Tour de France

Tidligere Tour-vinder: - Der er noget, der ikke stemmer hos Sky

Greg LeMond er skeptisk over for de metoder, som Team Sky gør brug af for at få succes.

Mens Team Sky jagter deres femte Tour de France-titel på seks år, klæber der en skygge af mistænkelighed over holdet.

Senest har en fransk professor beskyldt holdet for at have brugt snydetrøjer på første etape af årets Tour de France, hvor fire Sky-ryttere sluttede i top 10.

Ifølge den tredobbelte Tour de France-vinder Greg LeMond er det blot endnu et søm i Skys troværdighedskiste. 

- Jeg synes bare, der har været en mangel på gennemsigtighed. En modvilje til at offentliggøre rytternes data. Jeg er skeptisk. Jeg ønsker, at der ikke kommer nogen kontroverser i cykelsporten, men det føles som om, der er noget, der ikke stemmer, siger han til The Telegraph.

Greg LeMonds mistro til det britiske hold har været der i længere tid, men er vokset i løbet af det sidste år.

I september afslørede russiske hackere, at Bradley Wiggins havde taget sprøjter med det forbudte stof triamcinolone. Alle tre gange var op til en Grand Tour. Blandt andet før hans Tour de France-sejr i 2012.

Selv udtalte Wiggins, at det var for at forhindre astmaanfald. Chefen på Sky, David Brailsford, bakker op om den begrundelse.

- Det blev ikke brugt for at forbedre præstationen. Jeg har kendt Bradley længe, og han har slidt med astma, så længe jeg har kendt ham, siger han til BBC.

Den forklaring køber LeMond dog ikke ubetinget. Han er især bekymret over, at den tidligere Sky-rytter Michael Barry har fortalt, hvordan holdet flittigt har givet det smertestillende lægemiddel tramadol, der er forbudt, til deres ryttere.

- Hvis man er et hold, der virkelig bekymrer sig om den unges helbred, hvorfor vil man så give sine ryttere det?

Mistænkelighed eller ej, så er Greg LeMond ikke i tvivl om, at Sky atter vinder Tour de France i år med Chris Froome som kaptajn.

- Han er klart den største favorit. Han har vundet løbet tre gange, og hverken Quintana eller Porte har vundet det før. Contador kan overraske, men jeg tror, han ender i samme gruppe som Aru, Fuglsang og Porte, lyder dommen fra Tour-vinderen i 1986, 1989 og 1990.

Se alle etaper af Tour de France i fuld længde på TV 2 og TV 2 PLAY.

Vigtige datoer i Team Sky-sagen

 1. 2016

  1. Hackergruppe lækker sundhedsdata

   Efter OL i Rio lækkede hackergruppen Fancy Bears flere atleters sundhedsdata. Her viste dokumenter, såkaldte TUE'er (Therapeutic Use Exemptions), at Bradley Wiggins, der vandt Tour de France i 2012, i tre tilfælde har modtaget indsprøjtninger med allergipræparatet Triamcinolone. Et præparat, der er på dopinglisten, men som Tour-vinderen har fået dispensationer til at indtage.

    

   Wiggins fik indsprøjtningerne før Tour de France i 2011 og 2012 samt før Giro d’Italia i 2013. Altså før løb som var store sæsonmål for den britiske Tour-vinder. Ifølge eget udsagn modtog Wiggins behandlingen for at holde sin græsallergi nede og bringe sig tilbage på konkurrenternes niveau. 

    

   Chris Froome fik også lækket sine sundhedsdata, men har undgået den helt store modvind, idet han gennem tiden har talt åbent om sine behandlinger, mens Wiggins i sin bog 'My Time' fra 2012 skrev, at han aldrig har modtaget indsprøjtninger på nær helt almindelige vaccinationer.

    

  2. Den mystiske pakke

   Mediet Daily Mail afslører, at Team Sky har fået leveret en hemmelig forsendelse under det franske cykelløb Critérium du Dauphiné i 2011. Pakken bliver af de britiske medier døbt 'the jiffy bag', og buddet der afleverede den var Simon Cope fra British Cycling (Det britiske cykelforbund, red.), der rejste fra England til Frankrig med leverancen på dagen, hvor Wiggins sikrede sig sejren i Dauphiné. Pakken indeholdt ukendt medicin til Bradley Wiggins. 

  3. Buddet erkender at have afleveret pakken til Team Sky

   Simon Cope fra British Cycling bekræfter, at det var ham, der afleverede pakken til Team Sky, men han understreger, at han intet kendskab havde til den medicinske leverances indhold.

  4. Sky-chef nægter af afsløre mystisk pakkes indhold

   Team Sky-chefen David Brailsford vil ikke redegøre for indholdet af 'the jiffy bag'. 

  5. Sky-chef afslører pakkens indhold

   David Brailsford løfter under en høring sløret for, at den mystiske pakke indeholdt stoffet Fluimicil, som er et hostemiddel, der kan købes i håndkøb i Frankrig. Der forelægger dog ingen dokumentation, som kan bekræfte, at forsendelsens indhold rent faktisk var hostemedicin.

 2. 2017

  1. Froome bakker ikke chefen op

   Presset på David Brailsford stiger, da Chris Froome adspurgt om Brailsfords troværdighed under en presseseance før sæsonstarten undlader at give sin støtte til Sky-chefen.

    

   - Vi har fået fortalt, hvad pakken indeholdt. Jeg er cykelrytter, så mit fokus er på noget helt andet. Det er ikke op til mig at bedømme, lyder det fra Froome.
    

    

    

    

  2. 16 Sky-ryttere støtter Brailsford på sociale medier - men ikke Froome

   I foråret var 16 Sky-ryttere ved tasterne på de sociale medier for at bakke chefen Brailsford op. Heriblandt ryttere som Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski og Peter Kennaugh. Holdets største stjerne, Chris Froome, er opsigtsvækkende ikke en del af den støttende rytterskare.

  3. Brailsford erkender fejl

   David Brailsford indrømmer, at Team Sky har begået fejl, da folk i staben ikke til fulde har levet op til de regler og retningslinjer, der var på det givne tidspunkt, men at det britiske mandskab i forbindelse med modtagelsen af den hemmelige pakke ikke har forbrudt sig mod nogen anti-dopingregler.

  4. Brailsford slår fast, han ikke forlader Team Sky

   David Brailsford insisterer på, at han ikke har tænkt sig at forlade Team Sky på trods af den massive kritik af både troværdighed og hans måde at lede det Tour-vindende mandskab på.

  5. Froome bryder tavsheden

   Chris Froome vælger alligevel at udtale sig i sagen. Budskabet opfattes af mange som en støtte til Brailsford, selvom han ikke direkte giver udtryk for, at han står bag sin chef. 

   - Han har skabt et af verdens bedste sportshold. Uden Brailsford er der ikke noget Team Sky. Han har støttet mig gennem de seneste syv år af min karriere, og jeg kunne ikke være mere taknemmelig for de muligheder og oplevelser, jeg har fået, siger Froome ifølge Cyclingnews.

  6. Antidopingmyndigheder indleder efterforskning

   UKAD åbner en sag mod Team Sky, der er under anklage for at have brudt cykelsportens 'no needle'-politik.


   Sky-lægen Richard Freeman, der i sin tid gav Bradley Wiggins indsprøjtningerne, er anklaget for at have ignoreret reglerne.

  7. Cykelverdenen venter på antidoping-rapport

   De britiske antidopingmyndigheder, UKAD, er ved at udarbejde en rapport, som har til hensigt at afslutte efterforskningen af hele Team Sky-sagen.