Jury så ikke afgørende billeder i Sagan-udelukkelse: - Komplet absurd

Den internationale cykelunion og Peter Sagan er blevet enige om at lukke sagen fra Tour de France 2017, hvor verdensmesteren blev smidt ud af løbet.

Det kom som et chok for Tour de France-elskere og cykelfans, da stjernen Peter Sagan i år blev smidt ud af verdens største cykelløb efter 4. etape.

I den afgørende spurt kom han i infight med briten Mark Cavendish, der styrtede og måtte udgå med et brækket skulderblad. Hændelsen medførte, at den internationale cykelions (UCI) løbsjury smed Sagan ud for en 'uregelmæssig sprint' efter brug af 'artikel 12 i disciplinærreglerne'.

Det forekommer mig komplet absurd

Brian Nygaard om kommissærernes manglende videoadgang

Det fik siden hen Peter Sagan og hans hold, BORA - hansgrohe, til at tage sagen videre til den internationale sportsdomstol, CAS. På dagen, hvor parterne skulle have været afhørt, har de dog besluttet at lukke sagen, ligesom de er blevet enige om, at det var en fejl, at Peter Sagan blev smidt ud af Tour de France.

- Efter at have set på det materiale, der er blevet forelagt i proceduren med CAS, herunder videooptagelser, der ikke var tilgængelige på det tidspunkt, hvor juryen diskvalificerede Peter Sagan, er parterne blevet enige om, at styrtet var en uheldig og utilsigtet løbshændelse, skriver UCI og BORA - hansgrohe i en fælles pressemeddelelse.

Komplet absurd

Samtidig konkluderer parterne, at UCI-kommissærerne traf deres beslutning baseret på den bedst mulige dømmekraft under de givne omstændigheder. TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard undrer sig dog over, hvorfor kommissærerne ikke havde adgang til samme billeder, som resten af verden kunne se.

- Det forekommer mig komplet absurd, at de ikke har haft det. Kommissærerne arbejder meget hurtigt og forhåbentligt også effektivt. Men det giver ingen mening, at de ikke har haft adgang til de samme billeder, og det er en skam, der ikke kommer en ordentlig afgørelse på sagen.

- Mange sad tilbage med den følelse, at der blev taget en forkert beslutning, fordi der ikke var noget i det materiale, som vi og alle andre kunne se, der berettigede til, at Peter Sagan skulle smides hjem, siger Brian Nygaard.

Kort efter etapens afslutning fandt Peter Sagan vej til Mark Cavendish for at undskylde. Video: TV 2 SPORT

Ændringer i fremtiden

Parterne har altså valgt at lukke retssagen, mens de samtidig fokuserer på, hvad der fremover kan gøres bedre.

Den nykårede UCI-præsident, David Lappartient, slår fast, at UCI fra næste sæson vil tilknytte en ekstra kommissær, der skal hjælpe med speciel video-ekspertise under de store World Tour-løb. En ændring, Peter Sagan byder velkommen, mens han lukker sagen fra Tour de France.

- Fortiden er allerede glemt, og det handler om, hvordan vi kan forbedre vores sport fremover. Jeg er glad for, at min sag har medført forandringer. Det er vigtigt for vores sport, at der bliver taget rimelig og fornuftige beslutninger, selvom følelserne nogle gange kører på sit højeste, siger Sagan og anerkender, at UCI-kommissærerne hidtil har haft svære arbejdsforhold.

BORA – hansgrohe team manager, Ralph Denk, slår samtidig fast, at han er lettet over, at det nu er slået fast, at hverken Peter Sagan eller holdet har lavet nogle fejl. Det har nemlig været vigtigt at bevise over for hans egne ryttere og sponsorer.

- Det har altid været vores mål at gøre det klart, at Peter ikke forårsagede Mark Cavendishs styrt. Det var Peters holdning fra dag ét. Ingen ønsker, at ryttere styrter eller slår sig, og uheldet var en løbshændelse, som kan ske i enhver sprint, siger Ralph Denk.

Cykelstjernen Peter Sagan mener, at det er forkert at smide ham ud af Tour de France efter styrt på 4. etape. Video: TV 2 SPORT

Slovakkens exit betød også, at en anden rytter for første gang siden 2011 kom til at vinde den grønne pointtrøje i Touren, efter Sagan havde vundet den fem år i streg. Den nye vinder blev Michael Matthews.