Cykling

Chris Froome har afleveret 'mistænkelig prøve' - nu undersøges han

Chris Froome undersøges af UCI. JOSE JORDAN / Scanpix Denmark

Chris Froome afleverede under Vuelta a España en dopingprøve, der viste en for høj koncentration af Salbutamol. Briten bliver nu undersøgt af UCI.

Chris Froome - en af nutidens mest succesrige cykelryttere - undersøges af den internationale cykelunion, UCI, efter han under Vuelta a España afleverede en dopingprøve, der viste en for høj koncentration af stoffet Salbutamol. Det bekræfter Team Sky og UCI onsdag morgen.

Salbutamol er ikke ulovligt i sig selv, men Froomes prøve, der blev afleveret efter 18. etape af årets Vuelta a España, viste et indhold på 2000 nanogram per milliliter. Prøverne undersøges yderligere, hvis de indeholder mere end 1000 nanogram Salbutamol per milliliter.

- Analysen af B-prøven bekræfter resultaterne fra rytterens A-prøve. Procedurerne gennemføres i overensstemmelse med UCI's antidopingregler, skriver UCI på sin hjemmeside

Sky skriver i en pressemeddelelse, at det uden en ekstra tilladelse kaldet TUE er tilladt at inhalere op til 1600 mikrogram Salbutamol per døgn - men aldrig mere end 800 mikrogram hen over en periode på 12 timer. Chris Froome skal nu bevise, at han ikke har taget mere end den tilladte mængde - selvom prøveresultaterne viser et stort udsving.

Chris Froome, der i år vandt både Tour de France og Vuelta a España, blev underrettet om den mistænkelige prøve den 20. september. Fordi stoffet i sig selv ikke er ulovligt, bliver Froome ikke suspenderet, mens sagen om den mistænkelige dopingprøve behandles.

Froome: Min astma blev værre

Chris Froome har astma og bruger derfor en inhalator, ligesom mange andre astmaramte gør. Som cykelrytter er det tilladt at tage astmamedicin i et vist omfang, men under årets sidste Grand Tour øgede Sky-rytteren sit indtag, forklarer han i en pressemeddelelse: 

- Det er velkendt, at jeg har astma, og jeg ved nøjagtigt, hvordan reglerne er. Jeg bruger en inhalator til at kontrollere symptomerne, og jeg ved, at jeg bliver testet hver dag, når jeg er i førertrøjen, siger Chris Froome.

- Min astma blev værre under Vueltaen, så jeg fulgte holdlægens råd om at øge doseringen af min Salbutamol. Som altid tog jeg alle de forbehold, jeg skulle, for at sikre mig, at jeg ikke tog mere end tilladt, siger Froome.

Skys Team Principal, Sir Dave Brailsford, bakker sin rytter op:

- Jeg er overbevist om, at Chris Froome har fulgt alle medicinske retningslinjer, som han skal, for at styre sine astmasymptomer. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan, for at besvare henvendelsen.

I 2015 blev den italienske rytter Diego Ulissi straffet med en karantæne på ni måneder, fordi han afleverede en prøve med et Salbutamol-indhold på 1900 nanogram per milliliter.

Tilbage i 2007 blev Alessandro Petacchi også idømt karantæne for brug af Salbutamol. Det kostede ham en deltagelse i Tour de France.