Tour de France

- Bjarne for fanden, det er jo din egen skyld

Bjarne Riis sov i timen dengang til VM i 1994 og var selv skyld i, at han ikke blev verdensmester. Rolf og Riis taler ud om deres rivalisering.

Vi skal en tur tilbage til dengang, man ikke kørte med cykelhjelm. Dengang hvor cykeltrøjerne sad lidt mere løst, cyklerne var tungere og hvor radiokommunikation ikke afgjorde cykelløb. Dengang hvor tv-billederne var af mere nervøs kvalitet end i dag, men hvor dramaerne var nemme at få øje på.

Og et af dramaerne udspillede sig imellem Danmarks to mest succesfulde cykelryttere i sportens historie. Rolf Sørensen og Bjarne Riis. Den ene var Danmarks mest vindende cykelryttere, den anden vandt Tour de France. På de vilkår der nu engang var dengang.

Den ene dag var de venner og holdkammerater, den næste dag bragede deres vinderinstinkter og egoer sammen, så det slog sproglige gnister ud i billedrørsfjernsynene hjemme i Danmark. Det var en sportslig rivalisering mellem tidens to største stjerner.

Det mest kendte eksempel på rivaliseringen mellem Sørensen og Riis var under VM i 1994 på Sicilien.

Bjarne Riis havde samme sommer vundet en etape i Tour de France, og han var blevet nummer 14 i klassementet. Rolf Sørensen havde ligeledes vundet en etape i Touren, og to uger inden VM på landevej havde han vundet endagsløbet Paris-Bruxelles. Det var to danskere i topform, som begge gik med en realistisk tro på at blive verdensmester. Men de kørte under samme danske fane, og de skulle blive enige om, hvordan de skulle køre løbet til det danske landsholds bedste.

Og det gik ikke godt.

"Jeg er fandeme skuffet"

Rolf ville køre for Rolf, og Bjarne ville køre for Bjarne. Og sådan blev det. I den danske sportsdirektørbil bagved feltet sad Jesper Worre ude af stand til at stille noget op for de to danske stjerner, som hver især havde VM-striber for deres udsyn.

Da udskilningen af det store felt var sket, angreb Rolf Sørensen fra favoritterne og fik en lille gruppe med blandt andre Richard Virenque, Luc Leblanc og Claudio Chiappucci med sig. Bjarne Riis blev siddende i gruppen bagved.

I finalen kunne Rolf Sørensen ikke følge med, og Luc Leblanc blev verdensmester, imens Sørensen blev nummer seks og Riis blev nummer ni. Fiasko.

Og så brød konflikten ud i lys lue. Bjarne Riis var tosset, og han var ikke interesseret i at pakke noget ind. Han gik op til den danske kommentatorboks, hvor Jørgen Leth og Jørn Mader havde fulgt slagets gang.

- Jeg er skuffet over Rolf, for jeg kunne se, at han ikke kunne vinde. Det kunne alle se. Jeg beder ham om at give mig en hånd, men det vil han ikke, for han siger selv, at han er godt kørende, spruttede Riis overfor Jørn Mader.

Rolf Sørensen blev landsforræder for en stund. I hvert fald i pressen, hvor historien var som guf på en vaffelis.

- Jeg er fandeme skuffet. Han vil hellere blive nummer seks og bedste dansker end at se mig som verdensmester. For fanden da’, fortsatte Riis overfor de danske journalister i målområdet.

"Jeg sidder og sover"

23 år senere sidder Rolf Sørensen og Bjarne Riis igen side om side på cykel. Denne gang i bjergene i Frankrig. I dag har de cykelhjelm på, pulsen er stadig høj ligesom dengang i 90erne, og så er de blevet rundere i mere end en forstand. Cykeltøjet afslører den umiddelbare forskel i rundheden, men i en mere overført betydning afslører en anden rundhed sig i deres samtale.

Rolf Sørensen og Bjarne Riis.

Rivaliseringen er lagt til side. Det siger de i hvert fald. Og de griner da også begge to, når de genfortæller historierne om deres sportslige rivalisering op igennem 90'erne.

Bjarne Riis har haft 23 år til at afspille historien for sig selv igen, og i dag er hans rationalisering mere selverkendende.

- Jeg ødelægger cykelløbet for mig selv. Jeg sad med stjerneben og kører rigtig stærkt til sidst, men det var bare for sent. Jeg sidder og sover. Og jeg sidder egentlig og kigger på, at de andre kører cykelløb i stedet for selv at være med i det, siger han. 

Riis sidder ved siden af Sørensen på en bænk, imens han fortæller. Det er TV 2, der har sat Rolf og Riis stævne til en snak om cykling, rivalisering og sejre. Det er blevet til programmet RIIS OG ROLF: RIVALERNE, som bliver vist på TV 2 fredag den 30. juni kl. 17:25.

- Du kommer jo hen til mig, da vi er halvvejs i løbet. Vi snakker jo sammen. Vi kommunikerer jo. Og så siger Riis til mig. "Jeg har vanvittigt gode ben i dag". Så tænkte jeg "ok, det skal de andre jo ikke have at vide”. Så sagde jeg "det har jeg også” - og så kørte jeg. Jeg måtte jo komme løbe i forkøbet, og så åbnede vi faktisk løbet der, bryder Rolf Sørensen ind.

- Det var faktisk ærgerligt, for Bjarne sov - som han selv siger - i timen. Vi kunne have lavet kæmpe ravage. Når man er på landsholdet, så forventer de andre, at man kører - selv om de godt vidste, at vi kunne være rivaliserende - så vidste de også godt, at de dage der, der kørte man i hvert fald ikke mod hinanden. Og der var vi så gode den dag begge to, at vi kunne have skabt endnu større muligheder end det, som vi kom ud med.

Og sådan er det nogle gange med cykelløb. Taktikken lykkes som regel kun til fulde for ét hold og i VM-sammenhæng for ét land. Men der er forskel på, hvordan det sker og ikke mindst, hvordan efterspillet bliver. Den efterårsdag på Sicilien i 1994 blev efterspillet bittert. Riis har siden da stået med mandskabsansvar og udvikling af nye cykelryttere. I dag ved han godt, at han dengang ikke handlede helt fornuftigt, da han fandt vej op til Jørn Mader for at skælde Rolf ud i æteren.

- Jeg har måske også dummet mig bagefter - jeg skulle jo bare have holdt min mund. Der fejler jeg. Men det er jo også uerfarenhed. Jeg var stadigvæk rimelig ung på det tidspunkt og nogle gange kommer man til at sige noget, men ikke lige skal og sådan er det. Men jeg tror egentlig, at det lige så meget var fordi, jeg var irriteret på mig selv. Og så er det først bagefter, man egentlig reflekterer på det og siger: "Bjarne for fanden, det er jo din egen skyld". Jeg skulle have været med, da Rolf kører. Så havde jeg haft en chance.

"Det er jo ligesom et parforhold"

De husker stadig alle historierne. Ikke kun VM-dramaet som i dag er blevet til en god historie, men også dengang i 1996, hvor Riis i den gule trøje var med til at hente Rolf Sørensen på en Tour-etape, som Rabobank-rytteren var tæt på at vinde. Lige præcis den dag i Gap har Rolf Sørensen svært at tænke på uden at ærgre sig.

Rivaliseringen mellem de to udviklede sig også til at dele den danske befolkning i to grupper. Enten var man på Riis-holdet eller også var man på Rolf-holdet. Rolf husker det godt, men da han boede i Italien, bemærkede han det ikke så meget. Siger han.

Riis har i dag et andet syn på, hvilken effekt rivaliseringen imellem dem havde.

- Det er jo ligesom et parforhold. Fordi man er uenige om nogle ting, behøver men ikke være decideret uvenner. Sådan tror jeg egentlig vores forhold har været. Og jeg tror, der har været utrolig meget gensidig respekt. Selvfølgelig har det været en god historie i Danmark og i pressen. Her kunne man køre os op mod hinanden. Det ser du jo alle steder. Når du kigger på Formel 1 eller fodbold, eller hvad det er ikke. Altså, man forsøger altid at skabe et drama. Og man prøver at skabe rivaler. Og det er jo det, folk gerne vil se.

RIIS OG ROLF: RIVALERNE bliver vist første gang fredag den 30. juni kl. 17:25.