Cykling

Læge er ikke i tvivl i Froome-sagen: - Det er snyd

Chris Froome afleverede under Vuelta a España en urinprøve, der viste for stor mængde af astmapræparatet salbutamol. ROBERT PRATTA / Scanpix

Sagen mod Chris Froome, der har haft for høje værdier af stoffet salbutamol, kan ende i alt fra frifindelse til udelukkelse i to år.

Der er blevet kastet en skygge over Chris Froomes 2017-sæson, som bød på hans fjerde Tour de France-sejr og efterfølgende hans første sejr i Vuelta a España.

Under netop Vuelta a España afleverede Team Sky-rytteren en urinprøve den 7. september, som viste det dobbelte af den tilladte mængde af astmapræparatet salbutamol. Grænsen ligger på 1000 nanogram salbutamol per milliliter. Froomes test indeholdt 2000 nanogram per milliliter.

B-prøven bekræftede resultatet, som onsdag blev offentliggjort af den internationale cykelunion, UCI.

- Min astma forværredes, så jeg fulgte holdlægens råd om at øge min dosis af salbutamol. Som altid var jeg ekstremt forsigtig for at sikre, at jeg ikke indtog mere end den tilladte dose, siger Chris Froome i en pressemeddelelse fra Team Sky.

Chris Froome er ikke blevet suspenderet, men han og Team Sky får til opgave at bevise hans uskyld.

Det får de ifølge læge Jimmi Elers svært ved. Han skrev i 2011 en ph.d.-afhandling om, hvorvidt netop salbutamol er doping eller ej.

- Jeg mener, at der samlet set ikke hersker tvivl om, at hans værdi på 2000 nanogram per milliliter må skyldes et supraterapeutisk brug (overdosis, red.) og dermed er snyd. Man skal være flittig bruger af sin inhalator for at opnå en salbutamol-koncentration på 2000 nanogram per milliliter i en urinprøve, siger Elers til TV 2 SPORT.

I sin ph.d. lavede Elers netop en række kontrollerede farmakokinetik-studier. Sådan en test skal Chris Froome nu igennem.

Hvad gør stoffet?

Salbutamol er et astmapræparat, som ikke kræver en særlig tilladelse at bruge - en såkaldt TUE, Therapeutic Use Exemption - så længe en atlet maksimalt inhalerer 1600 mikrogram over 24 timer og 800 mikrogram over 12 timer.

Overordnet set er der ikke tale om et stof, der umiddelbart er præstationsfremmende.

- Det udvider luftvejene, så man bedre kan trække vejret. Der ligger mange studier på det, og langt de fleste viser, at det ikke har præstationsfremmende effekt, siger Jakob Mørkeberg, der er videnskabelig konsulent i Anti Doping Danmark, til TV 2 SPORT.

Har en atlet behov for større indtag af stoffet, kræver det en TUE-tilladelse fra UCI.

For at få øget præstation af stoffet skal man dog tage det i større mængder, men stoffet har en relativt kortvarig effekt. Det kan også - ved stort indtag - give muskelvækst.

Det sker nu

Som det ser ud lige nu, har Chris Froome indtaget for meget af stoffet, og det er nu op til rytteren selv at bevise sin uskyld.

Det skal ifølge UCI's pressemeddelelse ske gennem en farmakokinetisk test, der skal vise, om de unormale værdier fra testresultaterne skyldes, at Froome indtog mere end den tilladte dosis.

Jakob Mørkeberg fra Anti Doping Danmark forklarer, at det er et "kontrolleret studie", hvor Froome skal indtage den tilladte mængde salbutamol, og så vil det vise sig, om det stemmer overens med den overskredne grænse under Vuelta a España.

Netop sådanne tests brugte Jimmi Elers, da han skrev sin ph.d. om salbutamol.

Her viste resultaterne blandt andet, at et indtag på det tidobbelte af den tilladte mængde gav en urinprøve med 3000 nanogram salbutamol per milliliter. Froomes test viste altså 2000.

Mulig straf

Chris Froome kan i bedste fald blive frikendt og i værste fald blive udelukket i fire år.

Det er vigtigt at skelne mellem denne sag og et brud på antidoping-reglerne. Froome-sagen går under kategorien Adverse Analytical Finding, altså afvigende analytiske resultater, så sanktionerne er ikke at sammenligne med brud på antidoping-reglerne, som i værste fald giver udelukkelse på livstid.

Hvis det bliver vurderet, at Froome forsætligt har indtaget for meget af stoffet, kan straffen blive på fire år.

- Men det er nok svært at bevise i den her sag. Han står formentlig til mellem nul og to års udelukkelse, siger professor i sportsret ved Aarhus Universitet, Jens Evald, til TV 2 SPORT.

Han skelner mellem graden af uagtsomhed i den mulige strafudmåling mellem nul og to års udelukkelse. Men hvis han bliver dømt, vil han ifølge Evald miste Vuelta-sejren og skulle tilbagebetale præmiepengene - uanset udelukkelsens længde.

Men der er altså også mulighed for frifindelse, hvis den farmakokinetisk test falder ud til Froomes fordel.

Fortilfælde

Italienerne Alessandro Petacchi og Leonardo Piepoli blev i 2007 begge testet positiv for salbutamol med henholdsvis 1320 og 1800 nanogram per milliliter.

Piepoli kørte på det tidspunkt på licens i Monaco og blev frifundet der. Petacchi blev først frikendt af det italienske cykelforbund, men landets olympiske komité appellere sagen til den internationale sportsdomstol CAS, som gav ham et års udelukkelse.

- Petacchi er ikke en snyder, slog CAS fast, men udelukkede ham i et år for at have taget for meget salbutamol ved et uheld, som ikke var med henblik på at forbedre præstionerne.

I 2015 blev italienske Diego Ulissi idømt ni måneders udelukkelse for en test, der viste 1900 nanogram salbutamol per milliliter. Han gennemgik netop den test, som Froome kan se frem til, men resultatet af testen fik ham altså ikke frikendt.

Hvor efterlader det Sky og Froome? 

Det britiske cykelhold har netop fået afsluttet en sag, hvor det var under mistanke for at have snydt med den tidligere Tour de France-vinder Bradley Wiggins.

Sagen rullede over en lang periode, og det samme kan meget vel blive tilfældet med sagen om Froome.

Diego Ulissis sag, som blev behandlet af det schweiziske cykelforbund, blev først afgjort i januar 2015 - otte måneder efter, han afleverede den positive urinprøve.

Men Froomes sag kan komme til at vare endnu længere. Hvis han for eksempel bliver frikendt af det britiske cykelforbund, kan UCI tage sagen op, og skulle unionen finde ham skyldig, kan Sky så tage sagen videre til den øverste appelinstans, CAS.

- Det er et problem, og Sky skal træde meget varsomt med, hvad de kommer ud med nu. Det kan godt gå hen og blive et længere forløb, og det er noget af det værste for alle parter. Når det trækker ud, kan det skade rytteren endnu mere, siger TV 2 SPORT's cykelekspert Brian Nygaard.

Hos Team Sky hersker der imidlertid ingen tvivl om Froomes uskyld.

- Jeg har fuld tiltro til, at Chris fulgte de medicinske forskrifter for at få styr på sine astmasymptomer, og at han holdte sig inden for den tilladte dosis. Vi vil selvfølgelig gøre hvad som helst, vi kan for at tage os af disse spørgsmål, siger Team Skys direktør, David Brailsford.

Du kan høre meget mere om Froome-sagen i denne udgave af TV 2 SPORTs cykelpodcast. Du kan finde den via iTunes og SoundCloud. Bare søg på TV 2 CYKLING.