Cykling

Det var alfa og omega at skille Aru og Fuglsang, mener Chris Anker

De to rytteres indbyrdes rivalisering kunne have endt med at gå ud over arbejdsklimaet på Astana.

Set med danske briller er det en god nyhed, at italienske Fabio Aru har valgt at skifte hold fra Astana til UAE Team Emirates fra den kommende sæson. Det mener TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

Både fordi det efterlader den danske cykelstjerne som det stærkeste bud på en klassementrytter hos Astana, og især fordi det i sidste ende kunne få konsekvenser internt på holdet.

- Jeg vil sige, at et skifte var alfa og omega for arbejdsklimaet på holdet, da Aru og Fuglsang har haft en del kontroverser i årets løb. Jeg kunne ikke forestille mig at se de to samarbejde, siger Chris Anker Sørensen med henvisning til de to rytteres indbyrdes magtkamp i både Criterium du Dauphiné og Tour de France.

Fabio Aru er blevet kritiseret for at angribe i favoritgruppen, mens Jakob Fuglsang var gået i udbrud. Video: Bo Bentsen

Med Arus afgang ser han ganske enkelt ikke andre end Fuglsang, der kan være Astanas galionsfigur i bestræbelserne på at nå til tops i Tour de France-klassementet.

- Arus skifte betyder, at Fuglsang nu står tilbage som eneste kaptajn til Touren 2018

Fuglsang står stærkere, holdet står svagere

En af konsekvenserne af Fabio Arus skifte er, at Jakob Fuglsang som holdets største stjerne vil få friere rammer. Derfor vil danskeren ifølge Chris Anker Sørensen få en stor frihed i forhold til at planlægge sin sæson i 2018, så han kan præstere bedst muligt.

- Med Arus skifte har Jakob stort set frit valg på alle hylder til at designe sit løbsprogram. Man må dog også sige at Astanas 2018 hold er svagere end de sidste mange år.

Jakob Fuglsang øverst på podiet i Criteruim du Dauphine. Flankeret af Richie Porte og Dan Martin.

- Bevares, så er Jan Hirt en dygtig bjergrytter, men et uprøvet kort på Pro Touren. Davide Villella er klart et kæmpe talent, men talentet er stadig uforløst, og den forløsning virker længere og længere væk år for år, vurderer Chris Anker Sørensen.

I denne sæson kom Jakob Fuglsang ind til Tour de France i absolut topform. Han vandt det traditionsrige løb Criterium du Dauphine foran netop Aru og stjerner som Richie Porte, Dan Martin og Chris Froome.

Stærkt dansk islæt

Mens Aru altså forlader Astana til fordel for UAE, så kommer der endnu en dansker til holdet. Det er Magnus Cort, og Chris Anker Sørensen håber, at han kan sammen med Fuglsang og Michael Valgren blive en skarp dansk trio i Tour de France 2018.

- Set med danske briller er det selvfølgelig glædeligt, at Magnus Cort er kommet til, og forhåbentlig kan han få lov at vise sig frem, når der skal sprintes i Touren. Jeg kan dog stadigvæk frygte lidt for støtten i bjergene til Fuglsang, hvis han skulle gå så langt som at komme i gult, siger Chris Anker Sørensen.

- På det flade har han en uvurderlig hjælp i blandt andet Valgren. Men i de høje bjerge kan han godt mangle lidt støtte, som det ser ud på papiret.

Ud over de førnævnte ryttere skal også Jesper Hansen køre for Astana i den kommende sæson, mens det står klart, at Matti Breschel forlader holdet.