Tour de France

Froome om Arus angreb: - Der er en uskreven regel

Fabio Aru fortæller, at han ikke vidste, Chris Froome havde defekt.

Det lignede et helt afgørende tidspunkt i dette års Tour de France, da Chris Froome på søndagens sidste stigning blev ramt af gearproblemer og så sig nødsaget til at skifte cykel.

Især fordi konkurrenten Fabio Aru fra Astana på samme tid valgte at angribe favoritgruppen, hvor Froome sad. Briten mener ikke, det var i orden.

- Jeg mener bestemt, der er en uskreven regel i feltet om, at man ikke udnytter situationen, når løbets førende rytter har problemer, der forhindrer ham i at køre, siger Chris Froome i en pressemeddelelse fra Team Sky.

Aru vidste det ikke

Et af de store spørgsmål efter etapen var, om Aru i virkeligheden prøvede at udnytte Froomes defekt til at angribe.

Det kommenterede hovedpersonen selv på på Astanas pressemøde mandag, hvor han erklærede sig enig i den omtalte 'uskrevne regel'.

- Da jeg hørte i radioen, at Froome var 50 sekunder efter, stoppede jeg omgående. Jeg fortsatte ikke mit angreb, siger Fabio Aru.

Hverken Chris Froome eller Fabio Aru mener, de lagde mærke til hinanden, da Froome i denne situation havde brug for mekanisk hjælp, og hvor Aru angreb.

Til Ritzau udtalte Jakob Fuglsang søndag, at han mener, det er i orden at angribe i sådan situation, der udspillede sig.

- Man kan ikke altid vente, når en rytter har et mekanisk problem.

- Jeg ved ikke, hvad der skete i tilfældet med Froome, men har man dårlige ben, så kan man jo altid sige, at man har problemer med sin cykel, og så får man to minutters pause, hvor man lige kan få vejret, siger Fuglsang.

Porte stoppede angrebet

Alt drama forsvandt dog, fordi Aru fik besked om at holde igen, inden Froomes hjælpere sikkert kunne føre ham tilbage til gruppen. I den situation spillede Froomes største konkurrent til Tour-tronen, Richie Porte, en stor rolle.

Han lagde en dæmper på klassementsfolkenes store iver til at angribe, fordi han mente, det ikke var det rette tidspunkt til at angribe løbets leder på.

- Mange tak til Richie, sagde en lettet Froome til TV 2 SPORT efter etapen om Porte, som styrtede og udgik på en nedkørsel 25 kilometer fra mål.

Froome kørte på hold med ham i tre sæsoner, inden deres vejes skiltes, fordi Porte selv ville være kaptajn i de største løb.

- Jeg ved, hvor hårdt han har arbejdet for det her. Han var i kanon form, og han ville helt sikkert have sluttet på podiet. Så mine tanker går til Richie og hans hold. Jeg håber, han kan komme hurtigt tilbage.

Jakob Fuglsang, Chris Froome og Fabio Aru kom i mål på samme tid på etapen, som blev vundet af Rigoberto Urán.