Tour de France

Jørgen Leth vil særligt huske Touren for rytteren med det 'kraftfulde' navn

Jørgen Leth er ikke i tvivl om, hvad han vil huske bedst fra Touren. Han er nemlig blevet yderst glad for colombianske Rigoberto Urán Urán.

I går blev der trådt i pedalerne for sidste gang i Tour de France 2017.

Nu er det således tid for alverdens cykelfans til at gøre status. Status over tre uger med cykelløb på den store klinge i Tour de France.

Dén status tog TV 2 SPORT's kommentatorer hul på i boksen under lørdagens enkeltstart.

Herunder Jørgen Leth, der efterhånden har oplevet Tour de France på tætteste hold i en menneskealder. Og hvad er det så, Leth særligt vil huske fra 2017-udgaven af verdens største cykelløb?

- Det er måske en lidt aparte ting. Jeg er helt enig med Rolf i at ville huske Warren Barguil og Michael Matthews for deres indsats, men jeg vil også huske Urán for hans tilbagekomst på det højeste niveau. Det er jeg meget glad for at have konstateret og oplevet.

- Han er der jo og har virkelig været stærk i det her løb, og det niveau har man ikke set ham på i en del år, siger Jørgen Leth, der også indrømmer, at han har en helt særlig veneration for cykelryttere fra det sydamerikanske land:

Darwin Atapuma. Hvordan kan man hedde det?

Jørgen Leth

- Det hænger også sammen med min særlige interesse for colombianernes præstationer i Tour de France og de andre store etapeløb. Der er lidt revanche for mig at se med Urán, der kommer så stærkt tilbage. Det er jeg glad for. Det er en stor evne at kunne det.

Rigoberto Urán sluttede på andenpladsen i årets Tour de France, efter at han særligt i de helt høje bjerge har vist sit værd. Men colombianeren har dog undervejs mødt en smule kritik for ikke at være angrebslysten nok. Han har faktisk kørt tre ugers cykelløb, hvor han blot én enkelt gang har gennemført et decideret angreb.

Rigoberto Urán fik ødelagt sit gear og måtte køre finalen i kun ét gear. Video: Bo Bentsen

Men det er ikke noget, der får Jørgen Leth til at ændre mening.

- Jeg tror, det er hans måde at køre på. Jeg tror ikke, det er noget, han har lavet om. Jeg tror altid, han har været defensiv og beskeden som person. Det kan man måske ikke bare lave om, siger Jørgen Leth, der også har en ekstra Urán-trumf i ærmet:

- Og så er jeg glad for, at han hedder ’Urán Urán’. Det er der unægteligt meget kraft i.

Det kraftfulde dobbelte efternavn leder videre til en snak om navne. Endnu en faktor, der udløser Jørgen Leths forkærlighed for colombianerne i Tour de France. 

Herunder rytteren med feltets vel nok mest særegne navn, Darwin Atapuma.

- Det er et af de bedste navne i hele feltet. Darwin Atapuma. Hvordan kan man hedde det? De colombianske navne i særdeleshed har noget fantastisk over sig. Noget dristigt og udfordrende og samtidig meget selvbevidst, siger Jørgen Leth.