16x9

Bruges VM-trøjen forkert, kan det koste 68.000 kroner

Den legendariske regnbuetrøje fejrer 90-års fødselsdag, når den skal uddeles til verdensmestrene ved VM i Bergen, der starter søndag.

square to 16x9

- Jeg synes næsten, det er det smukkeste af alt i cykelsporten. VM-trøjen. Den rangerer højere end den gule trøje for mig.

TV 2 SPORT's cykelkommentator Jørgen Leth har oplevet VM i en lang årrække og har et helt specielt forhold til regnbuetrøjen, som verdensmestrene bliver klædt i.

Trøjen er gennem tiderne blevet båret af en perlerække af cykelsportens største ryttere, men har også fået et ry for at forbande den, der kører i den. Samtidig er der meget strikse regler for brugen af trøjen, som kan koste en rytter dyrt.

Men hvorfor er regnbuetrøjen egentlig så speciel? Det forsøger vi at give nogle svar på herunder.

Regnbuen, der ikke er en regnbue

Faktisk er trøjens navn misvisende, eftersom farven sort ikke indgår i en regnbue.

Den farverige konstellation på en altovervejende hvid trøje blev skabt i 1927, hvor den første verdensmester, italienske Alfredo Binda, kunne trække regnbuetrøjen over hovedet.

Italienske Alfredo Binda var den første til at køre i den regnbuestribede trøje

square to 16x9
Italienske Alfredo Binda var den første til at køre i den regnbuestribede trøje Foto: STF / Scanpix Denmark

Den internationale cykelunion, UCI, som arrangerer VM, gør brug af netop farverne blå, rød, sort, gul og hvid i sit logo, som er lavet med inspiration fra de olympiske ringe, der symboliserer verdens fem kontinenter.

Trøjens æstetik ifølge Jørgen Leth

- Den er perfekt. Den kan ikke forbedres på nogen måde.

- Det er der heller ikke nogen, der har forsøgt på. Den er, som den er; meget enkel med et gammeldags design. Jeg kan huske VM i mange, mange år, og det er den samme trøje igennem alle årene. Det kan jeg enormt godt lide. Der er ikke forsøgt nogen moderniseringer af trøjen. Hverken dimensionerne, farverne eller designet.

Regnbuetrøjen, som den så ud på Peter Sagan i 2016.
Regnbuetrøjen, som den så ud på Peter Sagan i 2016. Foto: DOUG PENSINGER / Scanpix Denmark

- Det er noget, der styrker følelsen af, at cykelsporten er gammel og har mange traditioner, og nogle af dem er evigt inspirerende.

Trøjens forbandelse

For en cykelrytter er det en kæmpemæssig triumf at vinde VM og giver en evig plads i historiebøgerne, men for rigtig mange rytteres vedkommende har regnbuetrøjen været en forbandelse. Sådan er mytologien i hvert fald blevet udlagt.

Jeg har fået opmærksomhed fra flere hold og har allerede nu fået henvendelse omkring hold for 2019, så det har helt klart gjort noget godt for min karriere.

Amalie Dideriksen, verdensmester i cykling

Den schweiziske epidemiologiprofessor Thomas Perneger satte sig i 2013 for at undersøge begrebet om regnbuetrøjens forbandelse. Han nåede frem til, at verdensmesteren vandt omkring 20 procent færre løb det efterfølgende år. Pernegers konklusion var dog, at man ikke kan tale om det som en forbandelse, men derimod en naturlig udvikling efter et år med mange sejre; at det efterfølgende år med eller uden en VM-titel som oftest vil indbringe færre sejre.

Dog er der flere eksempler på ryttere, der efter at have vundet VM har haft elendige sæsoner med enten skader eller manglende sejre. Af eksempler kan Stephen Roche (1987), Luc Leblanc (1994) og Philippe Gilbert (2012) nævnes.

Irske Stephen Roche vandt VM i 1987 og havde forinden vundet både Giro d'Italia og Tour de France. Men han fik stort set ikke mulighed for at vise regnbuetrøjen frem, da han stort set hele det efterfølgende år var ude med en tilbagevendende knæskade.
Irske Stephen Roche vandt VM i 1987 og havde forinden vundet både Giro d'Italia og Tour de France. Men han fik stort set ikke mulighed for at vise regnbuetrøjen frem, da han stort set hele det efterfølgende år var ude med en tilbagevendende knæskade. Foto: Getty Images

- Jeg er ikke troende, jeg har ingen religion udover at udføre et godt stykke arbejde. Men efter et stykke tid sagde jeg til mig selv, at der var et eller andet ved den trøje, som om den blokerede mig i min jagt på mere succes. Det er ikke en forbandet trøje, men problemet er, at den ikke kører uforstyrret rundt i feltet. Alle kigger på den. Når man kører i finalen, vil der ni ud af ti gange være nogen på hjul af dig, sagde belgiske Philippe Gilbert i 2013 til den franske sportsavis L'Equipe efter et år, hvor han kun vandt én sejr.

Den nuværende verdenmester, slovakiske Peter Sagan, afkræfter forbandelsen. Han vandt VM for første gang i 2015. I året op til vandt han ni sejre, mens han i det første år som verdensmester vandt 13. Han genvandt endda verdensmesterskabet i 2016 og har siden vundet 11 sejre.

Klare regler - store bøder

Den nykårede verdensmester får trøjen på kort efter løbet er gennemført. Den overrækkes ved en podieceremoni som ved alle mulige andre cykelløb. Trøjen må bæres til og med dagen inden det efterfølgende verdensmesterskab, så den regerende verdensmester får altså ikke lov til at vise den frem, når den skal forsvares.

Det er kun tilladt at bære trøjen i den disciplin, hvor den er vundet. Verdensmesteren i linjeløbet må altså ikke være iklædt regnbuetrøjen, når vedkommende kører enkeltstart. Og omvendt.

Danmark har været vært for VM fem gange i tidens løb, nemlig i 1931, 1937, 1949, 1956 (billedet) og 2011. Alle gange er det blevet afholdt i København.
Danmark har været vært for VM fem gange i tidens løb, nemlig i 1931, 1937, 1949, 1956 (billedet) og 2011. Alle gange er det blevet afholdt i København. Foto: Aage Sørensen / Scanpix Danmark

Faktisk er det et krav, at verdensmestertrøjen bæres i løb, og reglerne er meget strikse. For hvis verdensmesteren af den ene eller anden grund ikke kører et løb i sin regnbuetrøje, koster det en bøde på mellem 17.000 og 34.000 kroner. Samtidig er der glasklare regler for, hvilke sponsorer der må være på trøjen, og hvor de skal sidde. Hvis disse rammer ikke bliver overholdt, kan det koste op til 68.000 kroner i bøde.

- Det, synes jeg, er fair. Det er vigtigt, der er respekt om den og bevare dens værdighed og symbolik og holde fast i nogle regler om, hvordan den skal bæres. Det skal give en stor bøde, synes jeg, siger Jørgen Leth.

De forskellige førertrøjer i etapeløb overtrumfer dog verdensmestertrøjen.

Tidligere verdensmestre kan dog tage beviset på titlen med sig resten af karrieren. Det er nemlig tilladt at have regnbuestriberne siddende på ærmerne og kraven. Men igen: kun i løb, hvor VM er blevet vundet.

Mark Cavendish blev verdensmester i Danmark i 2011. Det synlige bevis sidder her på ærmerne og halskraven.
Mark Cavendish blev verdensmester i Danmark i 2011. Det synlige bevis sidder her på ærmerne og halskraven. Foto: JEFF PACHOUD / Scanpix Denmark

Endelig er det UCI, der ejer VM-striberne som et varemærke. Det betyder i praksis, at hvis en tøjproducent vil benytte striberne i en eller anden sammenhæng, så skal der betales licensafgifter til unionen.

Hvis en verdensmester vil bruge striberne til at markedsføre sig på produkter eller lignende, tilhører farverne ikke ham eller hende, men UCI.

Den første dansker

I eliterytternes - altså de professionelle seniorers - linjeløb har Danmark kun haft én verdensmester i historien. Rettere sagt har Danmark en verdensmester lidt endnu.

Amalie Dideriksen vinder overraskende VM i 2016

Amalie Dideriksen blev juniorverdensmester i både 2013 og 2014 og havde derfor stiftet bekendtskab med den legendariske trøje, men i de voksnes rækker vandt den dengang 20-årige Amalie Dideriksen elitekvindernes linjeløb i Qatar i 2016. Hun har derfor i snart et år kunnet vise sig frem som hele verdens bedste.

- Som senior er det ’den rigtige’ trøje og alle ved, hvad det betyder. Det har været en rigtig stor oplevelse. Der er stor respekt og ære omkring at bære den her trøje. Det har været en drøm for mig at vinde den som senior, så at kunne gøre det allerede da jeg var 20 år er fantastisk. Det er lidt ærgerligt at skulle køre det sidste løb i den, men sådan er det jo, siger Amalie Dideriksen, der den 23. september skal forsøge at sikre sig endnu et år i trøjen.

Indtil 1995 blev der også kørt linjeløb for amatører ved VM, hvor danskerne Henry Hansen (1931), Leif Mortensen (1969), Jørgen Schmidt (1970) og Alex Pedersen (1994) blev verdenmestre.

Desuden har Danmark en 'halv' verdensmester i form af Linda Villumsen. Hun stillede og for Danmark ved VM i 2009 og vandt bronze i enkeltstart. I 2015 vandt hun guld i disciplinen, men blev i mellemtiden newzealandsk statsborger, så VM-titlen står ikke noteret i de danske historiebøger.

Dansk-newzealandske Linda Villumsen bliver hyldet som verdens mester i enkeltstart 2015.
Dansk-newzealandske Linda Villumsen bliver hyldet som verdens mester i enkeltstart 2015. Foto: Bryn Lennon / Scanpix Denmark

For Amalie Dideriksens vedkommende har trøjen udover ære og respekt givet hende en vis sikkerhed for fremtiden, når hendes kontrakt med det hollandske storhold Boels-Dolmans udløber efter 2018-sæsonen.

- Jeg har fået opmærksomhed fra flere hold og har allerede nu fået henvendelse omkring hold for 2019, så det har helt klart gjort noget godt for min karriere. Jeg har vist, at jeg godt kan vinde store cykelløb, så det er også meget fedt, at folk kan stole på, at jeg godt kan.

Verdensmester mere end én gang

83 gange er der blevet kørt linjeløb for eliteherrerne, og det er faktisk kun lykkes 12 ryttere at blive verdensmester mere end én gang.

Belgiske Georges Ronsse var den første, da han vandt VM i både 1928 og 1929, mens tidligere omtalte Alfredo Binda blev den første til at tage tre sejre i 1932.

Eddy Merckx kører i 1975 ind på Champs-Élysées til Tour de Frances sidste etape iført verdensmestertrøjen. Han blev verdensmester i 1967, 1971 og 1974.
Eddy Merckx kører i 1975 ind på Champs-Élysées til Tour de Frances sidste etape iført verdensmestertrøjen. Han blev verdensmester i 1967, 1971 og 1974. Foto: Scanpix Denmark

Det har kun fire ryttere præsteret - blandt dem den store mester Eddy Merckx

- VM er altid et stort løb. Med få undtagelser er det et godt løb og en stor vinder, der kommer ud af det. Løbet kræver altid en stor indsats og en behjertet plan. Mange ting skal gå op. De kører jo på tværs af de hold, de normalt kører med, så alliancer opstår nogle gange på tværs af de nationale trøjer, de kører i. Det kan give meget interessante situationer, siger Jørgen Leth.

På kvindesiden er der blevet afholdt VM siden 1958, og her hedder topscoreren Jeannie Longo. Franskmanden blev i årene 1985 til 1995 verdensmester fem gange.

I en alder af 51 år vandt Jeannie Longo det franske mesterskab i enkeltstart. Her bar hun selvfølgelig det synlige bevis på, at hun tidligere blev verdensmester - ni gange i alt.
I en alder af 51 år vandt Jeannie Longo det franske mesterskab i enkeltstart. Her bar hun selvfølgelig det synlige bevis på, at hun tidligere blev verdensmester - ni gange i alt. Foto: PHILIPPE HUGUEN / Scanpix Denmark

I nyere tid står navnet Marianne Vos klarest. Hollænderen, der blev olympisk mester i 2012, er blevet verdens mester tre gange i årene 2006 til 2013. Hvis man i øvrigt kan snakke om en forbandelse, vandt hun VM-sølv fem år i træk efter sin triumf i 2006.

De største tempoverdensmestre

VM i enkeltstart er blevet kørt siden 1994 for både herrer og damer.

På herresiden deler de velkendte stikkelser førstepladsen med fire verdensmesterskaber. Schweiziske Fabian Cancellara, der indstillede karrieren sidste år, nåede som den første fire gange VM-guld i enkeltstart i 2010. Men tyske Tony Martins ankomst til cykelsportens største scene markede enden på Cancellaras VM-dominans.

Ved VM i Danmark i 2011 blev Tony Martin verdensmester foran Bradley Wiggins (tv) og Fabian Cancellara (th).
Ved VM i Danmark i 2011 blev Tony Martin verdensmester foran Bradley Wiggins (tv) og Fabian Cancellara (th). Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Denmark

Tony Martin blev verdensmester i 2011 og sidste år tangerede han Fabian Cancellaras rekord.

På kvindesiden vender navnet Jeannie Longo tilbage. Mens hun blev verdensmester i linjeløb fem gange, måtte hun nøjes ved fire guldmedaljer i enkeltstart.

Meget større synlighed

Årets VM køres fra den 17. til 24. september i norske Bergen, når WorldTour-holdene, juniorerne, U23-rytterne og seniorerne samles om et af årets højdepunkter.

Det skaber kommende stjerner og mejsler nuværende stjerners navne fast i cykelfansenes bevidsthed. De får æren af trøjen, der for Jørgen Leth på rigtig mange måder er noget helt specielt.

- Regnbuen forener alle og går på tværs af nationerne, der konkurrerer. Vinderen kan køre med den trøje i et helt år, og det gør, at synligheden er meget større. Den strækker sig over 12 måneder, og det er en fantastisk ting i sig selv. Det glæder mig altid at se VM-trøjen i et løb, siger Jørgen Leth.

- Når man for eksempel ser Peter Sagan tage den grønne trøje i Tour de France, er man stadig klar over, at under den har han VM-striberne. Det gør det så meget mere værd, det han laver.