Kunne du heller ikke se det? Sådan afgjorde dommerne etapevinderen
Mange havde svært ved at se, at det var Marcel Kittel, som tog sejren over Boasson Hagen på gårsdagens etape i Tour de France. Dommerne er dog sikre.
Marcel Kittel sluttede bare fem millimeter foran Edvald Boasson Hagen på fredagens flade etape i Tour de France.
Afgørelsen var så tæt, at tyskeren dog ikke blev udpeget som etapevinder lige med det samme. Dommerne skulle se optagelserne igennem, og selvom man ikke umiddelbart kunne se det på de billeder, som ASO offentliggjorde, var de alligevel sikre - Quick-Step-rytteren havde vundet.
Det er en af de tætteste afgørelser i Tourens historie, da hullet svarer til 0,0003 sekund. Men hvordan kunne Tour-dommerne være så sikre, når rytterne kom med en fart på 70 kilometer i timen?
Det forklarer måldommer Severine Jamain til NBC Sport ifølge Velonews, der beskriver afgørelsen som den tætteste, hun har set i sin 10 år lange karriere.
Dommerne bruger et kamera, som er placeret på målstregen, der kan tage 10.000 billeder i sekundet. Derfor kan de med stor sikkerhed udpege vinderen, selvom forskellen er for lille til, at øjet umiddelbart kan se det.
I stedet for at tage billeder, som er mange pixels store og bruge udløser med digital sensor, er kameraet på målstregen et slit kamera. Det kan også beskrives som en scanner, som for eksempel kan findes i printere i flere danske hjem.
Man kan forestille sig, at kameraet kører over målstregen og scanner de ryttere, som kommer over. Kameraet kan tage så mange billeder i sekundet, da der ikke er nogen udløser, og billedet kun er på en pixel.
Da der ikke er nogen udløser, betyder det, at der ikke er noget, som kameraet ikke får med. Kameraet er hele tiden 'åbent', så det hele kommer ind. Det er godt, når du har ryttere, som kommer over stregen med en forskel på 0,0003 sekunder imellem hinanden.
Severine Jamain understreger dog, at Tissot, som står for tidstagningen, og ASO har folk omkring målstregen, som tager den afgørende og endelige beslutning. Derfor er det stadig en beslutning taget af mennesker, selvom der er meget teknologi inde over.