Tour de France

Når de kører tog på cyklen: Kunsten at aflevere sprinteren perfekt til en massespurt

Tit skal etaperne i cykelløb afgøres i en massespurt. Forstå begreber som leadout, sprintertog og i denne explainer, der forklarer principperne.

At aflevere holdets hurtigste mand er en kunstart.

For de store hold er sprintertoget altafgørende for, om deres sprinter sidder tilbage med følelsen af lykke eller den kolde, ubehagelige smag af fiasko.

Ingen af holdene gør tingene ens. De prøver konstant at forbedre og tilpasse sig. Men et typisk sprintertog består typisk af fire mand. Inden da har holdet haft ansvaret for at holde sprinteren ude af problemer i feltet. I finalen gælder det om at aflevere ham i en perfekt position i en kaotisk massespurt.

Her skal første mand tage fronten med omkring tre kilometer til mål og justere farten, så den passer ind i de andre holds tempi, således at holdet og sprinteren er at finde blandt de forreste.

Når fjerdemanden har fået nok, overlader han ansvaret til den næste, der skal aflevere sprinterens sidste mand, leadout-manden, med en hastighed på omkring 59 km/t med cirka 700 meter til målstregen.

Leadout-manden skal på få hundrede meter øge tempoet med fire km/t og trække fra med omkring 200 meter til mål. Herfra bliver der for alvor skruet på gashåndtaget hos holdets sprinter, der skal prøve at køre sejren hjem. Han kører op mod 66 km/t.

Se videoen i toppen af artiklen, hvor Team VéloConcept viser, hvordan det skal gøres.