Tour de France

Armstrong så sig sur på dansker: - Kom aldrig til at køre for Lance igen

Lance Armstrong og Frank Høj var holdkammerater i 1999. Det var året, hvor Lance Armstrong tog sin første Tour de France-sejr - som senere er blevet slettet. PATRICK KOVARIK / Scanpix Denmark

Det blev kun til to løb sammen med Lance Armstrong for Frank Høj. Amerikaneren fik nemlig et dårligt indtryk af danskeren lige fra begyndelsen.

Hjælperyttere spiller en stor rolle for, om holdets stjerne har succes. Det kunne også ses på 3. etape.

Her blev etapevinderen, Peter Sagan, kørt godt i stilling til afslutningen, og opbakningen mærkede han tydeligt.

- Først vil jeg gerne takke mit hold, der gjorde et stort arbejde. Det var ikke let med modvind og den tekniske afslutning. Der var meget stress i feltet, sagde slovakken efter etapen.

Det er dog ikke altid lige let at være hjælperytter. Det oplevede den danske cykelrytter Frank Høj i sin tid på det amerikanske hold US Postal i 1999, hvor han ikke kom alt for godt ud af det med Lance Armstrong. Det begyndte allerede på træningen dagen inden hans første løb sammen med den amerikanske stjerne.

- Jeg kørte Amstel Gold Race, hvor vi var lidt uenige om vejen tilbage til hotellet, da vi var ude at træne dagen inden. Det viste sig så, at jeg desværre kom tilbage til hotellet før Lance. Det var måske ikke så godt, siger Frank Høj til TV 2 SPORT.

Selvom Lance Armstrong endte med en andenplads i den hollandske klassiker det år, var han ikke færdig med at se sig sur på sin danske holdkammerat.

Det fik Høj at mærke i det næste løb, han kørte med sin amerikanske kaptajn. Da feltet kørte stærkest, fik han besked på at skulle hente en regnjakke til Armstrong.

- Det skulle være den allerstørste, han havde, fordi der var nogle meget sorte skyer ude i horisonten.

- Jeg kørte ned og fik kæmpet mig sådan nogenlunde tilbage igen og sagde så: ”Her er din regnjakke.” Men jeg skulle åbenbart bare holde den, indtil det begyndte at regne. Efter to kilometer var jeg sat af. De kørte simpelthen så stærkt på det tidspunkt, og jeg måtte simpelthen kvæle mig selv for at tage turen frem og tilbage, siger danskeren, der godt kunne fornemme, at det ikke var populært hos Armstrong.

- Det korte og det lange var, at jeg aldrig kom til at køre flere løb med Lance.

Året efter skiftede danskeren til franske Française des Jeux.

Spansk stjerne havde stor tillid til Høj

Det var dog ikke alle kaptajner, der havde et dårligt øje til Frank Høj. Tværtimod. Det mærkede han blandt andet på det tyske hold Team Coast, hvor han kørte for den spanske stjerne Fernando Escartin.

Fernando Escartin (i midten) havde Frank Høj noget lettere ved at agere hjælperytter for.

Her formåede Høj at bygge et helt specielt bånd op med den spanske klatrer. Escartin havde nemlig svært ved at sidde på hjul i et felt. Så svært, at Høj måtte tænke i alternative løsninger.

- Når jeg vurderede, at det var et godt tidspunkt at køre frem i feltet, skubbede jeg ham igennem hullerne. Det var han faktisk rigtig glad for og sagde, ”ej, men det er jo fantastisk!”. Hver gang, han fik et skub, åbnede vejen op for ham, og han kunne komme frem i feltet, siger Høj.

Året efter i Giro d’Italia var Escartins tillid til Høj blevet endnu større.

- Hver dag kom sportsdirektøren hen og sagde, at ”Fernando vil så gerne have, at du bliver ved ham”. Der skete faktisk det, at han turde at ligge på hjul af mig. Så jeg kunne faktisk køre med Fernando som den eneste rytter på holdet. Det var jeg åbenbart den eneste, der havde tillid til.

Af store navne har Frank Høj kørt for blandt andre Fabian Cancellara og Alex Zülle. Det fortæller han om i TV 2 SPORT's podcast omhandlende det at være hjælperytter.