Cykling

Regelændring gør det sværere for danske ryttere at blive professionelle

De store cykelhold ansætter nu færre ryttere, hvilket gør det sværere for de unge danske talenter at blive professionelle.

Det er lige nu tiden, hvor de forskellige cykelhold udsender pressemeddelelser, hvor de bekræfter deres trup til den kommende cykelsæson. Hvilke navne, der, for dem, får muligheden for at kæmpe om hæder og ære i løbene fra Tour Down Under i januar og til Gree Tour of Guangxi i oktober.

Og det er skræmmende læsning, hvis man er en ung cykelrytter, der kæmper for at få en kontrakt på et af verdens største cykelhold. Der tegner sig nemlig et klart mønster; holdene ansætter færre og færre ryttere, fordi cykelholdene i fremtiden skal have færre ryttere med i de forskellige etapeløb.

I den kommende sæson er det blot tilladt at stille til start med syv ryttere i de almindelige etapeløb og med otte ryttere i Grand Tours. Det er i begge tilfælde én rytter færre end i år.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver sværere for de danske talenter at komme ind på holdene i fremtiden, da der skal ansættes færre ryttere. Man kan sige, at nåleøjet er blevet lidt mindre, siger Morten Bennekou, der er coach og sportsdirektør på Team Sunweb.

Ingen nationale fordele til danske ryttere

Team Sunweb går i den kommende sæson en rytter ned og vil således kun have 24 ryttere på kontrakt. Det spanske storhold Movistar vil kun have 25 ryttere på kontrakt, hvilket er tre ryttere færre end i 2017, mens BMC blot kan vælge blandt 24 ryttere, når deres udvalgte til diverse cykelløb skal findes. Det er fire ryttere færre på lønningslisten, end der var i 2017.

Også UAE vil have fire ryttere færre på holdet, ligesom Brian Holms Quick-Step-mandskab vil have en rytter mindre på lønningslisten.

Det eneste hold, der går mod tendensen om færre ryttere på holdet, er Team Sky. Det store engelske hold oplyser til TV 2 SPORT, at holdet på nuværende tidspunkt har kontrakt med 29 ryttere, hvilket er én mere end i 2017.

- Konkurrencen bliver hårdere for alle cykelryttere og dermed også de danske, og jeg synes, at det har været svært for de danske talenter at komme ind på World Touren i år, men det var det omvendt også sidste år, siger Anders Lund, der er dansk U-23 landsholdstræner.

- Jeg er sikker på, at verdens bedste U-23-rytter nok skal få en kontrakt, men de ryttere, der ikke er verdens bedste, kan få problemer. Den type ryttere, der tidligere ville være på vippen, men som sandsynligvis endte med en kontrakt, de kan nu risikere at blive sorteper, fordi der ganske enkelt er færre pladser på de bedste cykelhold, siger han.

Det mønster genkender Morten Bennekou, der siger, at problemet for de danske ryttere er ekstra stort, da der ikke er nogen af holdene på hverken World Touren eller blandt Pro-konti-holdene, der har en særskilt dansk interesse.

- Vi er jo et hollandsk hold, men på en tysk licens, så vi skal have en del hollændere og et par tyskere på holdet. Det er bare de lande, vi kigger på først. Sådan er det også for de andre hold, der har specielle nationer, de kigger mod først. Så derfor kan man sige, at når der forsvinder pladser på holdene, så er det netop den lille gruppe af pladser, som danskerne kunne komme i betragtning til, der bliver skåret væk, hvilket i yderste konsekvens gør det sværere for de kommende danske talenter, siger Morten Bennekou.

Danske ryttere kan hjælpe talenterne

Kun en enkelt dansk rytter har i år taget springet fra den danske cykelscene til World Touren. Niklas Eg har i år kørt for Virtu Cycling, men bliver i 2018 holdkammerat på Trek-Segafredo med blandt andre John Degenkolb, Jasper Stuyven, Bauke Mollema og Mads Pedersen.

Den danske landstræner Anders Lund håber, at netop Mads Pedersen og de andre danske ryttere, der er kommet ud på en World Tour for nylig, kan betyde, at selv om nåleøjet er blevet mindre, så er det ikke de danske ryttere, der bliver ramt først.

- Hvis bare de danske ryttere bliver ved med at være så skarpe, som vi har set de seneste år, så er jeg fortrøstningsfuld. Der har nok tidligere været en tendens til, at de unge danske talenter ikke har slået helt igennem på World Touren, men specielt de seneste år har vi set masser af gode eksempler på det modsatte. Mads Pedersen, Søren Kragh, Magnus Cort og Mads Würtz for at nævne nogle af dem. Jeg tror, at de resultater betyder, at holdene også i fremtiden vil have tillid til, at de danske ryttere vil levere resultater på den øverste hylde, siger Anders Lund.

Mens det kun er Niklas Eg, der i 2018 bliver ny dansk rytter på World Touren, så tager to danske ryttere turen til et af de professionelle kontinentalhold. Det er Casper Pedersen (Aqua Blue Sport) og Michael Carbel Svendgaard (Fortuneo – Oscaro). Carbel har tidligere fortalt til TV 2 SPORT, at han og hans agent har kontaktet 18 World Tour-hold for at få en kontrakt - men det lykkedes ikke i denne omgang