Tour de France

En helt ny side af Tour de France: - Der bliver brugt beskidte tricks

Vi lærer helt nye ryttere at kende, når etaperne transmitteres i fuld længde. Det mener TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

Se mere fra Tour de France på TV 2 og TV 2 Play.

105 timers live-tv.

Så meget fjernsyn bliver der produceret direkte fra dette års Tour de France. Det vil sige, at alle 21 etaper bliver sendt live fra start til slut, hvilket aldrig er blevet gjort før.

Enkelte etaper er tidligere blev vist fra start til slut, men nu får seerne hver dag et indblik i den hektiske start på etaperne, hvor der er mange angreb, og rytterne stikker afsted i håbet om at tage en stor etapesejr.

Og derfor mener TV 2 SPORTs cykelekspert, at vi får et helt nyt og særligt indblik i verdens største etapeløb.

- Der bliver også brugt nogle beskidte tricks engang imellem. Der bliver givet et svaj, så folk ikke kan køre afsted og lignende ting. Det er noget af det, man kan lægge mærke til de næste tre uger. Jeg vil med glæde prøve at give et indblik i det, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

- Hvor tit har vi ikke hørt, at der er sket vanvittigt meget de første to timer, lige når man er gået på tv-transmissionen, og så sker der ikke en fis i de næste to, hvor livesignalet er på. Nu får vi at se det kæmpe spil, der er om at gå i udbrud.

Der bliver også brugt nogle beskidte tricks engang imellem. Der bliver givet et svaj, så folk ikke kan køre afsted og lignende ting

Chris Anker Sørensen, cykelekspert TV 2 SPORT

Cykeleksperten fortæller, at man ligeledes vil få øjnene op for nogle ryttere, som man ellers aldrig har lagt mærke til i feltet.

- Jeg har selv set det mange gange, og det kan være vanvittigt, da der bare i halvanden time i træk bliver rykket i højre og venstre side. Hvor der først er én gruppe afsted, og så bliver den hentet. Så der er mange taktiske konstellationer. Det tror jeg virkelig, seerne kommer til at holde af at se. Det er i hvert fald et meget spændende cykelløb, siger Chris Anker Sørensen.

- Man får måske en bedre forståelse af, hvad det vil sige at være et cykelhold. For hvis man kun ser den sidste time, så ser man kun kaptajnerne eller de helt store ryttere. Men nu får vi de andre ryttere at se. En Imanol Erviti eksempelvis fra Movistar, som er en gudsbenået hjælperytter, men som, jeg ikke tror, mange derhjemme nogensinde har lagt mærke til.

- Der er virkelig kamp i starten

Dagens etape er 203,5 kilometer lang, hvor rytterne kører fra Düsseldorf i Tyskland og til Liége i Belgien. Det er forventet, at det er sprinterne, som skal i aktion. Efter 6,5 kilometer kommer løbets første stigning, som er en kategori fire, og den kan bruges til udbrud.

Chris Anker Sørensen fortæller, at sådan en start på en etape kan være meget hektisk, da mange gerne vil afsted. Derudover kan der blive brugt nogle kneb, så rytterne får en fordel eller kan genere de andre i deres udbrudsdrøm.

- Der kan selvfølgelig også være nogle gange, hvor der ikke er særlig mange, der vil i udbrud. Men det kan også være meget hektisk, når man mærker, der er mange, der vil i udbrud. Så er der virkelig kamp.

Tour de France-ruten 2017

  • Løbet med 198 ryttere begynder den 1. juli i Düsseldorf, Tyskland med 13 km enkeltstart.
  • Det første bjerg er la Planche des Belles Filles på 5. etape. Her vandt Chris Froome i 2012.
  • Tour-feltet rammer fem bjergkæder: Jurabjergene, Vogeserne, Massif Central, Pyrenæerne og Alperne. Kun tre etaper slutter opad.
  • 13. etape bliver med sine 100 km den korteste etape i 30 år.
  • Kongeetapen på 17. etape byder på tre stigninger i form af Col du Telegraphe, Col de la Croix de Fer og Col du Galibier.
  • Afgørelsen får vi formentlig på 20. etape - en 23 km enkeltstart med mål i Marseilles Velodrome-stadion.

Hvis ikke der skulle ske særligt meget på de enkelte etape, så er Chris Anker Sørensen ikke bekymret over, at der ikke bliver noget at snakke om.

- Så kan vi snakke om mange andre ting. Vi kan både snakke om, hvad der er sket dagen før, og hvis der er hjælperyttere, der har givet et fantastisk stykke arbejde. Og så kan man altid fortælle anekdoter og diskutere, hvem Rasmus Staghøj ligner mest, siger han smilende.

Chris Anker Sørensen, Brian Nygaard og Rasmus Staghøj kommenterer den første del af etaperne i dette års Tour de France, hvorefter Rolf Sørensen, Jørgen Leth og Dennis Ritter tager over.