Tour de France

Sagan er blevet smidt ud af Tour de France efter styrt

Peter Sagan er blevet smidt ud af Tour de France efter det voldsomme styrt i finalen på 4. etape.

Peter Sagans brug af albuen i massespurten på 4. etape, som forårsagede et voldsomt styrt, har nu fået den yderste konsekvens for den slovakiske verdensmester.

Verdensmesteren er nemlig blevet smidt ud af Tour de France.

I flere minutter efter etapens afslutningen gik meldingen på, at han var blevet deklasseret og havde modtaget en pointstraf, men løbsjuryen har altså besluttet at diskvalificere Sagan for hændelsen, som sendte Mark Cavendish på hospitalet.

- Vi har besluttet at diskvalificere Peter Sagan fra Tour de France 2017, da han i høj grad bragte nogle af sine kolleger i fare på de sidste meter af spurten, som var i Vittel, sagde jurypræsident Philippe Marien.

- Vi har gjort brug af artikel 12 i disciplinærreglerne i UCI om en irregulær spurt, hvorfor vi har hjemmel til at diskvalificere en rytter.

Regelsætter efterlader ikke Peter Sagan muligheden for at appellere straffen.

Med 200 meter til mål spurtede en lille gruppe ryttere for sejren, efter at der kort forinden skete et massestyrt i feltet. Peter Sagan og Mark Cavendish kom til at ligge tæt op ad hinanden ved hegnet langs opløbsstrækningen, og her medførte Sagans albue, at Cavendish bragede ind i hegnet.

Mark Cavendish er blevet røntgenfotograferet, og der er ingen tegn på brud i skulderen, som var hårdest medtaget.

Netop skulderen blev han opereret i for to år siden, så Cavendish var pessimistisk i forhold til sin videre deltagelse, da han blev interviewet efter etapen, men han fortæller, at han forsøger at stille til start på onsdagens etape.

- Jeg har før slået skulderen to gange før, og jeg er i større smerte nu. Det gør mig ikke særligt optimistisk, siger Mark Cavendish.

Heftig kritik af Sagan

Mens Mark Cavendish, der ellers ofte har vist prøver på sit hidsige temperament, tog den diplomatiske kasket på i forhold til styrtet, som han dog gerne vil have en forklaring på.

- Juryen gør, hvad de gør. Jeg var faktisk rigtig taknemmelig for, at Peter kom for at se til mig efter afslutningen. Jeg har et godt forhold til ham. Jeg er lidt forvirret over den albue, og det vil jeg tale med ham om. Jeg er ikke sur, men jeg er forvirret, siger Cavendish.

Sprinterkollegaen André Greipel var derimod ikke mildt stemt efter spurten, som han også tog del i, men dog slap for styrt. Han fortæller, at han også havde en batalje med Sagan under den indlagte spurt på etapen.

- Der kom han også bagfra og havde albuerne ude. Han tror, han er kongen, men han skal også overholde regler ligesom alle andre i feltet. Jeg så bare, hvad han gjorde ved mig. Så jeg er glad for, jeg holdt mig på cyklen, siger André Greipel.

Peter Sagan nåede at vinde en etape i årets løb, da han vandt mandagens 3. etape.

Slovakkens exit kommer til at betyder, at en anden rytter for første gang siden 2011 kommer til at vinde den grønne pointtrøje i Touren. Den har Sagan nemlig vundet fem år i streg.

Sådan forløb fjerde Tour de France-etape

  1. Belgier kører alene af sted

   Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) er den eneste mand, der har lyst til at køre væk på dagens etape.

   En lang dag alene er i vente.

  2. Démare hurtigst i feltet

   Guillaume van Keirsbulck tager ikke overraskende de 20 point i den indlagte spurt.

   Arnaud Démare er hurtigste blandt de andre sprintere i feltet. Sådan så top fem ud i den indlagte spurt:

   1. Van Keirsbulck, 20 pts

   2. Démare, 17 pts

   3. Sagan, 15 pts

   4. Greipel, 13 pts

   5. Kittel, 11 pts

  3. Feltet samlet

   Efter 191 kilometer alene i udbrud bliver Guillaume van Keirsbulck hentet. Dermed var alt klar til endnu et sprinteropgør.

  4. Den gule trøje styrter

   Med under én kilometer til mål sker der et større styrt, som knækker feltet over i to. Marcel Kittel ryger blandt andet i asfalten sammen med Geraint Thomas i den gule trøje.

   Da styrtet skete inden for de sidste tre kilometer, får alle samme tid. Dermed fører Geraint Thomas stadig løbet.

  5. Cavendish styrter kort før mål

   Med 200 meter til mål ryger Mark Cavendish ind i banden i den ene side af vejen og tager Ben Swift med i faldet. Briten forsøgte at komme ind indenom Peter Sagan, som stak sin ene albue ud og ikke gjorde plads.

  6. Démare vinder spurten

   Imens der skete styrt til højre og venstre var Arnaud Démare den hurtigste på målstregen.