Tour de France

Her er Danmarks 21 etapesejre i Tour de France

Her kan du få overblikket alle de 21 danske etapesejre, der har været i Tour de France.

Søren Kragh Andersen vandt på imponerende vis sin anden etapesejr i én og samme Tour, da han kørte først over stregen på 19. etape af 2020-udgaven.

Men kan du huske, da Bjarne Riis i 1996 kiggede sine konkurrenter dybt i øjnene, inden han i den gule trøje accelererede væk og slog sin Tour-sejr fast på Hautacam?

Eller da Michael Rasmussen i den gule trøje kørte først over stregen på 16. etape i 2006, og det lignede, at Danmark skulle få endnu en samlet Tour de France sejr?

Få overblikket over danskerne i Tour de France-trøjer her

Det er blot nogle af de i alt 21 etapesejre, der har været i Tour de France. Mogens Frey sikrede Danmark den første etapesejr i det legendariske cykelløb tilbage i 1970.

Se hvilke danskere, der har været med i Tour de France

Danske etapesejre i Tour de France

 1. 1970

  1. Mogens Frey

   Danmarks første etapesejr var en af de kontroversielle af slagsen. Mogens Frey var alene i udbrud sammen med sin kaptajn, Joaquim Agostinho, og de fleste folk forventede, at holdets kaptajn naturligvis ville få sejren og nogle vigtige bonussekunder. Men Frey ville det anderledes og forsøgte at spurte fra Agostinho. Portugiseren så sig nødsaget til at holde Freys styr, så han selv kunne cykle først over stregen. Det var dog så tydeligt, at der var foregået en ulovlighed, så Agostinho blev diskvalificeret af løbsjuryen, og Frey fik tilkendt sejren.

 2. 1983

  1. Kim Andersen

   Kim Andersen stod for den anden danske etapesejr i Tour de France og den første uden hjælp fra en jury. Sejren kom i hus efter en spurt, hvor han slog Pedro Delgado.

   Tidligere i løbet havde Kim Andersen som den første dansker kørt i den gule trøje. Den nåede han at forsvare i seks dage.

 3. 1985

  1. Jørgen V. Pedersen

   Jørgen V. Pedersen var kommet af sted i et udbrud sammen med tre andre, og på målstregen slog han hollandske Johan Lammerts i spurten. Året efter lykkedes det ham at erobre førertrøjen og beholde den i fem dage.

 4. 1988

  1. Johnny Weltz

   I sin debut i Tour de France lykkedes det Johnny Weltz at vinde en etape, da han snød den forsvarende Fléche-Wallonne-mester Rolf Gölz, som han var i udbrud med.

 5. 1993

  1. Jesper Skibby

   Få måneder efter Jesper Skibby pådrog sig et dobbelt kraniebrud i et styrt, lavede han et suverænt comeback, da han med et angreb i slutningen af etapen snød sprintere som Mario Cipollini og Wilfried Nelissen for sejren.

  2. Bjarne Riis

   Bjarne Riis fik sit gennembrud som cykelrytter på Ariostea-holdet. Især med etapesejren på den bjergrige 7. etape hvor han i spurten slog Johan Museeuw og Max Sciandri.

 6. 1994

  1. Bo Hamburger

   Bo Hamburger begyndte et stort dansk Tour-år, da han slog Kelmes Ángel Yesid Camargo i spurten efterfulgt af Festinas Luc Leblanc og Telekoms Rolf Aldag, der udgjorde resten af udbruddet.

  2. Bjarne Riis

   Bjarne Riis viste prøver på sin store angrebslyst, der for alvor skulle give konkurrenterne problemer nogle år senere. På en 223 kilometer lang bjergetape kørte Riis fra sin udbrydergruppe og endte med at vinde med ni sekunder foran feltet.

  3. Rolf Sørensen

   På etapen til Montpellier var Rolf Sørensen kommet i et udbrud med ONCE-rytteren Neil Stephens. Med få meter tilbage sprintede han forbi australieren og sikrede sig dermed sin første Tour de France-sejr og en dansk etapesejr for anden dag i træk.

 7. 1996

  1. Bjarne Riis

   I den røde danske mesterskabstrøje angreb Bjarne Riis, og ingen kunne følge med danskeren på bjergetapen. Det resulterede i en etapesejr og en gul trøje med 40 sekunders forspring.

  2. Rolf Sørensen

   Rolf Sørensen viste endnu engang sine kvaliteter i at snyde sine udbrudskollegaer, da han fik kastet sin cykel bedst rundt i en teknisk svær afslutning i målbyen Superbesse og slog Luc Leblanc, Richard Virenque og Orlando Rodrigues fra udbruddet.

  3. Bjarne Riis

   Sejren på 16. etape i 1996 er en af Bjarne Riis' mest ikoniske sejre. Efter at have set sine konkurrenter dybt i øjnene, valgte Riis selv at angribe på vej op mod målet på stigningen Hautacam. Riis vandt etapen med et minut ned til Richard Virenque, mens den femdobbelte forsvarende Tour-vinder, Miguel Indurain, først kom i mål to et halvt minut efter.

 8. 2003

  1. Jakob Piil

   Over 200 kilometer nåede Jakob Piil at være i udbrud, da han vandt sin eneste etapesejr i Tour de France. Med 18 kilometer tilbage af etape stak han sammen med Fabio Sacchi af fra den resterende udbrydergruppe, inden han i spurten slog italieneren med en cykellængde.

 9. 2005

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen tog et stort skridt op i klassementet, da han vandt 9. etape i Mulhouse. Inden den katastrofale sidste enkeltstart i løbet lå han til at få en podieplads. I stedet endte han med at slutte som nummer syv.

 10. 2006

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen vandt nok engang det, som skulle gå hen og blive en klassisk Michael Rasmussen-sejr. Et langt soloridt på en bjergetape der endte med etapesejr. Igen vandt han bjergtrøjen det år.

 11. 2007

  1. Michael Rasmussen

   Michael Rasmussen vandt både etapen, bjergtrøjen og den gule trøje denne dag. Han sendte dermed for alvor et signal om, at han ikke blot ville nøjes med en bjergtrøje dette år.

  2. Michael Rasmussen

   Da Michael Rasmussen cyklede over målstregen på 16. etape i 2007, lignede det en ny dansk Tour-sejr. Men den efterfølgende nat blev tæppet trukket væk under Rasmussen, da Rabobank hev ham ud af løbet på grund af rod med whereabouts.

 12. 2009

  1. Nicki Sørensen

   Efter alene at have indhentet en udbrydergruppe stak Nicki Sørensen af sted. Først med Sylvain Calzati på hjul og sidenhen alene, hvilket i finalen gav ham god tid til at strække armene i vejret og fejre sin mandfolkepræstation med en sejr.

 13. 2018

  1. Magnus Cort

   Magnus Cort var sammen med Michael Valgren i et stort udbrud på en kuperet etape. Sprinteren formåede at sidde med over en kategori 1-stigning og med syv kilometer tilbage af etapen slap han væk med to andre ryttere. I finalen vandt han overbevisende spurten.

 14. 2020

  1. Søren Kragh Andersen

   I en hektisk afslutning på 14. etape var der flere angreb til sidst. I et kort moment var der stilstand i feltet, og det udnyttede Søren Kragh Andersen til at køre væk fra feltet med tre kilometer til mål. Danskeren var efterfølgende stærk nok til at holde et jagtende felt bag sig, og han kørte alene over målstregen. Holdkammeraten Casper Pedersen blev endda nummer fem på etapen.

  1. Søren Kragh Andersen

   På 19. etape gjorde Søren Kragh det igen. Han sad med en mindre gruppe, der var stukket fra feltet. Med 15 kilometer til mål angreb han, og de så ham aldrig igen. Dermed sikrede Kragh sig sin anden etapesejr i Tour de France. Han blev samtidig den blot tredje dansker til at vinde to etaper i samme Tour. Før ham har også Bjarne Riis (1996) og Michael Rasmussen (2007) gjort det.

Kilde:

Joakim Jakobsen: "Tour de France - historien om verdens hårdeste cykelløb".