Her er ekspertens Tour de France-favoritter

16x9
Fuglsang, Froome og Porte er blandt rytterne, der skal kæmpe om en plads på toppen i Paris. Foto: Scanpix

Tour de France begynder den 1. juli. Her giver TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard sit bud på favoritterne til titlen.

Professionel cykelsport er ikke en eksakt videnskab. Heldigvis.

Og noget af det, jeg holder mest af ved sporten er det uforudsigelige. De billeder, der træder ud af skærmen, når noget uventet sker, er det, der for alvor gør sporten så spektakulær. Store angreb og store nederlag. Ingen ved, hvad der venter os, når årets Tour de France begynder om et par uger, og det skal vi være glade for. Alligevel er det være interessant at se lidt på, hvor de forskellige favoritter og outsidere står lige nu i forhold til, hvad det er for nogle opgør og vanvittige dueller, vi forhåbentlig får at se.

Sammen med mine dygtige medkommentatorer Rasmus Staghøj og Chris Anker Sørensen havde jeg fornøjelsen af at studere flere af dem ret så nøje i det netop overståede Critérium du Dauphiné, og her følger min vurdering af, hvor de forskellige står lige nu, og hvordan det placerer dem i forhold til Touren.

Chris Froome, Team Sky

Chris Froome jubler over Tour-sejren i 2016.
Chris Froome jubler over Tour-sejren i 2016. Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix Denmark

Jeg tror, han bliver mindst lige så god som de forgående år. Jeg hæfter mig ikke negativt ved, at han ikke har vundet et løb i år og synes faktisk heller ikke, at det er bekymrende, at han ikke var den bedste i Dauphiné. Jeg tror, han er præcist, hvor han skal være lige nu og hans formkurve er efter min mening timet til millimeter-præcision i forhold til at vinde Touren.

Læg dertil, at han stadigvæk tilføjer nye våben til sit repertoire – ikke mindst på nedkørslerne -, er han stille og roligt ved at udvikle sig til feltets bedste. Det kan sagtens vise sig at blive en af de allervigtigste egenskaber at mestre, hvis ingen kan gøre forskellen for alvor opad. Udover at Froome selv har erfaringen og efter min mening også rammer topformen, råder Team Sky over et vanvittigt arsenal af ryttere, der kan bakke ham op. Det ser ud som om, at de hver især er ved at tegne formkurve, der gør dem til det ubestridt bedste mandskab til opgaven. Tag bare Kwiatkowskis fænomenale kørsel på sidste etape i Dauphiné eller Kennaughs flotte etapesejr på Alpe d’Huez i samme løb. Og husk: her taler vi altså om to ryttere, der i udgangspunktet slet ikke er selvskrevet til at være blandt de ni, Team Sky tager med. Det siger alt om niveauet på det hold. Froome bliver klar og han bliver svær at slå.

Richie Porte, BMC Racing Team

Richie Porte poserer i den gule førertrøje ved årets Criterium du Dauphiné.
Richie Porte poserer i den gule førertrøje ved årets Criterium du Dauphiné. Foto: PHILIPPE LOPEZ / Scanpix Denmark

Riche Porte er endelig kommet helt op på det niveau, hvor han er inde i varmen til at være podiekandidat til Tour de France. Han har haft en fantastisk sæson, hvor han har vist sit hold, at de kan regne med ham til de største opgaver. Jeg håber samtidig også, at han har lært af de forskellige fejl, han og holdet har lavet i løbet af i år. Dem må de ikke gentage, hvis Porte skal i nærheden af at vinde eller på podiet. Han har al mulig grund til at være utilfreds med det, holdet viste, da det virkelig brændte på i Dauphiné. Det var efter min mening hovedårsagen til, at han ikke vandt. Endnu engang var fx Nicholas Roche slet ikke, hvor han skulle være, og jeg forstår faktisk ikke, hvorfor han regnes for at være en vigtig hjælperytter på det niveau. Det er efterhånden undtagelsen, at han leverer varen. BMC skal virkelig løfte i flok i langt mere overbevisende forstand, hvis Porte skal helt op, hvor han hører hjemme.

Forestil dig, at Porte tager trøjen og han igen bliver isoleret på de sværeste etaper. Så falder hammeren hurtigt, og han kan for nemt blive sat til vægs på den måde. Det ved Froome og de andre, og de kommer helt sikkert til at holde øje med samtlige svaghedstegn, der måtte være fra den side. Jeg tror, at Porte er god nok til at køre på podiet, men han er svækket af, at hans hold måske ikke er godt nok.

Nairo Quintana, Movistar Team

Nairo Quintana på vej på podiet i årets Giro d'Italia.
Nairo Quintana på vej på podiet i årets Giro d'Italia. Foto: LUK BENIES / Scanpix Denmark

Nairo Quintana er lidt af en gåde i år. Jeg havde forventet at se ham køre fra alt og alle i Giro’en efter at han havde vist virkelig dominerende kørsel tidligere på sæsonen. Han var god, men langt fra så suveræn, som jeg troede han ville være i det høje bjerge. Der var slet ikke nok bund i hans angreb, og det kan betyde flere ting i forhold til Touren. Måske er han stadig på vej mod topformen eller måske var han bare overmatchet i Giro’en.

Mit bud er, at han ikke var på sit øverste niveau, for med en rute, der næsten var skræddersyet til hans karakteristika, burde han være mere overbevisende. Han skal i hvert fald vise noget helt andet i Tour de France, hvis han skal være førsteudfordrer til Froome. Han er bakket op af et perfekt og muligvis homogent hold, men efter min mening kan Valverde godt tænkes at få frie tøjler til at lave en masse ballade, hvis Quintana er under det forventede niveau.

Alejandro Valverde, Movistar Team

Alejandro Valverde vandt både Fleche Wallone og Liege-Bastogne-Liege.
Alejandro Valverde vandt både Fleche Wallone og Liege-Bastogne-Liege. Foto: PHILIPPE LOPEZ / Scanpix Denmark

Nu vi er ved ham. Han er muligvis karrieremæssigt uforløst i forhold til Tour de France, men til gengæld har han domineret stort set alle andre løb, når han er bedst. Han åbner traditionen tro sæsonen med at stort set at smadre alt og alle, når det passer ham til og med Liege-Bastogne-Liege. Det kan godt være, at han så lidt rusten ud på flere af etaperne i Dauphiné og enkelte gange var det, som om han slet ikke vidste, hvad han havde at skyde med. Det var en fornøjelse at se ham prøve alligevel!

Nok så vigtigt kørte han et brag af en enkeltstart. Jeg har svært ved at forestille mig, at han ikke bliver en faktor i årets Tour de France. Også i den samlede stilling. Han kan lige netop blive den, der sammen med Contador og måske Bardet kan få lirket Team Sky’s jerngreb op. Lad mig sige det på den her måde: Hvis Valverde og Movistar har samme niveau, som de havde i foråret, så er de som hold betragtet næsten på samme niveau som Sky. Rollefordelingen må de så få styr på, når vi har set hvor Quintana og Valverde ligger efter de første bjergetaper.

Romain Bardet, AG2R La Mondiale

Romain Bardet blev nummer 2 i sidste års Tour de France.
Romain Bardet blev nummer 2 i sidste års Tour de France. Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Scanpix Denmark

Det største franske håb har noget af have det i, og efter lidt flakkende præstationer synes jeg, at han kom rigtigt godt igennem Dauphiné. Han ligger stadigvæk lidt under de andre topfavoritter, men hans måde at køre på vil helt sikkert blive en stressfaktor for flere af de andre podiekandidater. Han er ikke bange for at prøve, og det får han brug for, da hans enkeltstart er for svag, som det ser ud lige nu.

Det gode er, at han helt sikkert er klar over det og i stedet vælger at angribe og sætte alt på et bræt de dage, hvor han føler for det. Han er leveringsdygtig i spektakulært cykelløb, men jeg ville blive meget overrasket, hvis han allerede i år kan tage det næste skridt og ligefrem vinde Touren.

Formmæssigt ligner han en, der bliver klar, men jeg vurderer, at de andre faktisk skal gå markant ned, før han overhovedet havner på podiet igen. I det mindste vil han helt sikkert blive fantastisk at følge, når han følger op på sidste års præstation.

Alberto Contador, Trek-Segafredo

Alberto Contador er skiftet til Trek-Segafredo.
Alberto Contador er skiftet til Trek-Segafredo. Foto: ERIC GAILLARD / Scanpix Denmark

Jeg må indrømme, at jeg faktisk var overrasket over, hvor god Contador har været i den første halvdel af sæsonen. Jeg havde faktisk lidt afskrevet ham og troede, at Trek  havde kastet pengene efter en slukket stjerne. Der tog jeg heldigvis fejl.

Selvom Contador ligesom Froome ikke har vundet, så har han kørt inspireret og leveret fantastisk cykelløb. Hans kørsel på sidste etape af dette års Paris-Nice står stadigvæk som en af de flotteste præstationer for mig i år. Når Contador er i topform, er han en trussel for alle, der vil på podiet, og han kan godt gå hen at blive et giftigt bekendtskab i Touren.

Min teori er, at han kommer til at køre et brag af en Tour, og det kan være derfor, at han enten holdt lidt igen eller måske ikke var 100 procent klar til Dauphiné. Trek-holdet har formået at give Contador lysten og selvtilliden tilbage, efter at Tinkov havde svunget vodkaflasken over ham uden resultat. Han er en humørrytter, og jeg glæder mig til at se ham folde sig ud, for så vil jeg ikke blive overrasket, hvis han slutter tæt på podiet.

Esteban Chaves, Orica-Scott

'Den smilende dræber' her på podiet i sidste års Vuelta a Espana.
'Den smilende dræber' her på podiet i sidste års Vuelta a Espana. Foto: JOSE JORDAN / Scanpix Denmark

Med podieplaceringer i både Giro og Vuelta sidste år burde Esteban Chaves være selvskrevet til en outsider-rolle i sit første Tour de France nogensinde. Desværre har en knæskade sat ham udenfor det meste af sæsonen, og Dauphiné var hans første løb siden februar. Når han får fart i benene igen, bliver han en seriøs udfordrer til stort set alle de, der kan vil vinde sammenlagt.

Lige nu ligner det et kapløb med tiden for at indhente det tabte. Skulle det glippe, er han måske et bud på en bjergtrøje eller en etapesejr, hvilket helt sikkert ville blive betragtet som godkendt af holdet, når man ser på, hvor langt fra perfekte hans forberedelser har været. I Dauphiné stak han næsen frem et par gange, men er forståeligt nok stadigvæk et stykke fra de andre.

Hvis hans formkurve går i den rigtige retning, ligner han mere en topfavorit til Vuelta’en. Lad os håbe for underholdningsværdien, at han når at vise noget stort inden vi kommer så langt.

Jakob Fuglsang, Astana Pro Team

Her ses Fuglsang sammen med trofæet fra Criterium du Dauphiné.
Her ses Fuglsang sammen med trofæet fra Criterium du Dauphiné. Foto: PHILIPPE LOPEZ / Scanpix Denmark

Inden Dauphiné ville det være ønsketænkning at gøre Fuglsang til en outsider til et Tour de France-podie i år, men efter den fabelagtige sejr er det helt på sin plads. Han har taget et gigantisk kvalitetsspring som cykelrytter og ligner faktisk nu en, der har det, der skal til for at slutte på skamlen i Paris.

Fuglsangs kørsel i Dauphiné var taktisk blændende, og han formåede at bruge sin holdkammerat Fabio Aru som et aktiv. Det bliver endnu vigtigere i Touren. Han vinder i Dauphiné uden at køre en særligt overbevisende enkeltstart, og det siger ikke så lidt. Og hvis han er lige så god eller bedre opad i Tour de France, ville de andre favoritter begå en stor brøler, hvis de undervurderer ham.

Og hvis de ikke tør det, hvorfor skulle vi?