Overlæge kalder Fuglsangs brud 'de værst tænkelige'

Jakob Fuglsang kan få meget store problemer på 12. etape. Det vurderer en overlæge, der kalder danskerens to brud for 'de værst tænkelige'.

Med 1 minut og 37 sekunder op til den gule førertrøje var der lagt op til en offensiv Jakob Fuglsang på 'kongeetapen i Pyrenæerne', men et styrt på 11. etape kan meget vel sætte en stopper for danske angreb.

En CT-scanning viste nemlig, at Astana-rytteren havde pådraget sig to brud i henholdsvis spolebenshovedet (albuen) og bådbenet (håndleddet). Det fortalte Fuglsang onsdag aften til TV 2 SPORT, da han kom ud fra hospitalet.

Mens Fuglsang selv havde svært ved at beskrive, hvor ondt det gjorde efter etapen, så fortæller Peter A. Suder, der er overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Hospitalsenheden Horsens, at det kan få meget stor betydning for det danske klassementshåb.

- Det er forbandet uheldigt. Hvis det er alvorlige brud, så er det de to brud, jeg vil undgå i en hånd og en albue af hensyn til senere komplikationer. Bruddet ved bådbenet kan resultere i manglende heling.

- Og det andet brud, jeg vil undgå i forhold til at skade bevægeligheden i albueleddet, det er det brud i spolebenshovedet. Og så ryger han ind i et banalt uheld i forplejningszonen og får brud i begge regioner. Det er sgu ’bad luck’, siger Peter Suder til TV 2, som du kan høre i forklaringen herunder:

Jakob Fuglsang kan få meget store problemer på 12. etape. Det vurderer overlæge Peter A. Suder, der kalder danskerens to brud for 'de værst tænkelige'. Video: TV 2 Sport

Manglende behandling kan få store konsekvenser

Bruddet ved spolebenshovedet kommer til at påvirke Fuglsangs evne til at lave drejebevægelser med albuen, og så påvirker det samtidig evnen til at bøje og strække armen. I sidste ende er det dog bruddet ved bådbenet i håndleddet, der er værst for danskeren. Der er nemlig høj risiko for komplikationer og problemer fremover, hvis ikke det behandles korrekt.

- Det afgørende er, hvor revnen ligger. En revne, der ligger midt i bådbenet, kan godt være et problem. Der kan man være uheldig at udvikle sig en manglende heling, hvis man belaster området, som man må formode, han kommer til de næste 1000 kilometer, uddyber Peter Suder og tilføjer, at Fuglsang skal håbe på, bruddet sidder mere i yderkanterne, så det ikke belaster hans cykelevne i samme grad.

- Jeg vil tro, de vælger at give ham en funktionel bandage på, som støtter ham omkring håndleddet. Og så må vi håbe på, at man har været opmærksom på, hvor bruddet sidder, for på sigt kan det komme til at give ham problemer.

Jakob Fuglsang styrtede på 11. etape i Tour de France og slog sit håndled. Her kommer han i mål. Video: Bo Bentsen

Samtidig bliver det på ingen måde en fordel for Jakob Fuglsang, at der venter over 200 kilometer i meget bjergrigt terræn.

- Den etape er ikke behagelig. Selvom det er to beskedne brud, så kan det blive meget generende. Jakob har en meget rolig og siddende kørestil, så han trækker måske ikke så meget med sine arme, som for eksempel Aru og andre gør. Han vil alt andet lige føle ubehag, når han skal bevæge og trække med armen, siger Peter Suder og slår til sidst fast, at specielt nedbremsninger kan blive rigtig svært for Fuglsang.

Se 12. etape af Tour de France på TV 2 og TV 2 Play fra klokken 10.10