Cykling

Hollænder vinder suverænt VM i enkeltstart

Hollandske Tom Dumoulin er ny verdensmester i enkeltstart, efter han satte alle andre konkurrenter til vægs og kørte den suverænt hurtigste tid.

Verdens bedste tempomaskine er det næste års tid hollandsk og hedder Tom Dumoulin. 

Det står klart efter onsdagens VM i enkeltstart for herrernes elite i Bergen, hvor hollænderen kørte de 31 kilometer i tiden 44:41.00, hvilket var 58 sekunder hurtigere end slovenske Primoz Roglic, der kom ind i den næsthurtigste tid. Chris Froome sikrede sig trejdepladsen. 

Tom Dumoulin, der tidligere i år vandt Giro d' Italia, kan dermed kalde sig for verdensmester for første gang i karrieren. 

Ruten har været særdeles omdiskuteret på grund af en spektakulær afslutning. De sidste 3,5 kilometer blev kørt på stigningen Mount Fløyen, der i snit stiger med 9,1%. 

Derfor blev der spekuleret i, om hvorvidt rytterne ville skifte cykel ved foden af den afsluttende stigning. Flere ryttere benyttede sig af det opsigtsvækkende valg, men de største favoritter valgte at blive på enkeltstartscyklen hele vejen til mål. 

På første mellemtid var hollænderen tre sekunder fra slovenske Primoz Roglic, men ved den anden tidstagning var Dumoulin mere end 10 sekunder foran Rohan Dennis, der nu var på andenpladsen.

Men australieren røg i asfalten undervejs, og derfor måtte han vinke farvel til drømmen om verdensmesterskabet.  

Dumoulin formåede at øge sit forspring resten af vejen, og ved foden af Mount Høyen var han således 40 sekunder foran hviderussiske Vasil Kiriyenka, der hidtil havde noteret sig for den hurtigste sidste mellemtid.

Den danske mester, Martin Toft Madsen, kunne ikke følge med de hurtigste, men formåede alligevel at komme ind som nummer 21 i tiden 47:14.01. Det var 48 sekunder hurtigere end Lasse Normann Hansen, der var Danmarks anden VM-rytter. 

Sidste års verdensmester, Tony Martin, frygtede på forhånd den hårde afslutning, men allerede inden tyskeren nåede så langt, var hans rolle mere eller mindre udspillet. Katusha-rytteren krydsede målstregen i tiden 46:20.88, hvilket rakte til en niendeplads. 

På søndag køres herrernes linjeløb, der makerer afslutningen på VM i Bergen.