Sagan smidt ud af Touren for hændelse på etape - og han er langt fra den første

Det er langt fra første gang, at en rytter er blevet smidt ud af Tour de France på baggrund af noget, som han har gjort under etapen.

Den dobbelte verdensmester og ottedobbelte etapevinder i Tour de France, Peter Sagan, er blevet smidt ud af årets udgave af verdens største cykelløb.

UCI har givet den begrundelse, at han bragte nogle af de andre ryttere i fare på de sidste meter i massespurten på etapen i går. Sagan blev ifølge UCI's løbsjury dømt for at have kørt en uregelmæssig sprint.

I en hektisk og kaotisk finale sendte den slovakiske superstjerne Mark Cavendish ind i hegnet, og det blev der slået hårdt ned på fra løbskommissærerne, der altså besluttede at smide Sagan ud af løbet.

Men det er langt fra første gang, at en rytter er blevet smidt ud af Tour de France.

Tom Steels

Sprinteren Tom Steels blev diskvalificeret fra Tour de France i 1997, da han smed en flaske mod Frederic Moncassin i en massespurt på sjette etape. Etapen blev vundet af Erik Zabel, men tyskeren blev senere deklasseret for en uregelmæssig spurt. Etapesejren gik sp til Jeroen Blijlevens, imens Steels tog hjem.

Steels var igen i juryens søgelys i 1999, hvor han vandt sjette etape, men blev deklasseret til den sidste plads. Han havde eftersigenende skubbet tjekkiske Jan Svorada med sin hofte, så han røg ind i Mario Cipollini, inden Steels krydsede målstregen med armene i vejret.

Tom Steels jubler, da han vandt 1. etape i Belgien Rundt.
Tom Steels jubler, da han vandt 1. etape i Belgien Rundt. Foto: PETER DE VOECHT / Scanpix Denmark

Jeroen Blijlevens

I en af de mest bizarre diskvalifikationer skete i år 2000, hvor hollandske Jeroen Blijlevens faktisk havde kørt over målstregen på Champs-Elysees. Hollænderen havde stort set pakket sin taske, men han havde set sig sur på Bobby Julich under løbet, og det skulle han lige nå at fortælle amerikaneren.

Blijlevens og Julich, som kørte for henholdsvis Polti og Crédit Agricole, endte i et stort slagsmål på den brede boulevard. De to kamphaner fik givet adskillige slag til hinanden, inden UCI-kommisærerne fik skilt dem ad.

Selvom Blijlevens havde gennemført løbet, blev han alligevel fjernet af resultatlisten, så det så ud som om, at han ikke havde deltaget.

Jeroen Blijlevens inden starten på den 88. udgave af Tour de France.
Jeroen Blijlevens inden starten på den 88. udgave af Tour de France. Foto: FRANCK FIFE / Scanpix Denmark

Mark Renshaw

I 2010 blev Mark Renshaw smidt ud af det store franske etapeløb. Australieren kørte for HTC-Colombia, hvor kan skulle føre Mark Cavendish frem til spurten. I jagten på det skulle han kæmpe med sin landsmand Julian Dean, som kørte for Garman-mandskabet.

Kampen var hård, så Renshaw følte, at han blev nødt til at bruge sit hoved til fysisk at skubbe Dean væk. Cavendish tog etapesejren, men der kom et efterspil, da Garman-holdet klagede. Da juryen i Touren havde set optagelserne igennem, valgte UCI at diskvalificere Mark Renshaw.

I 2010 blev Mark Renshaw smidt ud af det store franske etapeløb. Video: TV 2 SPORT

Jose Joaquin Rojas

Tilbage i 2014 kunne spanske Jose Joaquin Rojas næsten skimte Champs-Elysees i Paris, men med blot fire etaper tilbage blev den spanske Movistar-rytter blevet smidt ud af Tour de France.

I en kortfattet meddelelse skrev løbets arrangør, ASO, at den 29-årige sprinter var blevet sendt hjem for at tage læ bag en bil for længe. Beskeden kom undervejs på etapen, og der var ingen meldinger om, hvor og hvornår Rojas tog læ.

Eduardo Sepulveda

I 2015 blev kaptajn for det daværende Bretagne-Séché-hold, Eduardo Sepulveda, smidt ud af Tour de France.

Argentineren fik kædeproblemer på sin cykel under 14. etape. Derfor fik rytteren et lift på under 100 meter af en AG2R-hjælpebil for at komme op til sit eget holds bil og få en ny cykel. Men dette korte lift blev set af en løbskommissær, og kaptajnen blev smidt ud af løbet.

Eduardo Sepulveda er tidligere holdkammerat med Chris Anker Sørensen, da de begge har kørt for Fortuneo-mandskabet.
Eduardo Sepulveda er tidligere holdkammerat med Chris Anker Sørensen, da de begge har kørt for Fortuneo-mandskabet. Foto: LIONEL BONAVENTURE / Scanpix Denmark

Peter Sagan

Peter Sagan er ikke længere at finde i dette års Tour de France, efter UCI vurderede, at han brugte sin albue til at holde Mark Cavendish tilbage i massespurten på etapen i går. Cavendish endte i asfalten, og Sagan blev som følge heraf smidt ud af løbet. 

I flere minutter efter etapens afslutningen gik meldingen på, at han var blevet deklasseret og havde modtaget en pointstraf, men løbsjuryen har altså besluttet at diskvalificere Sagan for hændelsen, som sendte Mark Cavendish på hospitalet.

Peter Sagan er ikke længere at finde i Tour de France, efter UCI vurderede, at han brugte sin albue til at holde Mark Cavendish tilbage i massespurten på etapen i går. Video: TV 2 SPORT