Tour de France

- På en måde var det den bedste dag, og på en måde var det den værste

I dag er det præcis 10 år siden, at Michael Rasmussen på én og samme dag vandt kongeetapen i Tour de France og efterfølgende blev smidt ud af løbet.

Den 25. juli 2007 vil for evigt stå som kontrasternes dag for den tidligere cykelrytter Michael Rasmussen.

En dag, hvor grænsen mellem succes og fiasko nærmest ikke eksisterede. En dag med en meget, meget nænsom blanding af himmel og helvede. Af glæde og smerte. Af succes og fiasko.

- På en måde var det den bedste dag i min karriere, og på en måde var det den værste. Det er en meget surrealistisk dag i virkeligheden at huske tilbage på, siger Michael Rasmussen til TV 2 SPORT.

For præcis 10 år siden kørte Michael Rasmussen iført den gule førertrøje alene i mål på femtesidste etape af Tour de France. Han var første mand på toppen af majestætiske Col d'Aubisque i Pyrenæerne. Etapesejr i den gule trøje. Et øjeblik til historiebøgerne.

Nu skulle Michael Rasmussen faktisk bare promenere sig til Paris, og så ville Danmark have den bare anden Tour de France-vinder nogensinde.

- Jamen altså, der var jeg jo verdens bedste cykelrytter, husker Michael Rasmussen.

Men så ramlede det hele. På få timer gik "Kyllingen" fra helt til skurk.

- Det var jo en ganske, ganske forfærdelig aften.

Løgnen om Mexico

Så snart Michael Rasmussen trådte ned fra podiet, hvor hele cykelverdenen havde hyldet ham som formodet kommende Tour de France-vinder, faldt verden sammen omkring ham.

- Fra det øjeblik, jeg kører ind over målstregen og dårligt nok når at komme ned fra podiet, bliver jeg jo konfronteret med det faktum, at Davide Cassani skulle have set mig, siger Michael Rasmussen.

Jeg tænkte, det her er noget pis. Det her er ikke særligt godt...

Michael Rasmussen

Den tidligere italienske toprytter Davide Cassani havde angiveligt set Michael Rasmussen træne i Italien, mens han selv havde oplyst, at han var i Mexico for at træne.

Med andre ord var danskeren blevet opdaget i at lyve. Og i at gemme sig for dopingmyndighederne.

- Jeg tænkte, det her er noget pis. Det her er ikke særligt godt.

- Men jeg kunne ikke forestille mig, at det var slut på den måde. Det tror jeg ret beset, at de færreste havde forestillet sig.

Men da mørket faldt på i Frankrig, stod det efterhånden mere og mere lysende klart, at det rent faktisk var slut. Det hollandske hold Rabobank valgte sent samme aften at smide Michael Rasmussen ud af Tour de France. Iført den gule førertrøje.

Begrundelsen var, at danskeren havde løjet.

Resten er historie. Danskeren endte med at få en dopingdom, og han kom aldrig for alvor tilbage til cykelsportens verdenstop. Men stemningen - både den positive og negative - fra den 25. juli 2007 hjemsøger stadigvæk "Kyllingen".

- På trods af, at der er sket rigtigt mange ting i løbet af de sidste 10 år, så er stemningen stadigvæk lige under overfladen, og den kan genkaldes med sekunders varsel. Jeg har det stadigvæk som om, at det er noget, der er meget, meget tæt på. Også fordi, at jeg bliver konfronteret med det meget ofte.

10 turbulente år

Der er gået 10 år siden den dramatiske og begivenhedsrige sommerdag i 2007. 10 år, hvor Michael Rasmussen har oplevet lidt af en rutsjebanetur.

Dopingsager, comeback, karrierestop, dopingindrømmelser, opstart af cykelhold, lukning af cykelhold. Listen er lang over livsomvæltende begivenheder for den i dag 43-årige Michael Rasmussen i løbet af de sidste 10 år.

- Der er løbet meget vand i åen i løbet af de 10 år.

- Mit liv samlet set over en måske nærmere 15-årig periode har vel været som at være til Metallica-koncert 15 år i træk. Der har været rigtigt, rigtigt mange op- og nedture. Jeg talte sammen forleden, at jeg har haft otte eller ni retssager i seks forskellige lande, og det har været enormt opslidende, siger han.

I 2013 stod Michael Rasmussen offentligt frem og indrømmede, at han havde benyttet sig af doping i en periode på 12 år.

Jeg har delt vandene - både før og efter...

Michael Rasmussen

En velovervejet beslutning, der har gjort livet nemmere.

- Det betød jo, at jeg ikke længere skulle holde den del af mit liv hemmeligt. Og det har været en stor befrielse, at jeg rent faktisk kan sidde her som en af de få cykelryttere og tale helt åbent om, hvad jeg har gjort i fortiden, siger Michael Rasmussen, der ikke frygter, at han den dag i dag har taget skade af dopingmisbruget:

- Jeg frygter absolut ikke for mit helbred. Jeg føler mig sund og rask som aldrig før. Det er ikke noget, jeg går rundt og spekulerer på, og det er absolut ikke noget, jeg ligger søvnløs over. 

Comebacket til Tour de France

Efter otte år langt væk fra det Tour de France, som han i 2007 var så tæt på at vinde, vendte Michael Rasmussen i 2015 tilbage til verdens største cykelløb. Denne gang som cykelekspert for Ekstra Bladet.

Men selvom der var gået adskillige år, så var det som om, at tiden havde stået stille siden 25. juli 2007.

- Der var ret stor virak. Og der var ret meget opmærksomhed, fordi der var en helt masse mennesker, som følte, at vi stadig kun var fremme ved den 25. juli 2007. Altså, de følte, at de stadig manglede at få svar på en helt masse spørgsmål.

- Det var vel i virkeligheden de samme spørgsmål, som jeg kunne have mødt, hvis jeg var stillet til start den 26. juli 2007. Så det var naturligvis spørgsmål om doping og om fortiden.

- Jeg havde ikke noget problem med det. Altså, tværtimod, så var der en meget afslappet atmosfære fra min side af. Jeg tror i virkeligheden, at der var mange af journalisterne, der forsøgte at piske stemningen langt højere op, end den i virkeligheden var, siger Michael Rasmussen om sin tilbagevenden til Tour de France.

10 år er der gået, siden Danmark var tæt på at få en Tour de France-vinder. Det var imidlertid en illusion bygget på doping.

For historien om Michael Rasmussen er også historien om doping. En historie, der altid vil trække tråde tilbage til den 25. juli 2007. En dag, der efterfølgende bragte "Kyllingen fra Tølløse'" i en kæmpe popularitetskrise.

Siden da har nogle tilgivet ham. Andre har ikke. Han tror dog selv på, at folk forstår, hvorfor han benyttede sig af snyd.

- Jeg har delt vandene - både før og efter. Og jeg har et indtryk af, at det lige nu er i min favør.

- Jeg tror ret beset, at femøren nok er faldet for de fleste efterhånden. Det er ikke sikkert, den var det i 2007. Det er heller ikke sikkert, den var det i 2012. Men jeg tror, at efter Lance Armstrong og jeg selv har fortalt, hvordan tingene hang sammen i cykelsporten, så tror jeg ikke, der er så mange overraskelser tilbage længere.

I dag arbejder Michael Rasmussen som mountainbikeunderviser på en høj- og efterskole ved Viborg. Desuden har han også i år ageret kommentator for Ekstra Bladet under Tour de France.