Cykling

- Zero coma zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero cinco

Bjarne Riis og hans danske cykelhold arvede en dopingsag, da Alberto Contador kom til holdet.

To måneder efter sin tredje Tour de France-sejr bliver det største navn i cykelsporten tvunget til at stille sig frem.

Alberto Contador indkalder til pressemøde hjemme i Madrid, hvor en enorm skare er mødt op. Han forsøger at smile og vise overskud, men det er tydeligt at se, at han er presset.

Det var et chok. Jeg tænkte: ”Det er løgn. Jeg tror ikke på det”

Bjarne Riis

Han taler spansk. Ind imellem bævrer hans stemme en smule, men 12 tal får han udtalt klart og tydeligt.

- Zero coma zero zero zero… zero zero zero… zero zero zero… zero cinco.

Selvom han forinden havde skabt det ene store billede efter det andet på cykelsportens scener, er tallene fra pressemødet blevet et trist billede på Alberto Contadors succesrige karriere.

Der blev fundet spor af det forbudte stof clenbuterol i en urinprøve fra hviledagen den 21. juli i Tour de France 2010.

0,00000000005 gram per milliliter.

Alberto Contadors berømte 0'er Video: Bo Bentsen

Pressemødet blev starten på en halvandet år lang møgsag for cykelsporten og cykelsportens største stjerne, som kort forinden havde annonceret sit skifte til Bjarne Riis’ danske cykelhold.

Et chok for Riis

Riis og Saxo Bank-holdet havde gennem et årti – siden Riis tog over i slutningen af år 2000 – mejslet sit navn fast i sportens A-klasse.

Det var blevet til én Tour de France-sejr, etapesejre i alle tre Grand Tours samt sejre i forårsklassikerne Paris-Roubaix og Liège-Bastogne-Liège, men ambitionerne blev skudt lodret i vejret, da Riis den 3. august kunne offentliggøre Alberto Contador som ny rytter fra og med den kommende sæson. Han havde hentet det største navn til holdet, og med ham ville Riis vinde alle Grand Tours. Endda i samme sæson på et tidspunkt, lød det fra holdejeren.

Men knap to måneder senere, omkring midnat, modtog Bjarne Riis en besked, der truede med at lægge hans største investering og store visioner i ruiner.

- Det var et chok. Jeg tænkte: ”Det er løgn. Jeg tror ikke på det.” Nu har vi lige skrevet kontrakt med ham, og så kommer det her. Vi kan ikke blive ved med at få ubehagelige overraskelser. Vi har fået nok gennem tiderne, fortæller Bjarne Riis.

Alberto Contador var testet positiv. Natten til den 30. september udsendte den internationale cykelunion nyheden, og ved middagstid indkaldte Contador til pressemøde.

Jeg var godt klar over, at uanset hvilken beslutning vi tog, ville man hos nogle blive upopulær

Bjarne Riis

Udover det 12 skarpt udtalte cifre bedyrede spanieren sin uskyld. Han fortæller, at stoffet havnede i hans krop som følge af et stykke inficeret oksekød, han spiste under Touren, og lagde desuden vægt på, at mængden ikke gør nogen hurtigere på cyklen.

Det var et hårdt slag for Contador, hvis fremtid pludselig var usikker. Det samme gjaldt Bjarne Riis, der med Contador-kontrakten arvede en dopingsag. Han og Saxo Bank-holdet vendte hver en sten i sagen, før de gik ud og bakkede Contador 100 procent op.

- Det var en kæmpe investering, vi havde lavet, og pludselig risikerer vi, at det hele smuldrer på en fuldstændigt latterlig sag, som det jo er og har været. Det bliver vi gidsler i. Ikke desto mindre var vi jo bare nødt til at håndtere det, siger Bjarne Riis.

- Selvfølgelig var der en masse følelser involveret, men vi kunne sagtens tage dem væk og sige, hvad der var det rigtige, og vi følte ikke, vi kunne lade den mand ligge alene, for det fortjente han ikke. Det var situationen ikke til. Mange mener selvfølgelig noget andet, men sådan er det.

Sagen delte vandene i cykelsporten, mens Contador afventede en eventuel dom, som det spanske cykelforbund skulle forestå. Han blev mødt af opbakning fra især Riis, mens UCI’s daværende præsident Pat McQuaid ikke ville snakke om en igangværende sag. Dog udtalte han, at Alberto Contador – skyldig eller ej – havde ”skadet os rigtig meget”.

Alberto Contador blev suspenderet og kørte ikke flere cykelløb i 2010, mens det spanske forbund undersøgte sagen til bunds. Han måtte leve i uvished helt frem til januar.

Dømt og frikendt

Den 28. januar har Contador igen indkaldt til pressemøde i Madrid. Nu har han sin nye arbejdsgiver ved sin side.

Hvis Contador syntes påvirket på dagen, hvor han fortalte om sin positive test, var han denne gang knust. Hans stemme er svag og usikker af en klump i halsen. Forbundet er nået frem til en beslutning.

- Det er en virkelig sørgelig dag for mig. Jeg vil gøre alt, jeg kan for at få den ændret, men hvis det ikke lykkes, vil jeg klage så langt op, som det er nødvendigt for at forsvare min uskyld til det sidste, sagde Contador.

Forbundet indstillede til et års karantæne til Contador, der med det samme ankede dommen.

På pressemødet var Bjarne Riis anderledes klar i mælet, da han igen tilkendegav sin ubetingede støtte til og tro på Contador, så længe påstanden om, at stoffet ubevidst var havnet i hans krop, ikke blev modbevist. Alligevel var det ubehageligt for ham at opleve Contador presset som aldrig før.

- Sådan nogle situationer er altid utroligt vanskelige, og der er ikke nogen nem vej. Alligevel føler jeg også, vi efterhånden har en vis erfaring og havde nogle gode folk omkring os, som rådgav. Det gjaldt om at tage de beslutninger, der skulle tages. Den hårde vej. Jeg var godt klar over, at uanset hvilken beslutning vi tog, ville man hos nogle blive upopulær. Det er jo en del af gamet og livet, vil jeg næsten sige, og det skal bare håndteres, siger Bjarne Riis.

Det spanske cykelforbund måtte endnu engang behandle sagen, og i processen modtog Contador offentligt støtte fra den daværende spanske premierminister José Luis Rodríguez Zapatero. På Twitter slog landets leder fast, at der intet juridisk grundlag var for at sanktionere Contador.

Samtidig havde en clenbuterol-sag mod en tysk bordtennisspiller kørt. Sagen blev afvist af hans forbund, og den valgte det internationale antidopingagentur WADA ikke at appellere.

Ifølge flere spanske medier havde Zapateros tweet og den anden dopingsag en vis indflydelse, da det spanske cykelforbund den 15. februar frikendte Contador, således at han igen var fri til at køre cykelløb.

Men UCI lod ikke sagen slutte her.

Ubehageligt for Riis

UCI gennemgik sagsakterne, og den gennemgang overbeviste ikke forbundets jurister om, at Contador havde ført klart bevis for, at den positive dopingprøve var forårsaget af et forurenet stykke kød. Derfor bragte UCI sagen ind for den øverste dømmende myndighed, den internationale sportsdomstol CAS.

Det var vores største investering nogensinde, og jeg havde tænkt mig, at vi skulle vinde Tour de France de næste mange år med ham

Bjarne Riis

Det blev understreget fra UCI’s side, at hovedmålet ikke var at få Contador kendt skyldig. Derfor fik han lov til at køre cykelløb, mens sagen rullede.

Med den tunge sky hængende over hovedet blev Contador en øjeblikkelig succes på sit nye hold, Saxo Bank-SunGuard. Han sikrede Bjarne Riis’ hold dets anden Grand Tour-sejr, da han suverænt vandt Giro d’Italia i maj 2011.

Egentlig skulle sagen i CAS afsluttes før årets Tour de France i juli, men høringerne blev igen og igen udsat, så sagen trak i langdrag.

- Det var ubehageligt og ukorrekt. Det giver sig selv, siger Bjarne Riis med henvisning til hans og holdets opbakning og tro på hans uskyld.

- Det var vores største investering nogensinde, og jeg havde tænkt mig, at vi skulle vinde Tour de France de næste mange år med ham. Behøver jeg sige ret meget mere?

Contador kunne stille til start i Tour de France, og her var det franske publikums holdning tydelig allerede inden løbets start. Løbets direktør, Christian Prudhomme, havde godt nok selv sagt ”ja” til at lade Contador køre, men til holdpræsentationen blev Contador mødt af buhråb fra de fremmødte tilskuere.

Han reagerede ikke på det franske folks modvilje og svarede på generelle Tour-spørgsmål på podiet.

Her fik han støtte fra rivalernes lejr. Året inden havde Contador slået Andy Schleck med under et minut, da han vandt Touren, men storebror Schleck, Fränk, forsvarede rivalens tilstedeværelse.

- Det er ikke folkets beslutning, sagde han.

Touren blev dog ingen succes for Contador. Han blev kun nummer fem i klassementet, og løbet blev hans sidste det år.

Han måtte vente helt indtil det nye år, før dommen faldt. Fire dages høringerne i CAS fandt først sted i november. Nu ventede dommen.

Karantæne og frataget sejre

I starten af februar omstødte CAS det spanske cykelforbunds frikendelse af Alberto Contador. Han blev i stedet idømt to års karantæne med udløbsdato den 5. august 2012.

Samtidig fik Contador frataget samtlige sejre fra den positive test under Touren i 2010 og frem. Tour-sejren og Giro-sejren blev slettet fra historiebøgerne.

Men domsafsigelsen vakte opsigt. CAS nåede frem til den konklusion, at det var usandsynligt, Contador bevidst havde dopet sig.

- Sat på spidsen er Contador i dag blevet frikendt for dopingbrug. CAS lægger i dommen vægt på, at den sandsynlige årsag til, at clenbuterol har fundet vej til Contadors krop, er et kosttilskud, sagde den daværende formand for Antidoping Danmark, Jens Evald.

Contador manglede beviser for, at clenbuterol fandt vej til kroppen på grund af den berømte bøf.

Han og Bjarne Riis droppede at afprøve dommen igen ved CAS, fordi det ”sikkert havde været håbløst”. I stedet kunne de se tilbage på halvandet år, som kostede såvel rytter som hold dyrt.

- Hvor meget kan jeg ikke sige. Vi ved jo aldrig, hvordan tingene havde været, men der er ingen tvivl om, at det har kostet ham en del og sandsynligvis også en Tour-sejr igen, siger Bjarne Riis.

- Det er absurd, hvad vi mistede på det. Man kan ikke gøre det op. Hvis vi havde vundet Touren en eller to gange i stedet for alt det her med Alberto, kunne det da godt være, at Saxo Bank for eksempel havde været endnu mere gavmilde, end de var, eller lavet lidt længere kontrakter, end de gjorde. Hvem ved? Det kan være, der stadig havde været et dansk cykelhold endnu. Vi kan ikke svare på det. Det er gætteri.

Alle rytterne ved, jeg vandt. Ingen har nogensinde sagt det modsatte

Alberto Contador

Mens der var bred konsensus i cykelsporten om, at sagen stod på alt for længe, delte skyldsspørgsmålet efter domsafsigelsen vandene.

Især i Frankrig blev der lagt vægt på, at der altså var tale om en positiv dopingprøve, hvor blandt andre Tour-direktør Christian Prudhomme, den tidligere stjernerytter Laurent Jalabert og Cofidis-manager Eric Boyer udtalte offentlig opbakning til CAS’ beslutning.

Men Contadors luxembourgske rival Andy Schleck, der i 2010-udgaven blev slået med 39 sekunder, bakkede op. Han blev kåret som vinder i stedet for Contador.

- Der er ingen grund til at være glad. Jeg har først og fremmest ondt af Contador. Jeg har hele tiden troet på hans uskyld. Jeg kørte mod ham i det løb og tabte. Mit mål er at vinde Touren på en sportslig måde, sagde Andy Schleck.

Sagen blev lukket, og Contador gik glip af Giro d’Italia, Tour de France og OL i 2012.

Ser stadig Giro-sejren som sin

Contador gjorde comeback dagen efter, karantænen udløb i det hollandsk-belgiske optaktsløb til Vuelta a España, Eneco Tour. Her blev han nummer fire, men fik kørt sig i en form, der var nok til at vinde hjemlandets Grand Tour.

Han vandt også Vueltaen i 2014, mens hans sidste Grand Tour-sejr i karrieren blev Giro d’Italia i 2015. Oppe mod den stærke Astana-duo Fabio Aru og Mikel Landa formåede han at køre sig til karrierens syvende Grand Tour-sejr.

Da Contador kørte over målstregen i Milano iført den lyserøde førertrøje, løftede han armene fra styret, og fra begge hænder strittede tre fingre. Contador står kun noteret for to Giro-sejre i historiebøgerne, men i sin egen bevidsthed er Contador tredobbelt Giro-vinder.

- Jeg vandt den Giro (i 2011, red.). Alle, der så det på tv, og som fulgte mig, er enige. Derfor viste jeg tre fingre. Alle rytterne ved, jeg vandt. Ingen har nogensinde sagt det modsatte, lød den kontante melding fra Contador.