Cykling

18-årig dansker er ny U23-verdensmester i enkeltstart

18-årige Mikkel Bjerg er ny U23-verdensmester i enkeltstart. Han vandt med stor margin til nummer to.

Se VM i cykling på TV 2 SPORT

Han tabte med ét sekund og måtte nøjes med sølv ved EM i starten af august, men ved VM trådte han et skridt op.

Danske Mikkel Bjerg er ny U23-verdensmester i enkeltstart. Han tilbagelagde den 37,2 kilometer lange distance på 47 minutter og seks sekunder, hvilket var over et minut bedre end nummer to.

Han har smadret dem alle sammen i dag. Der er ikke nogen, der overhovedet når ham til sokkeholderne

Brian Nygaard, cykelekspert

Den 18-årige rytter fra det danske cykelhold Giant-Castelli, som faktisk kører sin første sæson som U23-rytter, blev ved både EM og DM tidligere på året slået af landsmanden Kasper Asgreen, men sidstnævnte måtte nøjes med en syvendeplads ved VM.

Mikkel Bjerg var blandt de første 20 ryttere på ruten. Hans første mellemtid var ikke bedst, men på de efterfølgende mellemtider satte han de øvrige ryttere mere og mere på plads og kom i mål med en tid, der var mere end et minut bedre end nummer to.

Med til historien hører endda, at han på ruten tabte kæden, som han - stadig siddende på cyklen - selv fik sat på igen.

Ved U23-enkeltstarten ved VM kørte Mikkel Bjerg ind i klart bedste tid, selvom han tabte kæden undervejs på ruten. Video: Bo Bentsen

Han indtog dermed ’hot seat’, hvor den førende rytter sidder i rampelyset og venter, og kunne ikke gøre andet end at følge med i de sidste 38 rytteres forsøg på at slå ham.

Først halvanden time efter, Bjerg var kommet i mål, tog de umiddelbare favoritter og flere nationale mestre hul på ruten. Heriblandt den danske europamester i samme disciplin, Kasper Asgreen, der var bookmakernes favorit til VM-guldet.

Tiderne begyndte at tikke ind, og her var den ene rytter efter den anden et godt stykke efter Mikkel Bjerg på mellemtiderne. Faktisk gik det så godt, at den tidligere U23-verdensmester i enkeltstart, Mads Würtz Schmidt, som kommenterede løbet turde udråbe Mikkel Bjerg som ny verdensmester, da alle ryttere nåede mellemtiden ved 20 kilometer.

Her var den nærmeste rival 36 sekunder dårligere end danskerens mellemtid.

- Han har smadret dem alle sammen i dag. Der er ikke nogen, der overhovedet når ham til sokkeholderne på nogen af mellemtiderne eller nogle af sektionerne, hvis du inddeler enkeltstarten. Han er helt, helt suveræn, sagde TV 2 SPORT's cykelekspert Brian Nygaard som opfølgning på Mads Würtz Schmidts kommentar.

Ved næste mellemtid havde amerikanske Neilson Powless kørt sig op som nummer to, hvor han var 33 sekunder efter Mikkel Bjerg, men kort efter tabte også han kæden. I et forsøg på selv at sætte den på endte han med at køre ind i barrieren og fløj hen over styret.

Neilson Powless havde netop sat næstbedste mellemtid, da et styrt kostede ham det hele ved U23-herrernes VM-enkeltstart. Video: Bo Bentsen

- Nu er Mikkel Bjerg altså sikker på at blive verdensmester, lød det i kor fra Mads Würtz Schmidt og Brian Nygaard.

Sådan endte det altså også.

Mikkel Bjerg sikrede sig karrierens absolut største resultat og kunne efterfølgende iklæde sig regnbuetrøjen som U23-verdensmester i enkeltstart.

Som verdensmester i U23-enkeltstart får danske Mikkel Bjerg overrakt den regnbuestribede trøje som bevis på sit verdensmesterskab. Video: Bo Bentsen

Nummer to blev Brandon McNulty fra USA, som faktisk slog Bjerg ved junior-VM i enkeltstart sidste år, mens bronzemedaljen gik til franske Corentin Ermenault.

Kasper Asgreen var 14 sekunder fra at komme på podiet. Mathias Norsgaard Jørgensen blev nummer 16.

Herunder kan du se, hvordan vi sender fra VM i cykling de kommende dage - alt sammen på TV 2 SPORT:

Tirsdag den 19. september

11:20 Enkeltstart, junior (M)

15:40 Enkeltstart, elite (K)

Onsdag den 20. september

12:50 Enkeltstart, elite (M)

Fredag den 22. september

09:50 Linjeløb, junior (K)

13:00 Linjeløb, U23 (M)

Lørdag den 23. september

08:45 Linjeløb, junior (M)

13:00 Linjeløb, elite (K)

Søndag den 24. september

09:50 Linjeløb, elite (M)