Cykling

Tre ryttere skiller sig ud i stort dansk cykelår, mener ekspert

Jakob Fuglsang sluttede øverst på podiet i Dauphiné. Scanpix / Scanpix

Her hvor sæsonen nærmer sig sin afslutning, uddeler TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard karakterer til de 11 danske World Tour-ryttere.

Søndag blev cykelsæsonens sidste større løb Paris-Tours kørt. Nu resterer der blot nogle mindre løb i blandt andet Tyrkiet og Kina, inden cykelsæsonen går i vinterhi.

Det betyder også, at det er tid til at gøre status over de 11 danske ryttere, der til daglig kører på cykelsportens højeste niveau - også kendt som World Touren. 

Det har været en begivenhedsrig dansk sæson, der har budt på flere sejre, og som i en periode henover sommeren fik danskerne til at drømme gult. 

I februar måned lykkedes det Magnus Cort at hive to sejre i land, inden Søren Kragh Andersen også bragede ind på cykelscenen med en sejr i Oman. 

Det flotte forår blev afløst af en Jakob Fuglsang i sit livs form, der slog alle Tour de France-favoritterne i det franske etapeløb Critérium du Dauphiné.

Drømmen om en sejr i Tour de France blev dog spoleret af et styrt, og så måtte andre kræfter tage over.

Her var det de unge, der samlede fanen op. Særligt Søren Kragh Andersen har gjort opmærksom på sig selv. Senest med en andenplads i søndagens Paris-Tours.

Derfor er det også en optimistisk Brian Nygaard, cykelekspert for TV 2 SPORT, der gør status over danskernes sæson.

- Der er så enormt mange danske ryttere på vej frem, som kører på de rigtige hold, hvor de får muligheden for at køre de store løb og lave resultater, der er til at få øje på.

- Der er ryttere, som er inde i en fase af deres karriere, hvor det kræver resultater. Her tænker jeg specielt på Jakob Fuglsang, Michael Valgren og Magnus Cort. Men der er ikke grund til bekymring om, hvorvidt de vil levere eller ej, for det tyder på, at de er det rigtige sted og på rette vej.

Nedenfor giver Brian Nygaard individuelle bedømmelse af rytterne og uddeler karakterer på en skala fra 1 til 6.

Brian Nygaards karakterbog

Jakob Fuglsang

Jakob Fuglsang

5 ud af 6

Alder: 32 
Hold: Astana

Det må blive et femtal, for det er umuligt at give seks. Resultatet er jo sammenfaldende med det, der skete under Touren, men jeg synes, at resultatet i Dauphiné var ekstraordinært. Det har bragt ham op i en helt ny kategori og givet ham en status som potentiel kandidat til en Grand Tour-sejr. Han har virkelig vist noget med den sejr, og ligeledes med hans kørsel i Touren inden han måtte udgå. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Michael Valgren

Michael Valgren

4 ud af 6

Alder: 25
Hold: Astana

Han mangler lige den helt store sejr, men har kørt konstant flot over en lang sæson.

Han har i forvejen vist han kan køre rigtig stærkt i ardennerklassikerne, men har nu også lagt brostensløbene til sit repertoire. Der tror jeg, han kan lave et stort resultat. Fordi meget af det, der kræves, er erfaring, og det har han jo ikke så meget af endnu. Men allerede første år, han forsøger, kører han formidabelt og henter nogle rigtig fine placeringer hjem.

Og så fortjener han stor ros for at sætte VM som sit helt store mål. Så kan det godt være, at resultatet ikke afspejlede det, man han var en af de stærkeste på dagen. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Christopher Juul-Jensen

Chris Juul

4 ud af 6

Alder: 29
Hold: Orica-Scott

Man skal ikke måle ham på resultater, for hans arbejde er også noget af det, man ikke ser. Når man ser hans kaptajner fremme i løbene, er det også, fordi han har hjulpet dem. Det har han gjort i rigtig mange af de store løbe i år. Han er en af feltets væsentligste hjælperyttere, og det er svært at have et World Tour-hold på meget højt niveau uden en rytter som Chris Juul på sit hold. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Michael Mørkøv

Michael Mørkøv

3 ud af 6

Alder: 32
Hold: Katusha - Alpecin (Kommende Quick-Step Floors)

Han er lidt betinget af, at han ikke kom med Alexander Kristoff til Touren. I og med han lægger sig meget i ryggen af en kaptajn, han skal hjælpe, smitter det også af på hans sæson, hvis resultaterne ikke helt er der. Han er en af de mest professionelle ryttere i feltet, men man kan lidt sige, at når Kristoff ikke har haft nogen god sæson, har Michael heller ikke. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Magnus Cort

Magnus Cort

3 ud af 6

Alder: 24
Hold: Orica-Scott (Kommende Astana)

Han får et tretal, for han har ikke indfriet det potentiale, han startede med. Når Magnus er bedst, kan han vinde etaper i Grand Tours, som han også viste sidste år i Vueltaen. Han har ikke rigtig kunnet følge op på de resultater, han leverede i foråret, men han er en virkelig god rytter, og jeg synes, han fortjener at få en bedre sæson, for han er så meget mere end det, han har leveret i anden halvdel af sæsonen. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Matti Breschel

Matti Breschel døjede med allergi-problemer.

2 ud af 6

Alder: 33
Hold: Astana (Kontraktudløb)

Han har desværre ikke været i stand til at lave de resultater, som vi alle håber på og ved, han kan. Han mangler et resultat, som han kan hænge sæsonen op på. Han var ekstremt uheldig at styrte i Postnord Danmark Rundt, hvor det så ud til, at han virkelig havde fundet formen frem til slutningen af sæsonen. Jeg håber, det er et år, vi bare kan smide i glemmebogen, for når han er god, kan han score topkarakter. 

Foto: Foto: TV 2 SPORT

Lars Bak

Lars Bak

4 ud af 6

Alder: 37
Hold: Lotto-Soudal

På grund af det arbejde, han gjorde i Tour de France, og fordi der ikke var en flad etape, hvor man ikke så ham i front, får han et firtal. Selv så sent i karrieren er han stadig en af feltet mest markante hjælperyttere. Jeg har enormt stor respekt for det arbejde han gør. 

Foto: Scanpic / Scanpix

Søren Kragh Andersen

Det varer ikke længe, før Søren Kragh Andersen forlænger sin kontrakt med Team Sunweb.

5 ud af 6

Alder: 23
Hold: Team Sunweb

Det er et ubetinget femtal. Han har haft en af de flotteste sæsoner for en ung rytter overhovedet både i forhold til den sejr, han tog tidligt på året, men også at han har fulgt op på det i de store løb, han har kørt. Den sidste del af sæsonen har været formidabel, og det siger meget om potentialet hos en ung rytter, når han stadig har så meget friskhed tilbage til Vueltaen og VM.

Hans mentalitet er en stor gevinst både at se og høre på. Den måde, han viser sig selv på og går uimponeret ind til tingene, og den måde, han kan sætte sine egne ambitioner i perspektiv, er meget imponerende.

Foto: ERIC FEFERBERG / Scanpix Denmark

Mads Pedersen

Mads Pedersen

5 ud af 6

Alder: 21
Hold: Trek-Segafredo

Et stort og lysende talent i international cykelsport. Jeg tror, han står på tærsklen til at vinde et af de helt store løb, for han er meget tidligt på et ekstremt højt niveau. Det, han leverede i Giro d’Italia, var imponerende, og det førte han videre til at vinde både DM og Postnord Danmark Rundt. For mig at se er han måske den næste danske rytter til at lave et topresultat i et af de store løb. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Jesper Hansen

Jesper Hansen

2 ud af 6

Alder: 26
Hold: Astana

Jeg er overbevist om, at Jesper Hansen havde håbet på mere i den her sæson. Ikke mindst i Giroen, hvor det så ud til, at han kom ind med den form, han skulle, og hvor han på grund af forskellige omstændigheder kunne køre sin egen chance. Når han har haft mulighederne, har han nok lidt manglet heldet eller initiativet, så jeg håber han kan sætte sig nye mål og komme stærkt tilbage i 2018. 

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Mads Würtz Schmidt

Mads Würtz Schmidt

4 ud af 6

Alder: 23
Hold: Katusha-Alpecin

Jeg synes, han har bekræftet det meget store talent, han besidder, og så virker det til, at han har fundet sig godt til rette på Katusha. Han viser en enorm modenhed i forhold til sin alder og til at være fokuseret med et markant løbsprogram.

Det er synd han, ikke fik lov at slutte sæsonen bedre af på grund af blindtarmsbetændelse, men han har mange gode ting at huske tilbage på fra denne sæson. 

Foto: Scanpix / Scanpix

Årets sejre for de 11 World Tour-danskere

 • 2. etape Volta a la Comunitat Valenciana - Magnus Cort
 • Clasica de Almeria - Magnus Cort
 • 3. etape Tour of Oman - Søren Kragh Andersen
 • 6. etape Critérium du Dauphiné - Jakob Fuglsang 
 • 8. etape Critérium du Dauphiné - Jakob Fuglsang 
 • Samlet sejr Critérium du Dauphiné - Jakob Fuglsang 
 • 2. etape Tour of Almaty - Jakob Fuglsang
 • 4. etape Tour du Poitou Charentes - Mads Pedersen
 • Samlet sejr Tour du Poitou Charentes - Mads Pedersen
 • 3. etape af Postnord Danmark Rundt - Mads Pedersen
 • Samlet sejr Postnord Danmark Rundt - Mads Pedersen
 • DM i linjeløb  - Mads Pedersen

Andre bemærkelsesværdige resultater

 • 11. plads Flandern Rundt - Michael Valgren
 • 7. plads på 8. etape af Tour de France - Michael Valgren
 • Samlet 6. plads i BinckBank Tour (Tidligere Eneco Tour) - Michael Valgren
 • 6. plads E3 Harelbeke - Michael Valgren 
 • 2. plads Paris-Tours - Søren Kragh Andersen
 • 12. plads VM i linjeløb - Søren Kragh Andersen
 • 3. plads 13. etape Vuelta a España - Søren Kragh Andersen
 • 3. plads 21. etape Vuelta a España - Søren Kragh Andersen
 • VM guld på holdtidskørsel - Søren Kragh Andersen
 • 6. plads 2. etape Paris-Nice - Matti Breschel
 • 6. plads 5. etape Paris-Nice - Magnus Cort
 • 11. plads Milano Sanremo - Magnus Cort
 • 2. plads Prudential RideLondon-Surrey Classic - Magnus Cort 
 • 2. plads Rund um Köln - Mads Würtz Schmidt 
 • Samlet 3. plads Etoile de Besseges - Mads Würtz Schmidt 
 • 7. plads Strade Bianche - Christopher Juul-Jensen
 • 2. plads 2. etape af Wallonien Rundt - Michael Mørkøv
 • Samlet 6. plads Volta a la Comunitat Valenciana - Jakob Fuglsang