Tour de France

Enkeltstarten fra helvede: Da Bjarne Riis kastede 'fantom-cyklen' i grøften

Den 26. juli er det 20 år siden, at Bjarne Riis på den afgørende enkeltstart i Tour de France 1997 kastede sin cykel i grøften i rent raseri.

Lørdag den 26. juli 1997. 

Lige præcis dén dag glemmer Bjarne Riis formentlig aldrig. Og det er der sikkert en hel del danske cykelfans, der heller ikke gør.

Det blev nemlig den perfekte kulmination på Bjarne Riis' uperfekte Tour de France-forsvar i 1997.

Tour-klassementet skulle den dag sættes endeligt på plads med en enkeltstart på 63 kilometer på løbets 20. etape. Dagen inden Paris.

Bjarne Riis, der det år skulle forsøge at forsvare sejren fra året forinden, havde haft et forfærdeligt Tour de France.

Sygdom, uheld og generel ubalance havde gjort løbet til et mareridt for Riis, der inden den afgørende enkeltstart blot lå nummer syv i den samlede stilling. Og uheldene var langt fra ovre. Særligt takket være den såkaldte 'fantomcykel'.

Drømmecyklen, der blev til hadecyklen

Bjarne Riis havde op til Touren fået specialfremstillet en helt særlig enkeltstartscykel af Pinarello til den nette sum af godt 400.000 kroner. Den gik i folkemunde under navnet 'Svanen' eller 'fantomcyklen'. Men det viste sig hurtigt, at den ikke skulle komme til at give Riis en fantomtid. 

Sådan så Bjarne Riis' meget specielle enkeltstartscykel ud. Den gik under kaldenavnet 'Svanen'.

Allerede inden starten på enkeltstarten ramlede danskeren ind i symptomatiske problemer. På vej hen til startrampen væltede Bjarne Riis, da han vil svinge benet over fantomcyklen. Han glemte, at der sad en drikkedunk bag på, og så måtte han - nærmest i slowmotion - ned og bide i asfalten.

Enkeltstarten både startede og sluttede i Disneyland, og historien fortæller, at det var en Disney-figur, der hjalp Riis op igen.

Den helt specielle cykel gik i stykker ved faldet, og det stod klart, at den ikke ville kunne bruges fra starten af de 63 kilometer. Bjarne Riis beordrede den repareret med det samme.

Han blev dog tvunget til at begynde enkeltstarten på en almindelig reservecykel og skiftede så over til 'Svanen', da den var fikset. Men det gjorde blot det hele endnu værre. 

Efter ganske få kilometer bliver han ramt af en punktering. Mekanikeren stormer ud og skifter hjulet, men efter få meters kørsel er det så kæden, der hopper af og sætter sig fast. Og her flød bægeret over for Bjarne Riis. En hel Tour's frustrationer havde hobet sig op, og det kom til at gå ud over jernhesten. 

Gense situationen fra Tour de France 1997, hvor Bjarne Riis i frustation kastede med sin cykel Video: TV 2 SPORT

- Det er ikke til at tro, hvilket vanvid jeg står midt i. Rasende og frustreret står jeg af cyklen og kigger vantro på den.

- "Hvad fanden gør du nu, Bjarne?", når jeg at tænke et splitsekund, inden jeg tager cyklen og kyler den ad helvede til ud i grøften. Nu kan jeg ikke tåle mere. Det er min livssituation i en nøddeskal.

Sådan beskriver Bjarne Riis selv episoden i sin selvbiografi, RIIS. Et Tour de France-øjeblik, der siden er blevet berømt og ikonisk.

Mekanikerne tilbød ham igen at få reservecyklen, men Riis nægtede. Han ville have fikset fantomcyklen igen. Som sagt, så gjort.

Den slagne dansker kørte videre og kom i mål på en beskeden plads som nummer 93. Han blev endda overhalet undervejs af Abraham Olano, der havde startet sin enkeltstart seks minutter efter Riis.

Bjarne Riis formåede altså langt fra at forbedre sig i klassementet, og han sluttede som nummer syv i Tour de France 1997. 

Bjarne Riis skyllede den skuffende enkeltstart ned med en kold øl.