Tour de France

- Der har aldrig været noget 'la-la' med Jakob

Jakob Fuglsang har altid arbejdet seriøst, forklarer to tidligere sportsdirektører. Nils Meilvang / Scanpix Denmark

Jakob Fuglsangs to første sportsdirektører har altid troet på ham. Her fortæller de, hvorfor Fuglsang er blevet Danmarks bedste cykelrytter

Da Christian Andersen var sportsdirektør for det danske cykelhold Team Designa Køkken i 2008, havde han to af Danmarks største talenter på holdet. Alex Rasmussen og Jakob Fuglsang. Der var kun et år imellem dem, og de var ganske vist forskellige ryttertyper, men de havde hver især et stort potentiale for at nå langt i international cykelsport. Alex Rasmussens talent var måske lidt større end Jakob Fuglsangs, husker Christian Andersen, men alligevel havde han på fornemmelsen, hvem der ville nå længst af de to.

- Man var ikke i tvivl om, at Jakob var mere flyveklar end Alex. Jakob gjorde det på den rigtige måde. Hans talent er medfødt, men han havde også evnen til at omsætte det, og det er den allerstørste evne, for ellers bliver det svært at komme langt.

Forrige søndag sad Christian Andersen i sportsdirektørbilen bag feltet i GP Horsens Posten. Han havde fokus på sine ryttere fra Coloquick-CULT, men han havde også lidt af sin opmærksomhed på den sidste etape af Criterium du Dauphine i Frankrig. Han kunne ikke lade være. For hans tidligere rytter Jakob Fuglsang var endelig i gang med at forløse det talent, som Andersen kunne se, han havde dengang i 2008.

Han er jo ikke sådan en udadvendt Lars Bak-type. Han er mere stille og rolig

Christian Andersen, sportsdirektør Coloquick-CULT

Coloquick-CULT og Christian Andersen vandt ikke GP Horsens Posten, men Andersen var alligevel lidt glad den aften. Fuglsang havde lavet det største danske resultat i flere år med den samlede sejr i Criterium du Dauphine.

- Selvfølgelig bliver jeg lidt stolt. Det kan alle godt tillade sig at blive. Men det er jo Jakobs fortjeneste. En ting er, at han har talentet, men måden han udfolder det på er hans kunstværk.

Og hvad var det så, der gjorde, at Christian Andersen havde på fornemmelsen, at Fuglsang kunne nå langt? Altså udover det åbenlyse talent til køre hurtigt på cykel.

 - Det var måden, han arbejdede på. Når Jakob gik ind til en opgave, så gjorde han det hundrede procent. Han var altid forberedt, og han havde tænkt nøje over det, han gik ind til. Det gjaldt blandt andet hans cykel. Den skulle altid være fuldstændig i orden.

- Selv når han mødte op til træning på sin træningscykel, så var den altid hundrede procent i orden. Det havde han styr på. Der var ikke noget, der var la-la med Jakob.

 Talent, seriøsitet og så en sidste ting. Fuglsangs ro. Hans overblik i stressede og pressede situationer.

- Han er jo ikke sådan en udadvendt Lars Bak-type. Han er mere stille og rolig.

Jakob Fuglsang til præsentationen af holdet Radioshack Nissan Trek.

- Det har været ret sjovt at følge ham siden dengang, for det der karakteriserer ham er, at han altid har været meget afbalanceret og rolig. Det er helt formidabelt med ham. Man ser ingen nervøsitet. Han er altid stille og rolig, og der er sjældent nogle store armbevægelser hos ham. Han hviler i sig selv, og sådan har det faktisk været fra dag 1.

I 2008 fik Jakob Fuglsang sit gennembrud på den hjemlige scene i forhold til landevejen. Han vinder Post Danmark Rundt. En præstation han gentog de næste to år. Trefoldig vinder af Post Danmark Rundt i træk.

- Det første år han vinder Post Danmark Rundt, er han syg, da han møder op. Vi prøver, det bedste vi kan hjælpe ham, og han får et eneværelse. Men Jakob bevarede roen og ikke mindst troen på, at han kunne vinde.

Herunder kan du se et medrivende klip fra Post Danmark Rundt 2008, hvor Christian Andersen råber Jakob Fuglsang igennem enkeltstarten. En enkeltstart, som sendte Jakob Fuglsang i den gule førertrøje.

Sportsdirektør for Team Designa Køkken Christian Andersen guider Jakob Fuglsang igennem enkeltstarten ved Danmark Rundt i 2008, som Jakob Fuglsang ender med at vinde. Video: TV 2 SPORT

Og netop sejren i Post Danmark Rundt i 2008 fik Team Saxo Bank til at få øjnene op for den unge dansker. Kim Andersen var sportsdirektør på det danske storhold, og han havde lagt mærke til Fuglsang, som også var blevet U23 verdensmester på mountainbike.

Kim Andersen og Bjarne Riis inviterede Fuglsang ind på en såkaldt stagiaire-kontrakt. En slags ungdomskontrakt. Og det var efter et løb i Piemonte i Italien, at Kim Andersen blev helt sikker på, at Fuglsang var værd at satse på i fremtiden, og derfor skulle have en to-årig kontrakt på Bjarne Riis’ hold.

- Han havde kørt forrygende flot i Danmark, og vi havde set, at han også gjorde det godt på mountainbike. Vi kunne se, at han passede godt til den måde, vi kørte på. Vi havde en god kontakt, så det virkede rigtigt godt.

- Og så kunne vi se, at han var en super flot cykelrytter.

Kim Andersen har i mange år været blandt Fuglsangs største tilhængere, når kritiske røster har taget dagsordenen og ladet forstå, at Fuglsang ikke har niveauet til at sidde med de bedste cykelryttere i verden.

Jeg tror ikke, det var nogen hemmelighed, at jeg gerne ville have ham med. Jeg har helt sikkert nydt den tid, vi havde sammen, og jeg ville gerne have fortsat samarbejdet med ham

Kim Andersen, sportsdirektør Trek-Segafredo

Sejren i Criterium du Dauphine var da også Fuglsangs første sejr som Astana-rytter. Faktisk var det hans første sejr i fem år. En nærmest uhørt lang sejrspause for en rytter med så store evner.

- Han har længe haft det potentiale, vi ser forløst nu, men vi har bare ventet på, at det ville ske. I 2010 blev han nummer 3 i Schweiz Rundt, som er et lige så stort løb som Criterium du Dauphine. Det er egentlig bare en forløsning, at han har fået noget ud af det nu.

- Og jeg tror egentlig ikke, at han er blevet så meget stærkere, end han var tidligere. Han lærer selvfølgelig fra år til år og får mere erfaring. Han har været tæt på rigtigt mange gange, hvor han også har kørt stærkt. Vi har altid troet på, at han kunne vinde mindre etapeløb.  

Jakob Fuglsang vinder Critérium du Dauphiné Video: Kristoffer Møldrup

- Det man kan sige om Jakob er, at han har haft sin linje at gå efter. Han har altid været seriøs, og han arbejder meget målbevidst.

Da Kim Andersen forlod Team Saxo Bank og blev ledende sportsdirektør på det storsatsende luxembourgske hold Team Leopard-Trek fulgte Jakob Fuglsang med.   

- Jeg tror ikke, det var nogen hemmelighed, at jeg gerne ville have ham med. Jeg har helt sikkert nydt den tid, vi havde sammen, og jeg ville gerne have fortsat samarbejdet med ham.

I Tour de France i år er Kim Andersen og Jakob Fuglsang konkurrenter. Kim Andersen er sportsdirektør for Alberto Contador på Trek-Segafredo og Jakob Fuglsang er kaptajn på Astana sammen med Fabio Aru.

- Aru og Jakob er stærke, og dem skal vi selvfølgelig holde øje med. Hvis alt flasker sig for ham, så har han mulighed for at køre i top 5. Men det er også svært at sige, hvor meget han lagt i det for at være klar til Dauphine. Det er jo noget andet at være klar til Tour de France også.