Dopingstof 'trender' i cykelsporten - sådan virker det

Samuel Sanchez er den seneste rytter i rækken, der er blevet testet positiv for GHRP-2. Herunder kan du blive klogere på, hvordan stoffet virker.

En ny dopingsag ramte cykelverdenen torsdag. I en pressemeddelelse offentliggjorde den internationale cykelunion, UCI, at BMC-rytteren Samuel Sanchez er testet positiv for brug af det ulovlige stof GHRP-2.

Den tidligere OL-vinder fra 2008 er dog langtfra den eneste, der i år har taget væksthormonet og er blevet testet positiv for det. Blandt andre Bardiani-rytterne Stefano Pirazzi og Nicola Ruffoni røg i fælden kørt før Giro d'Italia.

- Det virker, som om det er et stof, der 'trender' lidt. Der er andre i cykelsporten, der også er taget for det. Det er måske noget, de har haft en fornemmelse af, at man godt kan slippe af sted med. Men det kan de så ikke alligevel. Man kan forestille sig, at der kan komme flere sager, hvis man har fundet bedre metoder til at teste for det, lyder det fra TV 2 SPORTs cykelkommentator Dennis Ritter.

GHRP-2 (pralmorelin) er godkendt til behandling af væksthormonmangel i USA, men ikke i Danmark. Men hvordan virker det specifikt på cykelryttere, der står foran et langt og udmarvende løb?

- Det er et væksthormon-lignende stof. Det er i princippet et stof, som øger ens mængde af væksthormon i kroppen. Så når man tager det, søger man at få de effekter, som væksthormon har - for eksempel en fedtforbrændende effekt, siger Jakob Mørkeberg, der er videnskabelige konsulent hos Anti Doping Danmark, til TV 2 SPORT.

- Hovedsageligt er det fedtmængden, det (stoffet, red.) reducerer. Der er givetvis også nogen, som bruger det for at få større muskler, så man simpelt hen tager det sammen med nogle andre stoffer, som er mere potente, men tager man det alene, er det for at reducere ens fedtmængde.

Hvor godt virker det?

- Det er svært at sige. Det er noget medicin, som er udviklet til syge mennesker, og det virker i hvert fald på dem. Nu er der flere cykelryttere, som er testet positiv for det, og normalt når man tager noget, er det som regel, fordi det har en effekt. Så jeg vil gå ud fra, at det også har virket her, siger Jakob Mørkeberg.

Lidt held spillede ind

GHRP-2 har en kort sporingsperiode. Ifølge den videnskabelige konsulent har forsøg vist, at det formentlig kan være ude af kroppen inden for et par dage. Derfor har antidoping-myndighederne også været lidt heldige med at kunne tage Sanchez på fersk gerning, mener Mørkeberg.

- Det er en kombination af, at det er en veltilrettelagt test, som ligger i en højrisikoperiode kort inden et større cykelløb, men også kombineret med en lille smule held, fordi sporingstiden er så kort, som den er. Så man skal time testen på det helt rigtige tidspunkt, før man vil finde stoffet, siger han.

Anti Doping Danmark har kendt til sportsfolks brug af stoffet i en årrække og vil fortsat teste for det i de kommende år, lyder det fra Jakob Mørkeberg.

- Det er egentlig noget, vi har haft øje på i flere år. Så det er ikke nyt for os, og vi tester allerede for det og har gjort det i flere år, så vi vil fortsætte den testning, som vi allerede laver.

Som konsekvens af den positive dopingprøve har BMC suspenderet Samuel Sanchez, og dermed stiller han ikke til start i Vuelta a España, der begynder lørdag aften. I stedet er han hjemme og venter på resultatet af den såkaldte B-prøve.