Cykling

Tony Martin er 'virkelig rasende': Har Froome og UCI en skjult aftale?

Tony Martin er decideret rasende over, at Chris Froome ikke er blevet suspenderet på grund af en mistænkelig dopingprøve. NTB SCANPIX / Scanpix Denmark

Tyske Tony Martin beskylder Den Internationale Cykelunion for dobbeltmoral. Han mener, at Chris Froome bør suspenderes.

Den tyske cykelstjerne Tony Martin er decideret rasende over håndteringen af den mistænkelige dopingprøve, Chris Froome afleverede under Vuelta a España.

Han tordner mod Den Internationale Cykelunion, UCI, der ifølge Martin handler både uigennemsigtigt og uretfærdigt. Nederst i artiklen kan du læse en oversættelse af hele Tony Martins svada.

Onsdag kom det frem, at Chris Froome havde afleveret en urinprøve efter 18. etape af Vuelta a España, der viste et for højt indhold af stoffet salbutamol, der bruges som astmamedicin. Det er grunden til, at han nu bliver undersøgt. Froomes prøve havde et dobbelt så højt indhold af salbutamol som tilladt.

- Jeg er virkelig sur. Der er uden tvivl en dobbeltmoral i sagen om Christopher Froome, skriver Tony Martin på sin hjemmeside. 

Den firedobbelte verdensmester i enkeltstart betoner, at andre atleter med en positiv dopingprøve ville blive suspenderet omgående. UCI har i stedet givet Froome mulighed for at forsvare sig. 

- Jeg kender ikke til lignende sager i nyere tid. Det er en skandale, og han skulle i det mindste være udelukket fra VM, skriver Tony Martin. 

Tyskeren skriver videre, at det er hans indtryk, at parterne har indgået en aftale bag kulisserne for at få frikendt Chris Froome. 

- Har han og hans hold en særlig status?, spørger Tony Martin retorisk. 

Stoffet er tilladt i begrænsede mængder

Salbutamol er ikke ulovligt i sig selv, men Froomes prøve viste et indhold på 2000 nanogram per milliliter, hvilket dobbelt så højt som tilladt. Prøverne undersøges yderligere, hvis de indeholder mere end 1000 nanogram salbutamol per milliliter. 

Chris Froome har astma og bruger derfor en inhalator, ligesom mange andre astmaramte gør. Som cykelrytter er det tilladt at tage astmamedicin i et vist omfang, men under årets sidste Grand Tour øgede Sky-rytteren sit indtag, forklarer han i en pressemeddelelse - dog inden for den lovlige grænse, hævder han.

- Det er velkendt, at jeg har astma, og jeg ved nøjagtigt, hvordan reglerne er. Jeg bruger en inhalator til at kontrollere symptomerne, og jeg ved, at jeg bliver testet hver dag, når jeg er i førertrøjen, siger Chris Froome i en pressemeddelse. 

Ifølge Tony Martin bringer sagen hele cykelsportens integritet i fare. Han kalder UCI's håndtering af forløbet for inkonsevent, uigennemskuelig, uprofessionel og uretfærdig. 

Chris Froome vandt dette års Vuelta a España, men hvis han bliver kendt skyldig, så risikerer han at få frataget titlen og blive udelukket fra cykelsporten i op til fire år. 

- Vores troværdighed er på spil

Sådan lyder overskriften på Tony Martins svada. Her kan du læse en oversættelse af tyskerens syn på håndteringen af Chris Froomes mistænkelige dopingprøve.

Jeg er virkelig sur. Der er uden tvivl en dobbeltmoral i sagen om Christopher Froome, for andre atleter er blevet suspenderet straks efter en positiv test. UCI gav Froome og hans hold tid til at forklare det hele. Jeg kender ikke til lignende sager i nyere tid. Det er en skandale, og han skulle i det mindste være udelukket fra VM.

Både offentligheden og jeg selv har den umiddelbare tanke, at der er blevet indgået studehandler under bordet, og at der er blevet lavet aftaler og ledt efter måder at komme ud af denne sag på. Har han og hans hold en særlig status?

Disse handlinger er et kæmpe slag mod den svære kamp for dopingbekæmpelse, som jeg står i spidsen for sammen med ryttere som Marcel Kittel. Vi har brug for konsekvens og transparens fra UCI. Det, der foregår nu, er inkonsekvent, uigennemsigtigt, uprofessionelt og uretfærdigt.

Dopingbeskyldninger mod Chris Froome

 1. 2013

  1. Beskyldt for at være 'for' suveræn

   Chris Froome på sidste etape af Tour de France i 2013.

   Chris Froome viste skræmmende styrke, da han på Tour de France' første bjergetape i 2013 satte alle sine konkurrenter til vægs på stigningen til skisportsbyen Ax 3 Domaines.

   Uden nogen form for belæg stillede mange spørgsmål ved, om det virkelig kunne passe, at han kunne være så suveræn på lovlig vis.

   - Det kan jeg sige 100 procent, 100 procent. Det er normalt, at folk stiller spørgsmål til denne sport på grund af dens historie. Jeg ved, at sporten har ændret sig, fortalte Chris Froome efterfølgende.

  2. Blev igen mistænkeliggjort

   Dopingspørgsmålet trængte sig for alvor på i 2013, hvor Froome flere gange satte rivalerne eftertrykkeligt på plads.

   Chris Froome havde igen sat rivalerne grundigt på plads - denne gang på Mont Ventoux. Og igen blev spørgsmålet om doping stillet på det efterfølgende pressemøde.

    - Det er bare trist, at vi sidder her dagen efter den største dag i mit liv og taler om doping. Helt ærligt, vi har slidt som sindssyge, forberedt os i måneder og trænet for at være her. Her er jeg så, og jeg bliver beskyldt for at dope mig, fortalte Chris Froome.

   Men mistanken var stor i cykelverdenen og hos rivalerne.

   - Her ser vi virkelig stor forskel på nummer et og resten. Det er sindssygt mistænkeligt, sagde den tidligere cykelrytter Niki Østergaard.

   - Armstrong dominerede på samme måde som Froome, og senere har jeg set ham græde ud foran Oprah. Jeg er for gammel til at tro på eventyr, skrev den daværende medejer af Team Saxo-Tinkoff, Oleg Tinkov, på Twitter.

  3. Froome: Straf dopingsyndere hårdt

   -

   I et interview med Mail on Sunday fortalte Chris Froome, at han mener, at to års karantæne er for mild en straf for at have dopet sig.

   - Jeg mener helt sikkert, at der skal indføres strengere straffe til dem, der bryder reglerne. Jeg er ikke sikker på, at de skal have lov til at vende tilbage til sporten.

   Dog understregede han, at man skulle skelne mellem de forskellige former for overtrædelser af reglementet.

   - Man kunne indføre livstidskarantæner til dem, der bruger boldtransfusion eller epo - noget, hvor man er 100 procent sikker på, at der er tale om snyd.

  4. Fik måske 'tilladt' doping på tidligere hold

   Chris Froome i Barloworld-tiden.

   I et interview fortalte Chris Froome, at han fik indsprøjtninger, der kunne have været det dengang lovlige stof Fluimucil, da han tilbage i 2010 kørte for holdet Barloworld. Det er sidenhen blevet ulovligt.

  5. Video genopliver 2013-mistanke

   Chris Froome og Nairo Quintana krydsede klinger på Mont Ventoux i 2013.

   En video, der viser de fysiske data fra Froomes Tour-sejr i 2013 bliver lækket. Mistanken vækkes igen.

   Den lækkede video afslørede, at Froome formåede at angribe på et tidspunkt, hvor han allerede havde nået sin makspuls.

   Videoen viste ifølge The Telegraph også, hvor mange watt Chris Froome producerede, da han kørte fra konkurrenterne, og på de sociale medier blev der specielt sat spørgsmålstegn ved, hvor mange watt briten trådte, da han stak af fra Nairo Quintana, uden at hans puls blev øget ret meget.

  6. Froome offentliggør data, men ekspert er lunken

   Chris Froome vælger at offentliggøre testresultater og data efter Tour-sejren i 2015. Men Lars Nybo, professor ved Københavns Universitet, mener ikke, at der for alvor er tale om informationer, der kan rense Froome for mistanke.

   - De data ser på overfladen helt tilforladelige ud, men de er også ubrugelige til at vurdere, om han er dopet eller ej. Der mangler alt for mange brikker, fortalte Lars Nybo.