Cykling

- Froome mister Vuelta-titlen, siger professor i sportsret

Chris Froome mister sin Vuelta-titel på grund af en mistænkelig dopingprøve, spår dansk professor i sportsret. Susana Vera / Scanpix Denmark

Cykelrytteren Chris Froome har leveret en dopingprøve med et alt for højt indhold af stoffet Salbutamol.

Sky-stjernen Chris Froome kan se frem til at miste sin titel i Vuelta a España 2017, fordi han afleverede en mistænkelig dopingprøve efter 18. etape.

Det vurderer Jens Evald, der er professor i sportsret ved Aarhus Universitet, efter den internationale cykelunion har offentliggjort, at Froomes B-prøve viser samme resultat som A-prøven.

Begge prøver viste et alt for højt indhold af stoffet Salbutamol.

- Der er tale om en overtrædelse af antidopingreglerne. Det er lige så klart, at Chris Froome vil blive diskvalificeret fra Vuelta a España. Han vil blive frataget trøjen, og han skal tilbagebetale præmiepengene, siger Jens Evald til TV 2 SPORT og konstaterer:

- Vi skal nok regne med, at Nibali bliver udråbt som den nye vinder.

Stoffet Salbutamol kommer fra Chris Froomes medicin mod astma. Salbutamol er ikke ulovligt i sig selv, men Froomes prøve viste et indhold på 2000 nanogram per milliliter. Grænseværdien ligger på 1000 nanogram Salbutamol per milliliter.

Øgede brug under Vueltaen

Både den internationale cykelunion, UCI, og Froomes hold, Team Sky, skriver, at sagen undersøges nærmere.

Det er tilladt at tage op til 1600 mikrogram Salbutamol per døgn, selvom man ikke har fået en særlig godkendelse til at bruge stoffet. Derfor skal Sky og Froome nu til at bevise, at Froome ikke har taget mere Salbutamol end tilladt. Froome hævder selv, at han ikke har brudt reglerne.

- Min astma blev værre under Vueltaen, så jeg fulgte holdlægens råd om at øge doseringen af min Salbutamol. Som altid tog jeg alle de forbehold, jeg skulle, for at sikre mig, at jeg ikke tog mere end tilladt, siger Froome i en pressemeddelelse.

Ifølge Jens Evald, professor i sportsret og tidligere formand for Anti Doping Danmark, kan Froome blive sanktioneret ud over fratagelsen af Vuelta-titlen.

- Hvis det er en meget lav grad af uagtsomhed, han har vist, så ligger det mellem nul og otte måneders karantæne. Hvis det er en mere normal grad af uagtsomhed, så ligger det mellem 8 og 16 måneder. Hvis det er en høj grad af uagtsomhed, så vil man typisk give en sanktion mellem 16 og 24 måneder, siger Jens Evald.

En 'bombe'

Uanset hvad, så er nyheden om en mistænkelig dopingprøve fra en af nutidens mest succesrige ryttere en kæmpe historie i cykelverdenen. Det fortæller TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard, der tidligere har arbejdet som pressechef hos Team Sky fra 2009 til 2010.

- Der er ingen tvivl om, at den her nyhed er blevet modtaget som en bombe. Vi har at gøre med et af sportens allerstørste navne – den nuværende Tour de France-vinder og den foreløbige Vuelta-vinder. Den her sag er en enormt stor eksplosion.