Officielt: Aru forlader Fuglsang og Astana

Danske Jakob Fuglsang får dermed en konkurrent færre i den interne kamp på cykelholdet Astana.

En af cykelsportens mere markante skikkelser, Fabio Aru, har valgt at søge nye veje. Den 27-årige italiener forlader Astana efter fem år og skal fremover tørne ud for storsatsende UAE Team Emirates.

Det skriver holdet i en pressemeddelelse. Italieneren tiltræder på en treårig kontrakt fra næste sæson.

- Vi er glade for at byde en sand mester som Fabio Aru velkommen. Hans evner stemmer perfekt overens med holdets ambitioner, siger holdets manager Carlo Saronni.

Italieneren stod foran kontraktudløb hos Astana, som han har kørt for siden 2012. Blandt de største resultater er den samlede sejr i Vuelta a España i 2015 samt i alt fem top fem-placeringer i Grand Tours.

- Jeg vil gerne sige tak for den tiltro, holdet og dets sponsorer har vist mig, og jeg håber at kunne leve op til forventningerne. Jeg vil også gerne takke alle, der har været med mig indtil nu i min karriere. De har alle været vigtige for min udvikling, siger Fabio Aru.

Hos UAE forventes det, at han kommer til at skulle køre klassement i Grand Tours sammen med den anden nyerhvervelse Dan Martin.

Et rodet 2017

Den 27-årige rytter fik meget af 2017 spoleret af et styrt i april. Det betød, at han ikke kunne køre Giro d'Italia, der ellers var hans store sæsonmål. I stedet blev han delt kaptajn sammen med Jakob Fuglsang på Astanas Tour-hold.

Fabio Aru og Dan Martin var rivaler i årets Tour de France. I næste sæson kører de på hold sammen.
Fabio Aru og Dan Martin var rivaler i årets Tour de France. I næste sæson kører de på hold sammen. Foto: PHILIPPE LOPEZ / Scanpix Denmark

Danskeren måtte dog udgå af løbet, og derefter kunne Aru køre en samlet femteplads hjem. Han nåede også at vinde en etape undervejs. Senest sluttede han som nummer 13 i Vuelta a España, hvor han havde svært ved at leve op til forventningerne.

Eftersom Aru havde kontraktudløb, så var det forventet, at han ville skifte hold.

Mere plads til Fuglsang

Nyheden om Fabio Arus skifte baner vejen for danske Jakob Fuglsang, der i sin tid hos Astana har måttet se Aru køre som kaptajn i flere af de store løb. Før Aru var det en anden italiener, Vincenzo Nibali, der stod foran danskeren i hierarkiet.

Netop Fuglsang og Arus forhold nåede nulpunktet under årets Tour de France, hvor italieneren satte et angreb ind på et tidspunkt, hvor danskeren var stukket af fra favoritgruppen.

Jakob Fuglsang mente ikke, det var i orden, at Fabio Aru angreb på niende etape, da danskeren var i udbrud. Video: Ronni Burkal Nielsen

 - Det ikke et samarbejde, når din holdkammerat angriber efter dig. Jeg har sagt til sportsdirektørerne, at jeg ikke synes, det var okay. Det gav de mig egentlig ret i og sagde, det ikke var smart, sagde Fuglsang dengang til TV 2 SPORT.

Modsat Aru fik Fuglsang forlænget sin aftale med Astana, så den gælder til og med 2019.

Ud over Dan Martin, som er hentet fra Quick-Step Floors, har UAE også tilknyttet den norske sprinter Alexander Kristoff til den kommende sæson.