.

   Danskeren var en del af udbruddet på etapen, og umiddelbart efter feltet opgav at hente Mads Pedersen og de øvrige udbrydere, angreb danskeren.

   Kun Hugo Houle (Israel - Premier Tech) og Fred Wright (Bahrain Victorious) kunne følge Mads Pedersen, men da de tre ryttere nærmede sig målstregen, gav den 26-årige dansker dem baghjul.

   Danmarks tredje etapesejr på fire dage.

  4. Jonas Vingegaard

   På Tourens sidste bjergetape kørte Jonas Vingegaard alene i mål på Hautacam. 

   Dermed blev han historiens tredje rytter, der vandt på Hautacam i den gule førertrøje. Ud over Bjarne Riis (1996), der efterfølgende har indrømmet brug af doping, har Vincenzo Nibali  (2014) også vundet i gult på Hautacam. 

   Fælles for dem alle er, at de med sejrene skabte endnu mere afstand til forfølgerne i klassementet. 

   Derudover kan Jonas Vingegaard glæde sig over, at han med sejren skriver dansk Tour-historie. Det er nemlig første gang, Danmark er noteret for fire etapesejre i samme Tour de France. 

 16. 2023

  1. Mads Pedersen

   Mads Pedersen var på forhånd blandt favoritterne til at tage sejren, da etapens afslutning var en kuperet en af slagsen. 

   Flere hårdføre sprintere var dog med, da det hele skulle afgøres. Derfor var det påkrævet, at danskeren skulle fyre en af karrierens bedste spurter af på de sidste meter. 

   Det gjorde han, og dermed vandt den tidligere verdensmester 8. etape foran store navne som Jasper Philipsen og Wout van Aert. 

  2. Jonas Vingegaard

   Jonas Vingegaard førte Tour de France med 10 sekunder ned til Tadej Pogacar inden 16. etapes enkeltstart.

   Da den var færdig, havde han smadret alle og førte nu Touren med 1 minut og 48 sekunder.

   Top-3 på etapen:

   1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
   2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) +1.38
   3. Wout van Aert (Jumbo-Visma) +2.51
  3. Kasper Asgreen

   Kasper Asgreen snød alle sprinterne, da han på 18. etape var den stærkeste fra udbruddet.

   Dermed tog han karrierens første Tour de France-etapesejr. Han havde to andenpladser inden.

   Top-3 på etapen:

   1. Kasper Asgreen
   2. Pascal Eenkhoorn
   3. Jonas Abrahamsen

Kilde: Joakim Jakobsen: 'Tour de France - historien om verdens hårdeste cykelløb'.