Tour-ruten præsenteret med holdtidskørsel og mytiske bjerge

Tour de France 2018 begynder på en lille ø og tæller blandt andet en etape med mål på mytiske Alpe d'Huez.

I 2017 vandt Sky-rytteren Chris Froome Tour de France for fjerde gang, hvorefter han på imponerende vis også triumferede i Vuelta a España. 

I 2018 er hovedmålet for briten at hente karrierens femte Tour-sejr, og tirsdag blev han og alle andre præsenteret for menuen i næste års udgave af verdens største cykelløb, da Tour-ruten 2018 blev offentliggjort.

Froome, der indledningsvist under showet i Paris blev hædret som bedste rytter i 2017 med den hæderkronede pris Velo d'Or, kan sammen med resten af cykeleliten se frem til en varieret rute i det franske til sommer. 

Tour de France anno 2018 begynder 7. juli på den lille ø Noirmoutier i det vestlige Frankrig og slutter 29. juli på Champs-Élysées i Paris. 

Tour-starten er skudt en uge i forhold til normalt på grund af VM i fodbold i Rusland, der slutter 15. juli.

Blandt højdepunkterne bliver en holdtidskørsel på tredje etape, en individuel tidskørsel på næstsidste etape og 15 sektioner med brosten på 9. etape. 

25 bjergtoppe venter også på rytterne, 11 af dem i Alperne, fire i Massif Central og 10 i Pyrenæerne. 

Der er både nye og velkendte stigninger på menuen, en af de sidstnævnte er den mytiske opstigning til målstregen på Alpe d'Huez på 12. etape.

Fuglsangs rolle

Danmarks bedste kort i Tour de France i det samlede klassement er uden tvivl Jakob Fuglsang, som det har været i en årrække, og danskeren ligner en mand, der får en absolut hovedrolle på Astana-holdet i 2018.

En formstærk Fuglsang udgik af Touren 2017 som følge af et styrt, men hurtigt efter var holdets ledelse på banen med en garanti for, at Fuglsang også i 2018 får en hovedrolle, og den kan blive endnu større end ventet.

Fuglsangs interne konkurrent i forhold til at være kaptajn i de største løb, italienske Fabio Aru, skifter til UAE Emirates fra næste sæson. Det blev meldt ud tirsdag kort før præsentationen af Tour-ruten.

Tour de France 2017 sluttede med Chris Froome som vinder foran colombianske Rigoberto Urán og franske Romain Bardet.

Tour de France-ruten 2018

1. etape: Noirmoutier-en-l'lle > Fontenay-le-Comte - 189 km

Tour de France 2018 begynder på øen lle de Noirmoutier, hvor feltet hurtigt vil nå fastlandet. Her vil rytterne køre langs vandet i 100 kilometer, hvilket giver muligheder for sidevind, inden de kører ind i landet. Etapen slutter i Fonenay-le-Comte, der er én af de ni nye byer i årets Tour de France.

2. etape: Mouilleron-Saint-Germain > La Roche-sur-Yon - 183 km

2. etape køres fra Mouilleron-Saint-Germain til La Roche-sur-Yon, hvor Touren ikke har været forbi i mere end 80 år.

3. etape: Cholet > Cholet - 35 km

3. etape er en holdtidskørsel på 35 kilometer i og omkring byen Cholet, som Touren besøger for første gang i 10 år. Cholet har tidligere været kåret som årets sportsby tre gange i historien.

4. etape: La Baule > Sarzeau - 192 km

På Tourens fjerde dag kommer vi til at stifte bekendtskab med den længste lige strækning, og det er på de sidste kilometer. Etapen fra La Baule, der er kendt for byens store strand, til Rhuys-halvøen skal nemlig afgøres på en fire kilometer lang strækning.

5. etape: Lorient > Quimper - 203 km

Vi bliver ved vandet på 5. etape, hvor starten går i Lorient og efterfølgende strækker sig langs kysten. Etapen bliver kørt i Bretagne på en rute, der kunne minde om Fleche Wallone med mange retningsskift. Dagen slutter i Finistére, som Touren vender tilbage til efter 14 års fravær.

6. etape: Brest > Mûr-de-Bretagne - 181 km

På 6. etape bliver vi i Bretagne, hvor etapen slutter på Mûr de Bretagne, som det senest var tilfældet i 2015, da Alexis Vuillermoz var skarpest på de sidste meter. I 2018 skal feltet dog over den to gange, da rytterne i finalen skal ud på en 16 kilometer lang rundstrækning.

7. etape: Fougères > Chartres - 231 km

231 kilometer skal feltet ud på, når 7. etape køres fra Fougéres til Chartres. Det er dermed 2018-udgavens længste etape. I 2004 kørte Thomas Voeckler, der stoppede karrieren tidligere i år, sig i gult i målbyen.

8. etape: Dreux > Amiens - 181 km

8. etape begynder i byen Dreux, hvor årets sidste klassiker, Paris-Tours, begynder hvert år. Herfra vil feltet køre langs floden Seinen, hvor rytterne vil køre ind på en rute, der er designet til cyklister. Etapen slutter i Amiens, hvor den tyske sprinter André Greipel vandt i 2015.

9. etape: Arras > Roubaix - 154 km

Nu kommer der en etape, der for alvor kan gå hen og blive interessant. Det er dagen før hviledagen, og det får rytterne med al sandsynlighed også brug for. Etapen begynder i Arras og strækker sig over 150 kilometer til velodromen i Roubaix, hvor det legendariske endagsløb Paris-Roubaix også slutter. Undervejs vil rytterne blive sendt ud på 15 brostensstykker, der i alt måler en distance på 21,7 kilometer. Den korteste pavé er 500 meter, mens den længste er 2,7 kilometer.

10. etape: Annecy > Le Grand-Bornand - 159 km

Dagen starter med en smuk rute langs Annecy-søen, hvor rytterne kan varme benene op til dagens vanskeligheder i bjergene. Feltet vil således blive sendt over kategori 1-stigningen Col de la Croix Fry, der strækker sig over 11 kilometer og i snit stiger med syv procent, inden de skal over den stejle stigning Col des Gliéres, der i snit stiger med 11 procent over seks kilometer. Herfra kan rytterne bruge de næste 15 kilometer på at samle kræfter, inden de begynder på en intens finale, der byder på Col de Romme og Col de la Colombiére. Etapen slutter ved bunden af Grand Bornand.

11. etape: Albertville > La Rosière - 108 km

11. etape begynder i Albertville, der var vært for vinter-OL i 1992. Igen er det en dag, der byder på Alpernes modbydelige stigninger. Først skal feltet over Signal de Bisanne (12 kilometer, 8 procent i snit), derefter Col du Pré (12 kilometer, 8 procent i snit) og Cormet de Roselend (20 kilometer, 6 procent i snit). Den 108 kilometer lange etape slutter med en 18 kilometer lang stigning op til skisportsstedet La Rosiére.

12. etape: Bourg-Saint-Maurice > Alpe d'Huez - 175 km

12. etape er den sidste dag i Alperne, og hvilken dag, der venter. Etapen begynder i Bourg-Saint-Maurice, hvor der senest var etapemål i 2009. Rytterne vil blive sendt over Col de la Croix de Fer (30 kilometer, 5 procent i snit), inden de slutter etapen af på den legendariske stigning Alpe d’Huez, der strækker sig over 14,4 kilometer og i snit stiger med 8,1 procent.

13. etape: Bourg d'Oisans > Valence - 169 km

På 13. etape forlader feltet Alperne - og for en stund også bjergene. Det er sprinternes eneste mulighed inden løbets anden hviledag, når etapen slutter i Valence.

14. etape: Saint-Paul-Trois-Chateaux > Mende - 187 km

Dagen byder på en lettere kuperet rute, der er perfekt til angreb. Igen i dag befinder feltet sig i destriktet Saint-Paul Trois Châteaux. Finalen byder på den tre kilometer lange stigning Croix Neuve, der i snit stiger med 10,1 procent.

15. etape: Millau > Carcassonne - 181 km

Det er igen en kuperet etape, hvor sprintere, der har klaret stigningerne, måske kan stjæle lidt vigtige point til den grønne trøje. Etapen vil slutte i Carcassonne, hvor rytterne også vil være på løbets sidste hviledag.

16. etape: Carcassonne > Bagnères-de-Luchon - 218 km

Der venter rytterne en lang etape. Over 100 af etapens kilometer - næsten halvdelen af etapen - vil blive kørt gennem Ariége. Det markerer indgangen til Pyrenæerne. Den lange etape slutter gennem Portet d'Áspet, Col de Menté og så Tourens eneste tur til Spanien gennem Col du Portillon. Etapen slutter i Bagnéres-de-Luchon, som i 1971 var startby på den korteste etape i Tour de Frances historie. Dengang skulle rytterne ud på blot 19,6 kilometer.

17. etape: Bagnères-de-Luchon > Saint-Lary-Soulan - 65 km

Denne etape bliver en af årets mest spektakulære. Med 65 kilometer i alt, hvor af 38 af dem går opad, er der lagt op til en dynamisk etape. Først skal rytterne angribe stigningen Peyresourde, og herefter de skal op ad en 7,5 kilometer lang stigning på Col de Val Louron Azet, som stiger med 8 procent i gennemsnit. Herfra går det ned i en dal, før endnu en stigning - Pla d'Ádet - udfordrer rytterne. Halvvejs på den stigning drejer de over på Col de Portet, som aldrig har været med i Tour de France før. Den byder på 16 kilometers klatring med 8,7 procent i snit.

18. etape: Trie-sur-Baïse > Pau - 172 km

18. etape er en etape for sprinterne, hvis de stadig har mere energi tilbage i benene. Feltet begynder i Hautes-Pyrénées og slutter i Béarn, som var med i Tour de France for første gang i 1930.

19. etape: Lourdes > Laruns - 200 km

Etapen begynder om morgenen i Lourdes, hvor feltet tager hul på en bjergetape. 48 timer før feltet skal fejres på Champs Elysées, skal de først have den sidste kamp i bjergene. Første del af etapen bliver rolig, men efterfølgende går det hårdt for sig. Først skal de over Col d'Aspin, herefter Tourmalet og til sidst over stigningen Col des Bordéres. Etapen slutter med en nedkørsel mod Laruns.

20. etape: Saint-Pée-sur-Nivelle > Espelette - 31 km

20. etape er en enkeltstart fra Saint-Pée sur Neville, som reelt skal afgøre Touren. Rytterne skal køre 31 kilometer alene mod uret, og der er lagt op til en hård omgang. Der er indlagt fire stigninger, hvor den sidste er utrolig stejl med 10,2 procent i snit.

21. etape: Houilles > Paris Champs-Elysées - 115 km

Den klassiske afslutning af Tour de France foregår som altid på Champs Elysées. Her ankommer rytterne til fra etapens startby, Houilles. Houilles er kendt for at være den by, hvor Victor Schoelcher døde - manden, der begyndte afskaffelsen af slaveri i Frankrig. Herfra cykler rytterne gennem Maisons-Laffitte og Saint-Germain-en-Laye, hvilket er det sted, hvor Paris-Nice begynder hvert år. Herefter ankommer rytterne til den velkendte afslutning i den centrale del af Paris.