'Kongeetape i Pyrenæerne': - Det er helt usædvanligt for Tour de France

Pyrenæernes kongeetape venter feltet torsdag efter to dage på flade veje.

Se 12. etape med studiestart kl. 10:10 på TV 2 PLAY

Favoritterne og outsiderne til at vinde årets Tour de France kommer på en ekstremt hård og udmarvende prøve, når det gælder torsdagens 12. etape.

Etapeprofilen taler sit tydelige sprog. Der er en masse spidser føjet til, når feltet rammer Pyrenæerne og kendte stigninger som Port de Balès, Peyresourde og Peyregudes.

Og der er noget ret specielt ved etapen.

- Det er helt usædvanligt for Tour de France, at vi skal så langt hen, før vi rammer en af de store bjergkæder. Det er værd at bemærke, at det er en meget lang etape på over 200 kilometer, og så ligger der fire grimme knolde helt til sidst, siger ekspert Henrik Jul Hansen.

Feltet skal nemlig overstå mere end 130 kilometer i meget kuperet terræn, før det for alvor går løs med en finale, der byder på to stigninger i kategori 1, én uden for kategori og finalebjerget i kategori 2, som over 2,4 kilometer stiger med 8,4 procent i gennemsnit.

- Det er en rigtig hård etape. Det er kongeetapen i Pyrenæerne, som starter med nogle mindre stigninger. Det er en rigtig svær etape. Der er kun to etaper tilbage, som slutter på en stigning. Så det er en af dem, der skal sætte klassementet mere på plads, siger Rolf Sørensen.

Morten Bennekou, der er sportsdirektør hos Team Sunweb, forventer ikke, at et udbrud holder hele vejen til mål, men at det derimod bliver en kamp om etapesejren mellem de helt store kanoner.

- Jeg tror, de store favoritter - det vil sige top-5 - vil køre relativt defensivt, det vil sige vente til de sidste stigning, før de skyder løs. Det, synes jeg, har været kendetegnende for de sidste års bjergetaper, siger Bennekou.

12. etape starter klokken 11:10, men allerede fra klokken 10:10 åbner vi vores optaktsstudie på TV 2.