Jan Ullrich dømt for spirituskørsel

16x9
Jan Ullrich ved retssalen i den schweiziske by Weinfelden. Foto: GIAN EHRENZELLER / Scanpix Denmark

Jan Ullrich har fået en betinget fængselsdom på 21 måneder med fire års prøvetid som følge af et uheld, han forårsagede på grund af spirituskørsel.

At kombinere alkohol og bilkørsel kan medføre meget alvorlige konsekvenser. 

Det må Tour de France-vinderen fra 1997, Jan Ullrich, sande, da han fredag blev idømt en betinget fængselsdom på 21 måneder med en prøvetid på fire år og en bøde på 10.000 schweizerfranc (68.000 kroner), fordi han i 2014 forårsagede et trafikuheld med alkohol i blodet. 

Tyskeren, der på det pågældende tidspunkt var bosat i Schweiz, blev målt til at have en promille på 1,4, da han ramte to biler. Den tidligere cykelstjerne kørte angiveligt 132 kilometer i timen på et sted, hvor fartgrænsen var på 80 kilometer i timen. 

Den betingede dom betyder, at Jan Ullrich altså ikke skal ind og ruske tremmer, men sådan kunne det meget vel have endt, hvis de første rapporter holdt vand. 

I følge det tyske medie Bild forlød det nemlig, at den 43-årige tysker kørte op mod 140 kilometer i timen, hvilket er 60 kilometer i timen hurtigere end det tilladte. Reglerne i Schweiz siger, at man skal ind og afsone sin straf, hvis man overskrider fartgrænsen med 60 kilometer i timen eller derover.  

Ved uheldet kørte Jan Ullrich med så høj fart, at han ikke kunne nå at bremse og kørte derfor ind i to biler - dog uden at nogen kom alvorligt til skade. 

- Jeg er meget lettet over, at det nu er overstået. Tre år og fire måneder er usædvanlig lang tid at holde en retssag kørende. Jeg er glad og taknemmelig for, at der ikke var nogen, der kom alvorligt til skade ved uheldet, og jeg kan kun gentage, at jeg fortryder min handling, siger tyskeren på sin hjemmeside

I 2007 stoppede Jan Ullrich officielt sin aktive cykelkarriere, efter det kom frem, at han var indblandet i den store dopingskandale ’Operation Puerto’.

Tyskeren, der i dag bor på Mallorca med sin familie, blev i år tildelt rollen som sportsdirektør for det traditionsrige endagsløb Rund um Köln. Det blev dog kun til tre dage i den stilling, før han trak sig på grund af hård kritik i medierne.

Årets Tour de France startede i Düsseldorf, men til trods for starten i Jan Ullrichs hjemland modtog han aldrig en invitation af ASO, der arrangerer det tre uger lange etapeløb.